Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) işçi alımının bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini belirterek siyasilere göndermede bulundu.

Kurumun tarihinin en az işçisiyle çalıştığını ve artık 1500 işçi alınsa bile yetmez duruma geldiğini belirten Satılmış Uludağ, şunları söyledi:

DOLARIN BU KADAR YÜKSEK OLDUĞU BİR YERDE, BİZİM YERLİ KAYNAKLARIMIZA DÖNÜP HEMEN KÖMÜR ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR...

        “İşçi alımı ile ilgili son durum biliyorsunuz. Enerji Bakanı Zonguldak ziyaretine geldiğinde bize cumhurbaşkanımızın verdiği sözü emir telakki ediyoruz demişti. Biliyorsunuz seçimlerden önce Sayın Cumhurbaşkanımız 2018 yılında 1000 kişi, 2019 yılında ise 500 işçi alım sözü vermişti.

         Biz siyasilere sorduğumuzda bize bu bölgeden işçi alınması konusunda bir pürüzler olduğunu bunun bakanlık tarafından bir yönetmelik ile birlikte düzeltildiğini ve bir sıkıntı olmadığını yönünde cevap vermişlerdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu şu anda 7200 kişiyle tarihin en az sayısı ile çalışıyor. Acilen işçi alınması gerekiyor çünkü 4 kişi tertip ettiğimiz işyerlerine iki kişi tertip eder duruma geldik.” 

BÖLGEMİZDEKİ SANTRALLERİNDEN VE DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNÜN KOKLAŞABİLİR KÖMÜRE İHTİYACI VAR...

        Dışarıdan yılda yaklaşık 35 milyon ton kömürün ithal edildiğine dikkat çeken Satılmış Uludağ, sözlerine şu şekilde devam etti:

       “Kurumda iş sağlığı ve iş güvenliği sıkıntıya girecek durumda ve bir an önce 1500 kişi alınması gerekiyor. Bırakın 1500’ü artık 1500 bile yeterli değil. Çünkü kurumun açıkladığı norm kadro 14 bin. Şu anda 1500 kişi de bile yeterli olacak durumda değil. Biliyorsunuz Taşkömürü bir tek Zonguldak’ta var. Şu anda da ülkenin taşkömürüne ihtiyacı var. Yaklaşık 35 milyon ton dışarıdan kömür ithal ediliyor. Doların bu kadar yüksek olduğu bir yerde bizim yerli kaynaklarımıza dönüp hemen kömür çıkarmamız gerekiyor. Bölgemizdeki santrallerinden ve demir çelik sektörünün koklaşabilir kömüre ihtiyacı var. Yani doların arttığı, dışarıdan kömürün pahalı bir şekilde alınırken bu durumda taş kömürünü tek üretebileceğimiz Zonguldak’tır. Ben bir önce bu işi açıklarının giderilmesini, gerekli yatırımlar yapılarak Türkiye'nin ihtiyacı olan koklaşabilir 6-7 milyon ton koklaşabilir kömürün buradan çıkarılmasına istiyoruz ihtiyaç açıkları gideceksin istiyoruz”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi