GMİS Armutçuk Şubesi’nde, sahte rapor yolsuzluğunun kamuoyuna yansıması ile gelişen olaylar sendikayı olağanüstü genel kurula taşıdı, sonuç beklendiği gibi gerçekleşti.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun mevcut Şube Başkanı Ali Eşitmez’den desteğini çekip, Şube Sekreteri Temel Eşgün’e destek vermesi sonucunda yönetim el değiştirdi, GMİS Armutçuk Şubesi’nin yeni Başkanı Temel Eşgün oldu…

Hayırlı uğurlu olsun, umarız maden işçilerimiz için iyi sonuçları olur.

*

Bu sonuçlar üzerinden bir değerlendirme yapalım…

GMİS Armutçuk Şubesi’nde yaşanan sahte rapor yolsuzluğu ile ilgili olarak eleştirilerin odak noktasında bulunan Ali Eşitmez, sendikayı tek başına mı yönetiyordu ?..

Mesela, şu anda şube başkanı seçilen eski Şube Sekreteri Temel Eşgün aynı yönetim içinde değil miydi ?..

Diğer yönetim kurulu üyeleri aynı yönetimin içinde bulunmuyor muydu?..

Maden işçilerinin sağlık raporu, istirahat ve kaza raporları mutlaka bağlı bulundukları sendika şubelerine ulaştığına göre, binlerce sahte sağlık raporu alınırken, Ali Eşitmez ile birlikte Temel Eşgün ve diğer şube yöneticilerinin neden dikkatini çekmedi ?..

Neden, bu yolsuzluk kamuoyuna yansıdıktan sonra herkes bir kenara çekildi?..

*

İşin farklı bir boyutu daha var…

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi sendika çevresinden önemli bir isim, üzerine gidildiği takdirde GMİS Armutçuk Şubesi’nde çok daha ağır bir tablonun ortaya çıkabileceğini söylemişti.

Ayrıntı vermedi, belli ki, herşeye rağmen bir “koruma duygusu” ağır basıyor ama, bize göre eğer varsa bu ağır tablonun da mutlaka ortaya çıkması gerekiyor.

Ki, yetim hakkı nerelere gitmiş iyice anlaşılsın…

Ki, kimse bir daha böyle yanlış işlere heveslenmesin.

*

Tekrar edelim…

Armutçuk’ta meydana gelen resmi evrakta sahtecilik iddiaları yargıya taşınmış durumdadır.

Kararı yargı verecektir.

Masumiyet karinesi gereğince mahkeme kararı kesinleşinceye değin hiç kimse suçlu ilan edilemez, ancak böylesine ağır iddialar karşısında, şube yönetiminin tümüne yöneltilmesi gereken soruların, sadece eski başkan Ali Eşitmez’e yöneltilmesi, diğerlerinin kendilerini bu sorumluluktan uzaklaştırmak çabası olarak yorumlanabilir.

Binlerce “sahte rapor” iddiası…

Görülmüş şey değil…

Ondan sonra “ Üretim neden düşüyor ?..” diye herkes birbirine soruyor.

Düşmesin de ne yapsın !..

Sahte raporlar havada uçuşurken, sendika yöneticileri bunları görmezden gelirken, işe kim gidecek, ocağa kim girecek de, kömürü kim üretecek?..

Bu durumdan sadece GMİS Armutçuk Şubesi’nin yeni yöneticileri değil, GMİS Genel Merkez yöneticilerini de ders çıkarması gerekmiyor mu?..

Erhan ÇAKMAK