Ankara Batı Karadeniz Birliği video-konferans toplantısı,  Başkent Zonguldaklılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Birlik Genel Sekreteri olan Yaşar Okur'un moderatörlüğünde gerçekleşirken, toplantıda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bensiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ORKÖY Daire Başkanı Hüdaverdi Şen'de katıldı. Toplantıda Zonguldak sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.
Ankara Batı Karadeniz Birliği'nden yapılan açıklamada toplantı şu şekilde değerlendirildi:

TARIM VE HAYVANCILIK GELİŞTİRMELİ
"Ankara Batı Karadeniz Birliği olarak haftalık Yönetim Kurulu toplantımızda yine çok önemli konuklar ağırladık.  Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD  Türkiye Proje Genel Koordinatörü Salih Arıkan Ankara Batı Karadeniz Birliğine bölgemizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri için 16 sektördeki (Süt, kırmızı et ve kanatlı yatırımları, et-süt işleme ve pazarlama yatırımları, meyve-sebze depolama ve paketleme, su ürünleri, arıcılık, tıbbi-aromatik bitkiler, seracılık, yerel ürünler, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilenebilir enerji) yatırım olanakları ve bölgemiz adına farkındalık oluşturma adına eşsiz bir sunum yaptı. Bu yatırımlara faaliyet alanına göre değişmekle birlikte 3 milyon avroya kadar uygun harcamalar toplamının yüzde 40 ila 70 arasında hibe sağlanmaktadır. IPARD programı ülkemizde TKDK tarafından uygulanmaktadır. İnteraktif bir ortamda aile sıcaklığında geçen konferanstaki berrak sunumları için Sn Genel Koordinatörümüze şükranlarımızı sunarız.  Toplantının moderatörlüğünü de yapan önceki dönem İlbank Teftiş Kurulu Başkanı, Başkent Zonguldaklılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Birlik Genel Sekreteri olan Yaşar Okur'un zarif uslübu ile yönettiği program, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Metin Demir, Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sn. Ahmet Bensiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ORKÖY Daire Başkanı Sn. Hüdaverdi Şen ve in de katılımı ile yaklaşık 3 saat sürdü.
METİN DEMİR KONUŞMA YAPTI
Sn Metin Demir konuşmasında “Zonguldak, Bartın, Karabük’ü kapsayan TR 81 bölgesi ve Kastamonu, Çankırı, Sinop illerini kapsayan TR 82 bölgesinin genel anlamda Türkiye’deki kalkınma hızının gerisinde kaldığı söylenebilir. 2015 yılında, o zamanki Başbakan bölgede yaptığı bir mitingde bu hususu ikrar etmiş, Batı Karadeniz Bölgesine özel ilgi göstererek, bunun telafi edeceğini ilan etmiş ve bölge için BAKAP adıyla Batı Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi kurulacağını müjdelemişti. Aradan geçen beş yıllık zaman içinde tüm hatırlatmalarımıza rağmen mesafe alınamadı. Gerekçe olarak ise genel anlamda kalkınma idarelerinden verim alınamadığını ve bu idarelerin kapatılacağı öne sürülmüştü. Lakin geçtiğimiz aylarda tüm kalkınma idarelerinin süreleri uzatıldı ve geçen hafta Amasya ve Çorum illeri de doğu Karadeniz kalkınma idaresi(DOKAP) sınırlarına eklendi. Türkiye‘de bölgesel kalkınma yaklaşımına ihtiyacı olduğu halde bu imkandan faydalanamayan tek bölge Batı Karadeniz bölgesidir. Verilen sözlerin tutulmasını özlemle bekliyoruz”. Dedi.
HÜDAVERDİ ŞEAN SUNUM YAPTI
Video konferans sistemi kullanılarak yapılan toplantıda ağırlıklı olarak orman arazilerinden müteşekkil olan Bölgemizin Ormancılık alanında verilen desteklerde dahil, nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğine dair, Oorman Genel Müdürlüğü ORKÖY Daire Başkanı Sn Hüdaverdi Şen Başkanımız doyurucu bir sunum gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra uluslararası yönü de olan Birliğimiz adına Ankara’da bir Hatıra Ormanı kurulması adına elinden gelen tüm gayreti göstereceğine söz verdi. 
Yılların eskitemediği akil önderimiz kıymetli Mustafa Aydınalp ağabeyimiz, Birlik  Dönem Başkanı Sn Tuncay Gençer, Ankara Çankırılılar Derneği Başkanı Sn Aydın Öksüz ve Yardımcısı Hasan Kaya, Ankara Bolulular Derneği Başkanı Sn İsa Gökmenoğlu ve Yardımcısı Engin Ulaş, Ankara Karabüklüler Derneği Başkanı Sn Muzaffer Dereali ve Yardımcısı Cevat Yıldırım, Ankara Kastamonulular Derneği Başkanı Sn Kahraman Uyanık, Ankara Sinoplular Derneği Başkan Vekili Sn Burhan Akadoğan, Ankara Bartınlılar Derneği adına Sn Genel Müdürümüz Ahmet Bensiz Beyin katılımları ile icra edildi.
Toplantıda tek tek söz alan Başkanlar bugüne kadar gelinen nokta, misyon, hedef, vizyon ve stratejileri değerlendirdi. Artık sesi dinlenen ve üst makamlar tarafından görüşlerine kayda değer şekilde önem verilen, milletin gönlünde yer almayı başarmış olan, Ankara Batı Karadeniz Birliğinin bölgesel gücü ile mega/büyük/somut projeler ile var olmasının gerekliliği vurgulandı. Bölge insanının samimi, Devletçi ve milliyetçi bir yapıya sahip olmasına rağmen, hep ikinci planda kaldığı ve devlet kademelerinde yer verilmediği belirtildi. 
Bölgesel sorunların bölgesel güç ile çözülebileceği anlayışı ile Birlik taleplerinin Cumhurbaşkanlığı Makamı nezdinde temsil ve taktir görmesi için gerekli girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.
Ankara Batı Karadeniz Birliği video-konferans toplantısı, Dünya’ya yayılan ve Cumhurbaşkanımızın da sıkça kullandığı, adeta bir klasik haline gelen Çankırı Yâren selamı ile açılıp, Yâren selamı ile kapatıldı. Saygılarımızla.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi