Gençler, Hazır Mıyız? diye,

Havalı bir giriş yapmak isterdim de cevapsız kalacağımdan neredeyse eminim.

Malum yaz okulunda olanlar, yaz tatilinde olanlar, plajlara akanlar, festivallere gidenler, sınav sonuçlarını bekleyenler, depresyonda olanlar ve üşengeç olanlar geldi aklıma. 

O yüzden bu havalı girişten mahrum kalmış olsam da kendini genç hissedenler için yine de Evet Gençler diye giriş yaptım.

Geçtiğimiz ay bir yerde 2 milyona yakın diplomalı işsiz genç kardeşimizin olduğunu bazı kaynaklarda okumuştum. Okumak iyi oluyor; bazen güzel bilgiler öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca rakamlarla ilgili mevzuları istatistiksel verileri de severim; ilgimi de çeker.

Tekrarlanan İstanbul seçiminden sonra da bir kaynakta son genel seçimden ( 24 Haziran ) sonra 31 Mart Yerel Seçimlerinde yaklaşık 1 milyon tane seçmenin arttığını ve 4 sene sonra olacak olan Genel Seçimlere kadar ( tabii erken seçim falan olmazsa ) yaklaşık 4 milyon yeni seçmen olacağı haberini okudum. Etti mi 5 Milyon seçmen size; bu da toplam seçmenin %10’una tekabül etmektedir. Bu 2 milyon diplomalı işsiz kardeşimin neredeyse %85’i de bu artan 5 milyonla alakadar değildir. 

Yuvarlak tahmini bir hesap yaparsak yaklaşık 6 – 6,5 milyon genç, çoğu işsiz bir yeni seçmen geliyor.  Hani Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti emanet ettiği gençler…

Bu konuda çok farklı yorumlar yapılabilir; bazıları gençleri suçlayacaklar ( iş beğenmiyor diye ), bazıları eş – dost – hısım – akraba aracılığıyla bazı işlerde geçici çalışacaklar, bazıları kısmetlerini bazıları atamalarını bekleyecek, bazıları bilmem kaçıncı kez KPSS’ye hazırlanacak, bazıları “ Biz size döneriz “ denilen arkadaşla tanışacak, bazıları eve kapanacak, bazıları girişimcilik ruhuyla bir şeyler yapmaya çalışacak, bazıları anne-baba ailesiyle tartışacak, bazıları da kendi içine sığınacak ve saklanacak.

Nereye varmak istiyorsun diye sorarsanız eğer “ Lafı evelemeye gevelemeye gerek yok. Çok uzun vadede de değil; geleceği gençler belirleyecek. “. Şimdi elinin tersiyle itenler olabilir, görmezden gelenler, tutulmayan sözler verenler ama ileride gençler belirleyecek her şeyi. 

Çok değil 5 – 10 yıl içinde büyük ölçüde seçen de seçilen de gençler olacak; yepyeni bir kuşak geliyor. Doğru eğitim sistemleri, sosyal – çevresel koşullar ve aile desteği – yaklaşımıyla şekillenecek bir kuşak geliyor. 

Ve siz kendini genç hissedenler, orta yaş ve üzeri büyüklerim, yöneticiler, söz sahipleri ve idareciler sözüm sizlere;

Hazır olun; yeni nesil geliyor ve bunları doğru bir şekilde yönlendirecek olacaklar sizlersiniz. Benden söylemesi “ Umarım, küçümsemezsiniz.”.