TÜRKİYE'NİN EN KÜÇÜK CEP UYDUSUNUN UZAY YOLCULUĞU MART AYINA ERTELENDİ
Zonguldak'ta Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan Türkiye'nin en küçük cep uydusunun SpaceX Falcon roketi ile uzaya fırlatılması, mart ayına ertelendi. Cep uydusu, uzayda 1 yıl görev yapacak ve 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay

Zonguldak'ta Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan Türkiye'nin en küçük cep uydusunun SpaceX Falcon roketi ile uzaya fırlatılması, mart ayına ertelendi. Cep uydusu, uzayda 1 yıl görev yapacak ve 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay boyunca uzayda kaldıktan sonra atmosferde yanarak yok olacak.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Prof. Dr. Bülent Ekmekçi danışmanlığında çeşitli mühendislik bölümlerinden öğrencilerin oluşturduğu 40 kişilik Grizu-263 Uzay Takımı, Türkiye'nin ilk en küçük cep uydusunu tasarladı.
1992 yılında Kozlu'daki grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 madenciyi anmak için 'Grizu 263' adını alan ekip, 5 santimetrelik cep uydusunu geçtiğimiz haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri'nden uzaya fırlatılmak üzere İskoçya'da bulunan firmaya gönderdi.
Cep uydusu, roketle birlikte gönderilecek başka bir uydunun lisans işlemleri tamamlanmadığı için 14 Ocak'ta planlanan fırlatma gerçekleştirilemedi.

EKMEKÇİ;"TASARIMI BİLİM TUTKUSUYLA BAŞARDILAR"
Proje Danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, Grizu-263A projesinin aşamalarını anlatarak uydunun Mart ayında uzaya fırlatılmasını beklediklerini söyledi. Ekmekçi; "Her şeyden önce bu tür büyük bir heyecanı ortaya koymak önemliydi. Öğrencilerimiz daha önce kaılmış oldukları yarışmalarda bu heyecanı yaşadılar ve hayallerini büyüttüler. Hayallerini büyüttükten sonra çok istekliydiler, ben buna bilim tutkusu diyorum. Bilim tutkusu ile istedikleri kaynaklara erişim sağladılar ve Türkiye'nin en küçük cep uydusunun tasarımını başardılar. Son olarak uydunun çalışması için gerekli bütün testleri de başarı ile tamamlayarak fırlatmaya hazır hale getirdiler. Artık heyecanla uydumuzun uzayda yer almasını bekliyoruz. Daha öncesinde 14 Ocak'ta bir planlama yapılmıştı ancak; bizim dışımızdaki çeşitli gecikmelerden dolayı program değişti. Şu an için Mart ayında bitarih verilmesini bekliyoruz." dedi.

DURSUN; "TAKIM OLARAK PLANLARIMIZ ARASINDA GELECEKTE BİR UZAY ŞİRKETİ KURMAK YER ALIYOR"
Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun da son aşamanında tamamlandığını belirterek takım olarak gelecek hedeflerinden bahsetti. Dursun; "Yaklaşık 2016 yılından beri Grizu-263 uzay takımı adına çalışıyoruz. 2 yıldır Grizu-263A projesini yürütüyoruz ve projede son aşamayı tamamladık artık. Uydumuzun fırlatılmasını bekliyoruz. Takımımızda 38 arkadaşımız bulunuyor. Takım arkdaşlarımız zamanının birçoğunu bu projeye adadı, bu projenin başarıya ulaşmasındaki en büyük etkende bu. Artık uydumuzun uzaya fırlatılışını bekliyoruz. Bütün testlerimiz, bütün aşamalarımız tamamlandı. Üretimi ZBEÜ'de yapıldı. Bütün alt sistemleri, bütün bileşenleri yerli ve milli olarak Zonguldak'ta üretildi. Bu bizim için çok önemli. Bubilgi birikimini geleceğe taşımak ve ülkemizin savunma ve uzay sanayiinde etkin işler yapmak istiyoruz. Takım olarak planlarımız arasında gelecekte bir uzay şirketi kurmak yer alıyor. " ifadelerine yer verdi.(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi