Zonguldak Barosu Başkanı Özel Eroğlu, "Çoklu baro sistemi yargı camiasına çok zarar verecektir. Cuma günü baro başkanları olarak Ankara'ya yürüyüş başlatacağız. Ben de Zonguldak'tan Cuma günü saat 10'da Ankara'ya yürüyüşe başlıyorum" dedi.


Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, Avukatlık kanununda yapılması düşünülen değişikliğe karşı olduklarını ifade etti.

Türkiye genelinde ve Zonguldak'ta aynı anda barolar tarafından düzenlenen basın toplantısında avukat kanununda yapılması gereken değişikliklere tepki gösterildi.

Baro yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın açıklaması düzenleyen Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu yaptığı açıklamada,  çoklu baro sisteminin yargı camiasına çok büyük bir zarar vereceğini belirtti.

Yapılan tüm görüşmelere rağmen bir sonuç alımadığını ifade eden Baro Başkanı Avukat Özel Eroğlu aldıkları karar gereği tüm Türkiye çapında baro başkanı olarak Ankara yürüyüş başlatacaklarını ve kendisinin de Zonguldak'tan Cuma günü saat 10.00'da yürüyüşe başlayacağını söyledi.


Değişiklikle adaletin ve zedeleneceğini ifade eden Eroğlu,  "Şimdi 1 numaraları baro, 2 numaralı baro, 3 numaralı baro, noterde bunlar yazılıp bir numaralı baronun avukatı, 2 numaralı baro avukatı, 3 numaralı baro avukatı, işte 1numaralı baro Türklerin barusu, 2 numara Kürtlerin Barosu, 3 numara Barosu falan gibi yaftalamalar gündeme gelecektir." Dedi 

Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu şunları kaydetti.

"Bu basın açıklaması Türkiye'de  minimum yaklaşık 60 civarında Baro taragından yapılmaktadır. Çünkü bu basın açıklaması yapılıp yapılmaması baroların insiyatifine bırakılmış bir konudur, isteyen açıklama yapacak isteyen yapmayacaktır. Ama muhtemelen en az 60 baro bu açıklama yapıyor. Şimdi değişik zamanlarda biz bu konuyu açıklamaya çalıştık. son günlerde üç aydır 4
Dört aydır sürmekte olan bir sorun var, avukatlık yasasında yapılmak istenen değişiklik. avukatlık yasasında dört madde üzerinde değişiklik yapılmak isteniyor; bunlardan biri  çoklu baro sistemi, bir diğeri nismi delege sistemi, bir diğeri barolara avukatların istemezlerse kayıt olmadan da mesleğini icra etmeleri konusu ve bir diğeri de bizim avukat kanununda  76, 95 ve 110. maddelerde sıralanan insan hakları, hukukun üstünlüğü ilkelerinin değiştirilmesi ekseninde değişiklikler yapılmak istenmektedir.

Biz bunu önceki şekilde yaptık 19 Mayıs'ta başkanlar toplantısı yaptık. 19 Mayıs'ta ki başkanlar toplantısında dedik ki bu pandemi sürecinde avukatlık kanununda yapılmak istenen değişiklikler halkın gündeminde olabilecek veya üzerinde durulabilecek Türkiye'de rahatsızlık yaratan bir konu olmadığı için bunun bugünlerde yapılması son derece hatalıdırve yasal değişikliğin yapılacağı paydaşların bulunmadığı yani baroların, barolar birliğinin yasa yapımında içinde bulunmadığı bir dönemde yapılmaktadır. burada da hata yapılıyor. hata yapılmasın şöyle ki çoklu baro ısrarla üzerinde durulan İstanbul, Ankara İzmir 3 büyük baronun delege sisteminde yarattığı baskıdan ötürü. 
Avukatlık kanununa göre 137 delege İstanbul'un var, 49 delege İzmir'in o şekil yapısı var.  bu sistemi değiştirmek istiyorlar.bunu değiştirmek isterken işte her 1000 kişi, her 5000 kişi bir araya gelsin ve baro kursun.
Baroların bölünmesi parçalanması uygun bir şey değil.cumhuriyetin kuruluş yıllarında Rum Barosu ve Ermeni Barosu diye istanbul'da barolar varmış. şimdi 1 numaraları baro, 2 numaralı bana, 3 numaralı baro, noterde bunlar yazılıp bir numaralı baronun avukatı, 2 numaralı balon avukatı, 3 numaralı balon avukatı, işte 1 numaralı baro Türklerin borusu, 2 numara Kürtlerin Barosu, 3 numara dhkpc Barosu falan gibi yaftalamalar gündeme gelecektir.

Yargıçlar da buna göre karar verecektir, Adalet sistemini zedeleyen bir durumdur.  baroların kaynağı doğal hukuktur. doğal hukuk nedir insanın mekanave zamana göre değişmeyen haklarından kaynaklanıyor, insan hakları nedir bu adalet eşitlik yaşam Hakkı vesaire bu haklarının savunulması barolara verilmiştir. Temeli yasa değildir Bu nedenlerden ötürü bu da bir insan hakkıdır. bir adalet kavramını zedeleyecek bir ortam yaratmaktadır dedik. birden çok baronun olması bunu en kestirme biçimde bu pandemi süreci atlatılsın ondan sonra paydaşlarla hep beraber oturup konuşup bir çözüme kavuşturulsun dedik ancak sonuç itibarıyleşu ana kadar sonuç çıkmadı.

Ve barolar olarak  başkanlar toplantısında arkadaşlarımıza ittifak ettiğimiz bir konu oldu madenci yürüyüşü misali 
3 gün süreli Ankara'ya yürünecek.Cuma günü saat 10'da başlayacak. Sadece baro başkanları olarak yürüyeceğiz ve 22 Haziran'da bu yürüyüş Ankara'da sonuçlanacak ve bildiri okunacak. yine de sonuç çıkmazsa çıkan yasanın anayasa mahkemesi'ne iptal için başvuracağız."
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi