Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2018 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.905,50 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.978,82 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,92 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %2,53 oranında yükselmiş ve 2.240,64 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2018 yılı Ağustos ayında 2.271,74 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2018 verilerine göre günlük 46,64 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.399,32 TL olmuştur. Ağustos 2018 itibarı ile ortalama 3.419,32 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,92’sini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 872,42 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2018 ortalama maaşının %25,51’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,43’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,57’si kalmıştır. 
Başta memurlarımız ve emeklilerimiz olmak üzere dar ve sabit gelirli, bugünlerde ekonomik dar boğazı daha çok hissetmektedir. Temel harcama kalemlerinde yaşanan artış bir tarafa,  eylül ayının gelmesiyle birlikte okul masrafları da vatandaşın belini bükmüştür. Yetkili konfederasyonun öngörüden uzak imzaladığı toplu sözleşmedeki artış oranlarının tamamen ortadan kalktığı bir ekonomik tablo ile karşı karşıyayız.  Tek kişinin yoksulluk sınırının 3 bin TL’ye dayandığı araştırmada da ortaya çıktığı üzere memur maaş zammı çoktan pula dönmüştür.
            Hal böyle iken, borç harç içinde geçinmeye çalışan memurlarımız ve emeklilerimiz için acilen tedbir alınması gerekmektedir. Piyasaları canlandıracak olan yine memurlar ve emeklilerdir. Bu gerçek doğrultusunda yetkilileri iş işten geçmeden tedbir almaya çağırıyoruz. Yerli ve milli üretim ve tüketim için çağrılarımız ilk günden beri devam etmektedir. Memurlarımızın ve emeklilerimizin desteklenmesi halinde ekonomik duruma en büyük katkıyı yine sabit ve dar gelirliler sağlayacaktır.

1.999 TL KAZANMAYAN AÇ...

MEMUR-SEN’İN AĞUSTOS AYI AÇLIK-YOKSULLUK RAKAMLARI AÇIKLANDI...

Memur-Sen İl Başkanı Kamuran Aşkar, “Açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 999,82 TL, yoksulluk sınırının ise 5 bin 625,91 TL olarak belirlendiğini söyledi. Aşkar ayrıca fahiş fiyat yaparak haksız kazanç elde edenlerinde denetlenmesini istedi.

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 999,82 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 625,91 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ağustos ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 999,82 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 625,91 TLolarak tespit edildi. 

Memur-sen İl Başkanı Kamuran Aşkar, yapılan araştırmaya göre Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,79’luk bir artış yaşandığını, Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışların yüzde 25,56 artışla salça, yüzde 22,09 artışla kiraz, yüzde 21,44 artışla yumurta, yüzde 20,74 artışla karpuz; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 30,57 azalışla kuru soğan, yüzde 19,93 azalışla havuç, yüzde 18,77 azalışla domates, yüzde 16,16 azalışla patates madde fiyatlarında yaşandığını söyledi.

.Aydınlanma madde fiyatında ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre değişim yüzde 8,99’luk bir artış olarak gözlemlendiğini belirten Kamuran Aşkar, ayrıca fahiş fiyat yapara haksız kazanç elde edenlerinde denetlenmesi gerektiğini kaydetti. 

Aşkar alcık ve yoksulluk araştırması sonuçlarını şu şekilde açıkladı.

EĞİTİM VE ULAŞIM MADDE FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI...

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,61’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin % 12,14 artışla bilgisayar, yüzde 8,83 artışla okul kitapları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında % 1,68 azalışla fotoğraf makinesi fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Ulaşım madde fiyatlarında % 2,29’luk bir artış olduğu belirlendi. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin % 9,76 artışla araba kiralama ücreti, % 9,5 artışla uçak bileti ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim % 1,51’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin % 3,57 artışla derece madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında % 2,33’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin % 6,76 artışla traş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 4,2 azalışla makyaj malzemeleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

HABERLEŞME VE GİYİM FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI...

Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama%0,23’lük bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişim % 9,06 artışla örgü yünü, % 5,06 artışla karışım kumaşlar madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre % 5,59 azalışla erkek tişörtü, % 4,31 azalışla kadın ceketi fiyatlarında düşüş gözlemlenmedi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim %2,31’lik bir düşüş olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin % 4,37 artışla telefon ekipmanlarında; % 25 azalışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. 

Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama % 4,88’lik bir artış gözlenirken; Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma madde fiyatlarında % 1,04’lük bir artış oldu. 

Çevre ve su madde fiyatlarında % 3,03’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 5,6 artışla pencere (pvc); % 0,41 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kadir BACIOĞLU

Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı

Türk Büro-Sen Şube Başkanı

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi