Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı’nın moderatörlüğünü yaptığı Günün Konusu programına  CHP Milletvekili Ünal Demirtaş konuk oldu.

Zonguldak’ta Makzon projesini şehrin göbeğine yapılması insan sağlığına zarar vereceğini ve başka bir yerde yapılması gerektiğini belirten Demirtaş şunları söyledi:

ZONGULDAK’TA TEDBİRLER ERKEN ALINSAYDI FATURA BU KADAR AĞIR OLMAZDI

Zonguldak’ta dün gece bir anda sokağa çıkma yasağı geldi sonra öğle vakti bu kısıtlamayı cumhurbaşkanımız kendi kararıyla kaldırdı tam bir ciddiyetsizlik bir durum.Devlet ciddiyetsizliği olmuştur.Biz yarın 67’liler platformu olarak Zonguldak’ın durumunu değerlendirecektik.Gece yarısı alınan karar ile iptal ettik ama sonra yasak kalktı bu durum gerçekten devlet ciddiyetinin olmadığı gösteriyor.Zonguldak’ta tedbirler ağırlaştı ve Zonguldak’ta fatura ağırlaştı.Adımlar hızlı olsaydı daha az kayıp yaşardık.Zonguldak’ta tedbirler erken alınsaydı fatura bu kadar ağır olmazdı.

TÜRKİYE’DE ERKEN GEVŞEME GERÇEKLEŞTİ

Tüm Türkiye’yi kapsayan 3 haftalık sert bir yasak olsaydı bu durum bu kadar ağır olmazdı.Ekonomi'nin ilerlemesi için bu durum yapılmadı.Bizim komisyonumuz dikkatli şekilde takip ettik.Ben endişe içindeyim erken gevşeme gerçekleşti.İnsanlar gelirlerini kaybetmesin diye  bu durum hızlandırıldı.

Zonguldak’ta istihdam az ve bu yüzden insanlar göç etmek zorunda kalıyorlardı.2002 yılında nüfusumuz 637 bin bugün ise 596 bin yaklaşık 40 bin civarında azalma var.İstihdam sağlanamadı ve yaşamı devam ettirilmesi için gö edildi Zonguldak’ta bu yüzden küçüldü.

Hükümetimiz kalıcı bir şekilde destek olmadığını düşünüyorum.Güzel yardımlar yapıldı ama bunlar sosyal devletin yapması gereken şeyler zaten.3 ayı geçiyor bu durum ve faturalar birikti.

DÜZCE ZONGULDAK’TAN 4 KAT DAHA FAZLA TEŞVİK EDİLMİŞ

Zonguldak’ın ekonomisi can çekişiyor ve bu sebeple özel teşvikler verilmesi gerekiyor.Ekonomimiz yeterli yatırım teşvikleri alamadı.Düzce’ye Zonguldak’tan 4 kat daha fazla teşvik verilmiş.Zonguldak’a yatırımcı için cazibe haline getirememişiz.Zonguldak’a teşvik çıkaramıyorsanız eğer özel teşvikler oluşturacaksınız.Filyos projesi istihdam ve güzel bir yatırım olacak.

Filyos projesi ihale yapılmadan Tosyalı gruba verilmiş.

İKİNCİ HAVALİMANI İSRAF

Türk Hava Yolları iç hatların olamayacağını açıkladı ama Ulaştırma Bakanı olabileceğini söyledi.ILS cihazı takıldı ve geçen sene ilk uçuşumuz gerçekleştirildi.

Ulaştırma Bakanı net bir şekilde uçuşların devam edeceğini söyledi.Filyos projesinin bir parçasıdır havaalanı.Pist genişletilir ve uzatılırsa 180 kişi inebilecek.İkinci havalimanı israf.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERECEK YERLER OLUŞTURAMAZSINIZ

Üzülmez Kok fabrikası ilk bacası var ve burası tarihi bir alan.Kültür vadisi olarak planlanmış Makzon projesinin yapılacağı alan.140 bin  metrelik bir alan.Maden makineleri üreten ağır sanayi sitesi oluşturulacak ve yaşam alanımızla aynı alanda olmaz.İnsanların sağlığına zarar verecek yerler oluşturamazsınız.Tarihi bi alan burası.Zonguldak’ta başka bir alanda yapılabilir ama bunu ben bilemiyorum.Tarihi dokunun ve doğanın olduğu yere olmaz.Zonguldak covid 19’la mücadele ederken sınıfta kaldık ölüm oranı en yüksek bizde ve 5’inci sıradayız.Covid 19’la mücadele ederken buraya nasıl rand proje yaparız diye birşey olmaz.Covid’le mücadele ederken olağanüstü kurulu toplantısı yapıyorsunuz.Belediye Başkanımızın üstü gelmiş vali yardımcısı.Yangından mal kaçırırki doğru bir açıklama yapmadan bu karar alınması isteniyor.Beyfendiler kapılı kapılar ardında kararlar alınmış bizdende kabul etmemiz isteniyor.Bu durum konuşulsun tartışılsın.

İNSANIMIZIN ZEHİRLENMESİNE MÜSAADEMİ EDELİM

Termik santraller süreci özelleştirmeye getirildi.Daha sonra filtre baca takma zorunluluğu getirilmiş insan sağlığını zarara sokmaması için.Enerji üreten yerler tabikide çalışacak ama insan sağlığı mı yoksa üretim mi diye tercih etmemize gerek yok ikisini aynı anda yapabiliriz.

Süreler uzatılmış teşvik verilmiş ama yapılmamış.CHP olarak insanımızın zehirlenmesine müsaademi edelim.Kapatma kararını alan Cumhurbaşkanımız tarafından alındı.

Biz üretimi arttırmak için tüm yetkililerle birleştik çok güzel şeyler yaptık norm kadroyu tamamlayana kadar devam edeceğiz.4,5 milyar dolarımız taş kömür ithaline gidiyor.

Zonguldak’ta tüm yollar yarım kalmış.Ereğli yolu her yıl bir kilometre yapılabilmiş.Tüm projelerin bitildikten sonra yatırım teşvikleri yükseltilmeli.

ALİ BEKTAŞ’A CEVAP VERİLECEK BİR SEVİYE YOK

Siyasette bir seviye sorunu var.Çevre kirliliği varsa bu sorunu çözün.Laf söyleyeceğinize iş üretin genel iktidar sizsiniz belediyeler sizde o sorunları çözün.Ali Bektaş’a cevap verilecek bir seviye yok.

BASININ ÖZGÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE YOK

Basın ve siyasetçinin tartışması şehre zarar veriyor.İşini iyi yapan yapmayanı iyi ayırt etmek lazım.Basın kartını yırtarım kalemini kırarım sözleri çok yanlış.Kendisini eleştiren basınla Ak Parti hep sorunlu.Basın özgürlüğü sıralamasında en üst sıralardayız.

EREĞLİ İL OLMAMALI

Zonguldak’tan Bartın ve Karabük ili çıktı ve Zonguldak’a küçülme oldu bu sebeple büyükşehir olamadı.Ben Zonguldak’ın bölünmesine,parçalanmasına karşıyım.Zonguldak o iki ili geri alabilse.

Ben tüm TSO Başkanlarıyla görüşlerini almaya çalışırım Arslan Keleşle bizim aramız iyi olmuştur.Bize söylenmesi gereken bir konu değil saraydaki tek adama söyleyin Ereğli’den bir Milletvekili neden çıkmadı desin.

Bireysel olarak Posbıyıkla aramız çok iyi değil.Resmi olarak o bizim için her zaman büyüğümüz ve partimiz için çalışıyoruz.

ZONGULDAK’TA BİRLİK BERABERLİK YOK

Mazbaatımızı aldığımız şöyle açıklama yaptık.Zonguldak’ın tümünde birlik ve bütünlük yok.Zonguldak güç birliği oluşturalım ve bu platformda hep birlikte hareket edelim.Diğer illerde bu platformda hareket ediliyor.

Bizi sivil toplum örgütü 5 vekili bir araya getirmeye çalışıyor.Zonguldak’ın sorunları anlatmak istediğini söylüyor.Sonra bir anda toplantı iptal ediliyor.Ak Partili Milletvekilleri CHP milletvekilleriyle bir arya gelmiyor çünkü genel merkezden böyle isteniyor.İktidar birlik ve bütünlük içinde çalışacak. 

Millet iradesi herşeyin üstünde diyoruz ama bu yok.Cumhurbaşkanımız aslında baş komutanımızdır.2016 yılında hain darbe girişimi oldu.Bu Fetö hepimizin başına bela olacak dedik ama dinlemediler bizi.Biz Genel Başkanımızın talimatıyla meclis’e gittik ve sabaha kadar bombalar yağdı.Tüm partililerle birlikte kolkola gazi meclisini koruduk.

ERKEN SEÇİM OLACAK MI?

Türkiye’de seçim yapılalı 2 yıl oldu.Türkiye yönetilmiyor bu iktidar’dan kurtulmalımı evet kurtulmalı.Bizim erken seçim diye derdimiz yok iktidar parti’nin sorunları var.Yarın seçim varmış gibi hazırlanıyoruz.CHP sağada çalışmaya devam ediyor vatandaşların sorunları dinliyor çözüm üretiyoruz.

Türkiye CHP genel başkanını görecek.

Sağlık bakanı soran yok yasak yok diyor yasak çıkıyor öğlen Cumhurbaşkanı açıklıyor bu yasak yok diyor.

Genel Başkanımız tarafından ben tercih edildim Milletvekilliği adaylığımda ve kulis asla yapmadım.2012 yılında 5.sıradaydım.Ben boşuna Vekil olmadım.Genel Başkanıma teşekkür ediyorum bu görevi bana sunduğu için.Tercihlerini ederken kendi kriterleri var.

TTK ayağa kalksın,Zonguldak’a yatırımcı gelsin insanları yüzü gülsün istiyorum.

HABER:ESRA AYDIN

Editör: Haber Merkezi