ŞİRKET / İŞLETME KURULUŞ VEYA DEĞİŞİKLİK BAŞVURULARINDA ORTAK/YETKİLİ OLUNMASINA YÖNELİK KISITLAMA İŞLEMLERİ E – DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında, www.turkiye.gov.tr üzerinde “Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS) ”e-devlet hizmeti 30.12.2021 tarihinde devreye alındı.

Vatandaşlar söz konusu hizmeti kullanarak, MERSİS’te başlatılan şirket veya işletme kuruluş yada değişiklik başvurularında ortak veya yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesini teminen,artık kendi e-devlet hesapları üzerinden kimlik numaraları üzerine anlık olarak kısıt koyabilecekler, yine bu hizmeti kullanarak daha önce ekledikleri kısıtı kaldırabileceklerdir.

Bu itibarla, çalıntı yada sahte kimlikle işlem yapılmaya çalışılması gibi durumlarda, kimliğini çaldıran, kaybeden veya bu konuda endişe duyan vatandaşlar kendi iradeleri dışında ticaret sicili işlemlerinde ortak veya yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi amacıyla dilekçe ile fiziki olarak ticaret sicili müdürlüklerine başvurmaları üzerine müdürlüklerce kimlik numaraları üzerine kısıt koyulması uygulamasına son verilmiştir.

Diğer taraftan, MERSİS’te “Kısıtlamalar-Kişi Kısıtlama İşlemleri”alanındaki“Kısıtlama Ekle”butonuyla açılan ekranda yer alan kısıtlama türleri arasına “Ortak Olamaz (Yargı)”ve “Yetkili Olamaz (Yargı)” kısıtlama türleri eklenmiş olup,bu kısıtlama türleri SADECE yargı organlarınca verilen kararlar doğrultusunda kişilerin kimlik numaraları üzerine ortak veya yetkili olunmamasına yönelik kısıt koyulması amacıyla kullanılmalıdır.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir; “ Bugüne kadar vatandaşlarımız, çalıntı, sahte kimlik ve benzeri durumlarda kişilerin iradeleri dışında şirket veya ticari işlemlerde ortak / yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine başvurmakta ve müdürlüklerce MERSİS’teki kimlik numaraları üzerine kısıt konulmakta idi. E – devlet kapısı üzerinden yapılan yeni düzenleme ile şirket veya ticari işletmelerde  ortak/yetkili olunmasının engellenmesine yönelik kısıtlama işlemleri , sayesinde kişiler e – devlet kapısı üzerinden kimlik numaraları üzerine kısıt koyarak kendi iradeleri dışında şirket ortağı/işletme sahibi veya veya bir şirket yada işletmede yetkili olarak eklenmesini engelleyebilecekler. Daha önce fiziki olarak ticaret sicili müdürlüklerine başvurulması suretiyle işleme alınan bu talepler artık e-devlet kapısı üzerinden anlık olarak kendileri tarafından gerçekleştirilebilecek. Kimlik numarası üzerine daha önce kısıt konulan kişiler bir şirkette / işletmede ortak yada yetkili olmak istemeleri durumunda aynı hizmeti kullanarak kısıtı kaldırabilecekler “ dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi