67'liler Platformu Genel Koordinatörü,Deprem Uzmanı Cenk Kaplancan, Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı'nın sunduğu Ana Haber Bülteni'ne canlı telefon bağlantısı ile katıldı.

Simge Kırlı’nın sorularını yanıtlayan Kaplancan şunları söyledi:

''1999 yılından beri depremler daha çok sıklaştı.%95 Türkiye’nin deprem riski altında.Türkiye deprem bölgesidir.Bir çalışmanın sonucunda İzmir’de bir deprem olacağını söylemiştim 13 tane hareketli fay hattı var 3 tanesi tehlikeliydi.

6.9 şiddetinde bir deprem’in 100 km uzaklıkta olması 21 tane aparmanı yok edip 28 canımızı aldı.Bütün bilim adamlarıyla yaptığımız çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar net yapılarımız tehlikelidir.Zaman zarfı içerisinde yıkıcı etkiler oluyor.İstanbul depremide Ganos fayı üzerinde beklenmekte.Tüm inşaatlarda buna göre yapılmalıdır.

İstanbulda deprem olmasını bekliyoruz.Aynı fay hattı boyunca Tekirdağ’a kadar hat kırılmalar görülecek.Avcılar Belediye Başkanının bu konuda çalışmalar yaptığını biliyorum.

Yapıların 1999 yılı öncesinde yapıldığını görebiliriz.Çimentonun son derece vasfının düşük olduğunu söyleyebiliriz.1999 yılından sonra düzenlemeler yapıldı ve binalar buna göre yapıldı.

30 yıl öncesi olan binalar da çok büyük hasarlar oluşuyor.Kentsel dönüşümün önemi çok önemli olduğunu tekrar gördük.

Zonguldak bir deprem’in merkez olacak fay hattı yok.Zonguldak şanslı diyebiliriz ama şunu gözden kaçırmamak lazım Kuzey Anadolu Fayzonu Boludan geçmekte ve bu hat depremlerin en büyüğünü yaratan hattır.Zonguldak hasar görebilir.Zonguldak’ın Üniversitesinden yararlanıp incelemler yapılmalıdır,oradaki hocalar bu konuda değerlendirilmelidir. Zonguldak kentsel dönüşümü acil yapılması gerekiyor.Zonguldak’ın eskiyen dokusu gelişmelere cevap verilmemektedir.50 yıldır sadece Gazipaşa Caddesi’nden rayları kaldırabildik.Yerine tırlar geldi.Çevre yolları ve tüneller Zonguldak’ın ulaşımını rahatlatacaktır.''

HABER ESRA AYDIN 

Editör: Haber Merkezi