Zonguldak’ta 13 Kasım 2020’de başlayan Mesleki Yeterlilik Kaynakçılık sınavlarına katılan 9 kişiye belge verildi.
Uygulama ve yazılı olarak gerçekleştirilen sınav Kariyer Yapı firması tarafından MEKSA’da yapıldı. Sınavlarda başarı gösteren 9 kişiye Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve MEKSA Başkanı Ercan Şehri tarafından başarı belgeleri takdim edildi. 
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun şunları söyledi.
 
“Bireylerin çalıştıkları ortamın güvenliği ve sağlıklı olması hem iş verimini, hem de çalışanın motivasyonunu artırabilmektedir. Meslekler tehlike sınıfına göre ayrılmış olup iş güvenliğine her meslekte ihtiyaç duyulduğu bilinen bir gerçektir. Buradan anlaşıldığı üzere İş Sağlığı ve Güvenliği her meslekte olması ve uygulanması gereken bir süreçtir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)’nun belgelendirdiği mesleklerde, yetkinlikleri belgelemek, aslında hem iş piyasasındaki işsizlik sorununu ortadan kaldırır hem de işini bilen kişilerin kaliteli ürün ortaya çıkarmalarında katkı sağlar.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DURUMLAR
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesini almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinden belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik şartı aranmaz.
Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu getirilen meslek sayısı 117’dir. Bunların başlıcaları şunlardır.

TEHLİKELİ MESLEKLER:
1-Parke, kontraplak, kaplamalık ağaç ve sunni tahta imali
2-Madeni ya da metalden mobilya üretimi
3-Kauçuk ve lastik mamülleri imali
4-Demir tel ve çubuktan eşya imali
5-Bakırdan eşya imali
6-Alüminyumdan eşya imali
7-Ziraat makinaları imalatı
8-Matbaacılık 
9-Kauçuk ayakkabı imalatı
10-Montaj işleri

ÇOK TEHLİKELİ MESLEKLER
1-Maden ve Linyit kömürü işletmeciliği
2-Bakır üretimi
3-Mermer ocakları
4-İnşaat
5-Demiryolu ve Tünel inşaatı
6-Akaryakıt ve LPG satışı
7-Pil, batarya ve akü imalatı.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi