Simge Kırlı’nın moderatörlüğünü yaptığı Günün Konusu programının telefon konuğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstatikçi ve deprem Cenk Kaplancan oldu.

Kaplancan Zonguldak’ın 1.dereceden deprem bölgesi olmadığını ancak 200 yoldur aktif olmayan fay hattı olduğunu Kanal Z ekranların açıkladı.

Kaplancan açıklamasında şunları söyledi:

‘200 YILDIR AKTİF OLMAYAN FAY HATTI VAR

Zonguldak 1. derece deprem bölgesi değildir. Sadece Devrek üzerinden geçen bir fay hattına sahip bu fay hattı 200 yıldan beri aktif değildir. Ancak bu aktif olmayacağı anlamına gelmez. Zonguldak’ta asıl yapılması gereken deniz fay hatlarının belirlenmesi gerekiyor. Karadeniz’de sondaj yapılacak. Onların sonuçları bizim için çok önemli. Akçakoca açıklarından İstanbul Boğazı’na kadar uzanan rotada ciddi bir fay hattı var. Zonguldak’ın yakın çevresinde çok ciddi deprem üretebilen fay hattı var. Gerede ve Düzce’den geçmektedir. On Temmuz ve Çarşı alanında kentsel çöküntü alanı var. Bir taraftan tarihsel önlemi olduğu için onunda göz önünde bulundurulması gerekir. Gümüşhane, Bahçelievler ve İncivez Mahallesinde patlama tehlikesi var. Zonguldak’ın deprem açısından tehlikesi bundan ibarettir.’dedi

Editör: Haber Merkezi