Kozlu'da Grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 madencinin isimleri 2020 yılında uzaya gönderilecek olan uyduda sim kartta yazılı olacak.Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu 263 Uzay Takımı, Amerika Birleşik Devletleri'nde NASA tarafından düzenlenen uydu yarışmasında Dünya'nın 90 Ülkesi'nde ki üniversiteleri ekarte ederek Dünya ikincisi olarak ülkemizin gururu olmuştu. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde ödül töreni  ve söyleşi düzenlendi. Grizu 263 ekibi "Başarı Tesadüf Değildir" sloganıyla Tahir Karauğuz Konferans Salonu'nda düzenlene söyleşiye Vali Erdoğan Bektaş,Rektör Mustafa Çufalı, Rektör yardımcıları, makine Mühendisliği Bölümü dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, öğretim görevlileri ile 34 kişiden oluşan Grizu 263 Takımı üyeleri katıldı.

Söyleşi öncesi açılış konuşmasında konuşan  Vali Erdoğan Bektaş, "Üniversitelerin belli stratejilerinin olması gerekiyor. Kendilerine bir yol çizmeleri bu yolda mesafe almaları gerekiyor. Üniversitelerin ve şehirlerin hedef ve stratejileri birbirleri ile örtüşürse çok daha etkili olur. Biz burada aslında Zonguldak büyük bir potansiyel. Aslında biz çok farkında değiliz ama rakamlardan baktığımızda dış gözlemcilere baktığımızda Zonguldak öyle ihmal edilebilecek bir varlık değil. Burada bir bütün organizasyon içerisinde belli hedeflere yol alınması gerekiyor. Böyle olursa ulaşılan güzelliklerin çapı da bizim baştan bu tarafa yapmaya çalıştığımız şey şehre bir strateji bir amaç kazandırmaktır" dedi. 

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ise, "Grizu 263 takımımızın bu yılki dünya ikinciliği bizi ziyadesiyle memnun etti. Çünkü yukarılara tırmanmak kolaydır ama orada durmak, orada bir yer edinmek çok daha zordur. Bizim takımımız da bunu başarıyor" diye ifade etti. 

"Emeğinizi ortaya koyduğunuzda başarı her yerden çıkar" 

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu’da başarının belirli yerlerden çıktığı yönündeki bazı ön yargıların da Grizu 263 takımı sayesinde kırıldığını belirterek şöyle dedi: "Onlar elde ettikleri başarı ile üniversitemizin ismini Türkiye'ye duyuruyorlar. Ben kendimi onlara borçlu hissediyorum. Onlara teşekkür etme gereği duyuyorum. Onların başarısı sayesinde ülkemizde bir ön yargıyı da kırmış oluyoruz. Geçtiğimiz senelerden bu yana. Bazen insanların kafasında 'sanki başarı hep belli yerlerden çıkar' şeklindeki ön yargı da kırılmış oldu. Halbuki emeğinizi, mücadelenizi ortaya koyduğunuzda başarı her yerden çıkar. Onlar da bunu gösterdikleri için hakikaten bir çok kapıyı araladılar." dedi.Grizu 263 takımı öğrencileri başarı öykülerini anlattılar.

UYDUYLA ŞEHİT MADENCİLERİN İSMİ UZAYA GÖNDERİLECEK

TTK Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz'ın neden grizu 263 ismini ne koydunuz sorusu üzerine,' Grizu 263 takım kaptanı Muzaffer Duysal, 'Bizler her ne kadar başka illerde otursak da Zonguldak'ta okuyoruz ve Zonguldak'ı temsil ediyoruz. Sloganımız yerin karanlığından uzayın sonsuzluğunadır hatta. Biz şehitlerimizin ismini yaşatmak istiyoruz. Bu konuda 2020 yılında uzaya gönderilecek olan mini uydu da Kozlu grizu faciasında şehit olan 263 madencinin isimlerinin yazılı olduğu sim karttı göndereceğiz ve şehitlerimizi uzayda da yaşayacak''dedi. 

CEVAP KARŞISINDA AYAĞA KALKARAK ALKIŞLADI

Bu cevap üzerine Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz Grizu 263 takımını ayakta alkışlayarak tebrik etti. Grizu 263 takım kaptanı Muzaffer Duysal, ancak kendileri tarafından pocket küp projesi (cep uydusu) hazırlandığını ve bunu 2020 yılında Amerika veya Yeni Zellanda'dan fırlatılması hedeflediklerini kaydetti.

Söyleşide grizu 263 takım üyeleri sorulardı cevaplandırdılar.Rektör Mustafa Çufalı, Vali Erdoğan Bektaş'a ve sponsor firma Erdemir Kurumsal Direktörü Pınar Şalgam Keleş'e desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti.Törende ayrıca Vali Erdoğan Bektaş, Rektörü Mustafa Çufalı, Rektör Yardımcıları ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Hakan Kutoğlu tarafından öğrencilere teşekkür belgeleri takdim edildi. (Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi