Simge Kırlı’nın moderatörlüğünü  yaptığı Günün Konusu’nun programının bugün ki konuğu Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan canlı yayın konuğu oldu. 

CAN KAYIPLARIMIZ HIZLA ARTTI

Alan, corona virüsle ilgili son durum hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

’11 mart itibari ile ilk vaka açıklandıktan sonra genelgelerimizle birlikte tavsiyeler öncülüğüyle elimizden gelen her şeyi yaptık.İl hıfsızssıha kurulu ile ilgili bu süreci en az sıkıntıyla atlatmak için büyük çalışmalar yaptık.Can kayıplarımızla hızla arttı.Vakalar çok hızlı oldu.Kötü başlayan pandemiyi örnek mücadele ile Zonguldak’ı çıkartırız.30 Büyükşehir ve Zonguldak’ı burdan çıkartırız tedbiri elden bırakmadan.Tüm çalışmalarda yanımızda olan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.İlçelere göre merkezde daha yoğun vardı.Zonguldak il çapında %8’lerdeyiz. Biz bunları Cumhurbaşkanımızın hassas durumunu anlattık.Rakamların hızla artışı ve her mahalleden can kaybı oldu ve bizi büyük sıkıtılara soktu.

Zonguldak’ımızın ismi keşke böyle anılmasaydı.Ekiplerimiz hiç boş kalmadan çalıştı biz diğer belediyeler gibi show yapmadık.Arkadaşlarımızın emeğini siyaset uğuruna kaybedemeyiz.

Genelge kapsamında dükkanını açamayan belediyelere tahakkuk yapılmayacağını açıklayan Alan şunları ifade etti:

Belli bir kesim esnaf genelgeler kapsamında büyük mağduriyetler yaşadı.Dükkanlarını açamayan esnaflarımıza yardım ettik.Zonguldak Belediyesinin mali durumu çok iyi değil.

22 Haziran 6 Temmuz arası olacak bir etkinlik yaptık.

Dükkanların kapısında covid günlerinde indirimler yapıldı.’

Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Kanal Z’de önemli açıklamalarda bulundu.

Vali Erdoğan Bektaş ve Vali Mustafa Tutulmaz’ı değerlendiren Alan şunları söyledi:

Zonguldak doğumlu valimizdi buranın insanı tanıyan ve bilen bir insandı kendisiyle 14 buçuk ay çalıştık.Bizim abi kardeş hukukumuz vardı büyüklerimiz böyle uygun gördü.Yeni valimizde bizi ziyaret etti.Yeni valimiz şehri tanıması lazım ve kafasında Zonguldak’ı kafasında oluşturması lazım.Seçim zamanı verdiğimiz projeler aksamadan ilerleriz.Mustafa Tutulmaz güler yüzlü ve tecrübeli bir insan.Sevgi dilini kullanacağını belirtti ve Sayın valimle çok benziyoruz.Çok hızlı bir giriş yaptı ve Zonguldak’ın her yerini gezdi.

İnsanların suratını Belediye hizmetleri ile güldürmeyi belirten Alan şunları ifade etti:

‘Ben kendimi iyi ifade edemeseydik 40 yaşında kimse beni Belediye Başkanı yapmazdı.5 Senelik mühürü bize vermezlerdi biz kendimizi ifade etmişiz.Çok sırıtan bir insan olamadım.Güleceğimiz yerde güleriz.Vatandaşın bizden beklentisi bizim gülmemiz değil.Sadece bunla eleştirseler keşke başka birşey bulamadıkları için böyle eleştiriyorlar.İnsanların suratını Belediye hizmetleri ile güldürelim.Ben sürekli çarşıda gezerim ve her insanın Belediye Başkanına söyleyecek diyecek birşeyimiz vardır.Biz vatandaşımızın derdini dinlemek için bu göreve talip olduk.Nasıl Muharrem Hoca’dan devraldıysak bizde birine devredeceğiz. Seçildiğinde koltuktan inme seçim zamanı halkın içine in. Bunu bende kabul etmem.’

Burak Erol’un eleştirilerini yanıtlayan Başkan Alan şunları söyledi:

‘Söylediklerine katılmıyorum. Bir kelamına bile. Önce kentinin belediye başkanını bir tanısın. Biz herkesi kucaklamış Zonguldak’ın sorununu bilerek ve yinede isteyerek yola çıktık. Biraz araştırmış olsaydı, bu talihsiz açıklamayı yapmazdı. Herkes siyaset yapacak tabi birilerine birşey söylemesi lazım. Ona da söylemesi çok kolay. Dışarıdan konuşmak çok kolay.’

Hiç pişmanım demedim. Diyeceğimi de sanmıyorum. Geçmişe dönük pişmanlığımda yok. O günün şartlarında aklım onu kesiyormuş onu yapmışım. Ben hizmetten başka birşey düşünmedim. Rahatımı düşünseydim hiç böyle bir yola girmezdim. Ben doktorum, hanımım devlet memuru, ama ben dertliydim Zonguldak adına. Dışarıdan bir arkadaşımız geldiğinde burası nasıl bir şehir dediğinde kurşun yemiş gibi oluyordum. Bizim amacımız insanları mahcup etmemek.Bütün projelerimizi bitirmek istiyoruz.Bizden önce başlayan Zonguldak’ta sadece bir proje gösterin.Dere ıslahı projemizde başladı.

ZONGULDAK’A GELEN HER YATIRIM BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Zonguldak için gelen her yatırımın değerli olduğunu söylen Alan şunları söyledi:

‘Kamil ve Ali Başkanla et ve tırnak gibiyiz.Ben diğer Belediye Başkanlarıylada iyi ama Ali Başkan bu işleri duayeni.Biz gece gündüz iş konuşuyoruz.Zonguldak için gelen her yatırım bizim için önemli.CHP’li belediyenin olmasına rağmen ittifak olmamasına rağmen kazandık.’

BELEDİYE BAŞKANI’NIN BİR LAFIYLA PARTİDEN KİMSE ÇIKARILMAZ

Başkan Alan Partide kimseyle kavgalı olmadığını söylerken şunları ifade etti:

‘2012’den beri görev yaptım.Teşkilatlarla görev yaparken teşkilatlarının işini eleştiren Belediye Başkanlarından hep rahatsızlık duydum.Ben Zonguldak’ta verdiğimiz sözleri tutmak için uğraşırken.18 yıldır iktidar parti olan Belediye Başkanın bir lafıyla müdahale eden biri olmadı.Mustafa Çağlayan partimizin değerli bir ismi tabiki kendi çapımızda anlaşamadığımız şeyler vardır.Bizim hakkımızda çok şey yazıldı ama biz çizgimizi asla bozmadık.

Ben kendi ilçe Başkanıma tabiki de başarı diyeceğim.Partide kimseyle kavgalı değilim ve olamamda.Bu koltuklarda baki değiliz.Mustafa Başkan’da açıklamasını yapmış ve kendisinin kararıdır. 

Biz kurumsal partiyiz.Belediye Başkanının bir lafıyla partiden kimse çıkarılmaz.Yaşar benim sevdiğim arkadaşım ve kimle görüşeceğimi ben karar veririm kimsenin aklına ihtiyacım yok.Yarın eğer Yaşar Gök böyle birşey olursa hayırlı olsun dilerim.

Yarın bizden sonra da Ömer Selim Alan’dan daha çok çalışacak bir belediye başkanı olsun. İl Başkanı ve vekillerimizle görüşün, hakkınızda hayırlısı. Selim Alan’ın adayı gibi laflara ben kulaklarımı kapadım. Benim bütün derdim, hizmet hizmet hizmet. 

Alan; ‘Sonunu düşünen kahraman olamaz.’

Bana bugün deseler ki %80’ini yapacaksın ama bidaha ki dönem yok desinler hemen imzamı atarım. Yarının garantisi yok. 5 gram virüs dünyayı ne hale getirdi. Benim 3 dönem diye yola çıkmamın sebebi keşke 5 yılda projeleri yapabilsek. Keşke benden daha iyisini yapacak biri olsa da bende alkışlayıp emireli olsam. 2014’ de kazanan seçim broşürünü bana bulun hangisi yapılmış. 

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN YERLER OLACAK

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Kızlar Plajı ile ilgili projesini ilk kez Kanal Z’de açıkladı.

Başkan Alan,’Engelli vatandaşlarımız için yerler olacak. Onun dışında tüm halkımızın kullanabileceği bir yer olacak. Yaz, kış kullanılabilecek.  İl belediyesinin 1 tane tesisi yok. Yarın koltuk altımızdan gitse bile bunları sırtımıza alıp götürmeyeceğiz. Şahsi menfaatlerim olsa Zonguldak’tan giderdim. Yapalım 4 sene sonra vatandaşımız takdir eder etmez başımızın tacı. Bizi getiren vatandaştır gönderecek olan da vatandaşımız. ‘

Başkan Alan Orta Kapuz çok değerli bir bölge olduğunu belirtirken şunları ifade etti.

‘Orta kapuz çok değerli bir bölge. Ben de orada yüzmeyi öğrendim. Bizim orayla ilgi bir projemiz var. Belediye tamamen kendi işleticek. Boş bir depo vardı, yıktık. Vatandaş otopark olarak kullansın. Zonguldak’ın coğrafyası çok elverişli değil. Vatandaş sana bahane üret diye oy vermedi. Bu tarz mazeretlerimiz yok. Bir şekilde yapmak zorundayız.’

ZONGULDAK’IN ASFALT SORUNU VAR

2013 Ağustos ayı Köksal Bey’i ziyarete gittik. Asfalt ile ilgili bir sorun var diye geldiler. Köksal Bey Zonguldak’ın işi diye kırmadı. Hamdi Bey’de tabi dedi. Asfalt bitirildi. Öpmeye niyeti olmayan yanağın nerde diye sorar. Basın üzerinden haberleşiyoruz. Biz neden bir araya gelemiyoruz. Niyeti olmadıktan sonra bende bir araya getirsem olmaz. Gönülsüz işten hayır çıkmaz. Ama siyaset yapmak için, konuşmuş olmak için olmuyor. 

CHP’li Belediyenin 50 sene çöp döktüğü Kozlu Sahili’nin sanki Ak Parti yapmış gibi belirtildiğini söyledi.

Alan yaptığı açıklamada şunları söyledi;’Biz halk adına orada oturuyoruz. Orası halkın evi. Ben Deniz Bey’i ziyarete gittim. Bana daha ziyarete gelinmedi. Basın yoluyla haberleşiyoruz. Deniz Bey’i biz sosyal medyadan takip ediyoruz. CHP’li belediyenin 50 sene çöp döktüğü 2008’de Secaattin Bey zamanında engellenen o yerde resim çektirip sanki orayı Ak Parti yapmış gibi yapıyor. Bu Zonguldak’ın sorunu Sayın Vekilim. Öyle sosyal medyada paylaşmakla sorun felan çözülmedi. Nerede bunun inandırıcılığı.’

ÜNAL DEMİRTAŞ BANA BASIN YOLUYLA HABER GÖNDERİYOR

Sayın Demirtaş şehrin vekili olarak bana basın yoluyla haber gönderiyor. Oraya kadar gelmişken belediyemize buyur. Maksat Zonguldak’ın derdini çözmek değil mi? CHP Genel Başkan Yardımcısı; Siz dünyanın en iyi işini de yapsanız bizim görevimiz buna muhalefet etmektir zihniyetinin Zonguldak’taki uzantısı. 

Kız Meslek Lisesi’nin yıkıp otopark haline geldiğinde o kısmın rahatlayacağını ifade etti.

Alan,’Otopark meselesi için sizlerden rica ediyorum. Orada yaşayan vatandaşlarında görüş belirtmesini istiyorum. Vatandaşımız orada yürümeye yol bulamıyorlar. Hastane oraya yapılmasın diye en çok gayret gösteren benimdir. Uzmanlar orada yapılmasını uygun gördü. Şuanda benim derdim hastaneye gidenlerin sağlıklı bir şekilde hizmet almasını sağlamak. Kız Meslek Lisesi’ni koruma kurulunun ara kararı çıktığı zaman zafer kazanmış komutan gibiydiler. Sonra karar çıkıp tescil edilmeyince baskı yapıldı dendi. Biz kuruldakilere nasıl müdahale edelim. Demekki sizin zihniyetiniz bu. Deprem dayanıklılık raporu çıkacak yakında.Burayla ilgili karar nedir inanın bize ulaşan birşey yok. İl Milli eğitim Müdürlüğü'nün bir planı vardı. Biz uzmanlarla bakıyoruz sürekli. Ama bu hastane buraya yapıldı. Oluruna bakın artık. Benim mahallemde çocuklar yolda yürümek zorunda kalıyor. İki tarafada araba çekilmiş. Bir kaygınız varsa bunu masaya oturup konuşalım. İlgili ilgisiz herkes Kız Mesleği konuşuyor. Bir şehirde herkes herşeyi biliyor ama şehrin hali belli. Lavuar alanına biz lavuar yalanı diyoruz. Eylül ayında yapıyoruz lavuar alanını. Dere ıslahı seneye bu zaman tertemiz deremiz olacak. Vatandaşlar çöpünü dereye atıyor, sonra her yağmurdan sonra bu limanın hali ne. Biz yapıyoruz o limanı öyle.

Hayvan rehabilitasyon merkezi görüntüleri ilk kez Kanal Z’de yayınlandı.

Sokak hayvanların daha rahat yaşayacağı yerler olucak.

Alan,’Kızılcakese'de bizzat benim araştırmam sonucu bulduk. Ali Bektaş ile paylaştık. Kamil Başkan ile paylaştık. İl Başkanları ile tartıştık. Bir proje çizdirdik. 38 dönümlük alana hayvanlarımız için yaşam ve rehabilitasyon merkezi olacak. Hem de sokak hayvanı diye tabir ettiğimiz Türkiye dışında bir yerde duyamazsınız. Kaldırımlar yollar hayvanların yaşam alanı değil. Onlara bir yaşam alanı yapıyoruz.’

Zonguldak’a son 10 senedir hiç birşey yapılmadı.

Şuanda Zonguldak’ta bir sürü proje başladı ve güzel ilerlediğini belirten Başkan şunları söyledi:

Vekillerimiz Ankarada tüm kapıları açtırıyor Bakanlarımızla görüştük deremiz bitince tertemiz olacak.Sahil projemiz var,Kızlar plajımız seneye bitecek.Lavuar alanı eylül ayında ihalesi olacak.Ama bunlar yapılırken hiç birşey yapılmamış denirse bu sefer saygısızlık olur.Ben sormak istiyorum Belediye’nin son 10 senedir yapılan bir proje söylesinler.Sahile daha yakın olması için daha güzel iskeleler ve 16 tane tek tip dükkan olacak.Sahilden fenere bağlancak.Zonguldak’ı denizden görünce Zonguldak’a  aşık olunuyor.Zonguldak çok bakımsız.Zonguldak’ın en büyük sorunu samimiyetsizlik.

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan,Zonguldak Belediye’sinin Halk Otobüslerinden olan şikayetlerde bıkkınlığını belirtti.

‘Alan,Zonguldak Halk otobüsüyle kronik bir şekilde karşı karşıyayız.1 sene daha ecrimisil karşılığında onlarda.Belli saatlerde uyulmayan saatler ceza işlem oluyor.Zonguldak Belediyesi en çok Halk Otobüslerinden şikayet ediliyor.Radikal şekilde bir karar vereceğiz Eylül ayında ihale yapacağız yeni yılda göreve başlanacak.’

Makzon Projesinin büyük bir istihdam sağlayacağını belirten Alan şunları söyledi:

‘Hiç mazeret üretmesinler. Bu süreçte hem Asma muhtarı hemde Çınartepe muhtarına çok teşekkür ediyorum. Zonguldak'ta en büyük sıkıntımız istihdam. Bugün 23 tane firma başlamaya hazır. Hükümetin projesi Vali Bey belirli bir yere getirmiş, hibelerini desteklerini projelerini her şeyini ayarlamış. 120 dönüm bir arazi üzerine bacası olmayacak tamamen çevreci ve Zonguldak'ımızın en büyük kanayan yarası istihdama çare olacak. Ne varmış yanında kültür vadisi varmış aralarındaki mesafe gayet yeterli. Gerekirse biraz daha çekeriz. Biz burda istihdam üreteceğiz. Bırakın Zonguldak'ı biz burda bölgeye destek vereceğiz. Oradan da Türkiye ve Avrupa'ya açılmayı hedefliyoruz ve bir tane atığı olmayan bir proje. İstihdama çözüm bulacağız.’

Her türlü eleştiriye açık olduğunu söyleyen Alan,aynı zamanda Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol hakkında da açıklamalarda bulundu.

Alan, Her türlü eleştiriye açığım. Burak Bey Zonguldak'tan kopuk yaşıyor herhalde. Borçlu aldığımızı biliyoruz, borçlanmadan birşey yapamayacağımızı biliyoruz. Toki ihalesi yapıldı ve Zonguldak Belediyesinin kasasından para çıkmayacak. Hiç bir zaman sahada ya da hiç bir platformda belediyenin borcunu sıfırlıyacağımı söylemedim. 280 milyon lira Muharrem Hoca zamanında borç arttı. Günde 12-13 tane su arızası geliyor. Her baktığımız yerde arıza var. Hiç birşey yapmamış değil, tabiki birşeyler yapmış ama sorunu çözdüm diye birşey yok. Su depoları 15-20 yıl su depoları temizlenmemiş. Biz tabiki eleştireceğiz, biz kusursuz olabilir miyiz. Bunları yapan ben değilim Zonguldak Belediyesi yapıyor.

Başkan Alan, CHP’li meclis üyeleri ile sıkıntısının olmadığını belirtti.

 CHP'li meclis üyeleri ile bir sıkıntım yok. Sadece son toplantıdan sonra kırgınım. Atınç Bey sen dediğim için alınmış. Ben Atınç Bey'e abi derdim. Ben göreve geldiğimden beri yapacağımız her şeyi onlarla paylaştım. Madem siz en iyi biliyordunuz. Neden yıllardır yapmadınız. Hastane yıllarca yarım kaldı neden eleştirmediniz. Ak Parti yapınca neden hemen eleştiriyorsunuz. Böyle Zonguldak ilerleyemez. Rabbimiz İnşallah sözlerimizi tutmayı nasip eder. Seçimle ilgili hiç bir hesabım yok. İyi şeyler yapmaya niyetli olduğun sürece Yaradan her şekilde senin yolunu açıyor.

Sarı basın kartını yırtın diye açıklamalarda bulunan Başkan Alan’ın açıklaması:

 ‘İftira, yalan haber yapan basın arkadaşlarımız basın kartlarını bıraksın. Hala diyorum, kalemini satmış arkadaşlar basın kartını atsın. Zaten yarası olan gocunuyor. Ben bir tane gazeteciye beni öv dedim mi? Ali Başkan haklı para verirsen iyisin vermezsen kötüsün. Abuk sabuk ailevi ilişkiler neler yazıldı. Ben şerefim namusun için yaşıyorum makam için değil. Burada bir basın savcısı var değil mi. Bunlara müdahele edecek. Biz tabiki eleştiriliceleğiz. Ben basınla bugüne kadar hiç sorun yaşamadım. Ben sizin çoğunuzu tanıyorum eskiden beri. Beni karalamaya, ailemi karalamaya çalışamazsın öyle bir şey yok. İki tane gazeteciler cemiyeti var. Böyle yapan arkadaşlar basın camiasına zarar veriyor. Bu arkadaşları uyaralım diyemediler. Bugüne kadar hiç bir Belediye Başkanı bunları söyleyemedi. Bu konu benim kırmızı çizgim. Ben hayatım da hiç çiğ yemedim. Benim ailem, şahsımla ilgili yalan haber karalama yapamazsın.’

Zonguldaksporla ilgili açıklamalarda bulunan Alan şunları söyledi:

‘Zonguldak Belediyesi dışında Zonguldakspor'a destek olan başka kamu kuruluşu yok. 4 yıl Zonguldakspor'a bedava doktorluk yaptım. Süleyman Başkanla kapı kapı gezdik. Resmen dilencilik yaptım. Final maçından bir gün önce vatandaşın cebinden 50 lirayı 10 lirayı alıp bir otobüs daha götürmeye uğraştım. Lafta Zonguldak sevgisi olmuyor. Böyle taşıma suyla Zonguldakspor'un buralarda kalması bir üst lige çıkması mümkün değil. Belediye olarak bundan fazlasını yapmamız mümkün değil. Herkes taşın altına elini sokacak.’

Bir sonraki dönemini göremeyeceğini bilse bile Fevkani Köprüsünü yıkacağını açıklayan Başkan Alan şu açıklamaları yaptı:

‘Köprüaltı esnafı şuan ticaretinden memnun mu? O yolu açtığımız zaman Acılık, Soğuksu hepsi şehrin merkezi olacak. Toplam kapladıkları alan 4900 metre kare. 87 esnafımızın belediye 1 lira borcu yok. Hepsine teşekkür belgesi gönderdim. 57 tanesi yıllardır bize para göndermiyor. Ses çıkaranların hepsi böyle. Karşıdaki yerleri yapıp buyur kardeşim buralar senin dedikten sonra yıkacağız. Bu köprüyü yıktıktan sonra aday olamasam da olur. Alacağım hayır duası yeter. Köprünün kolonları, destek noktaları sıkıntılı halde. Bir facia olmayacağının kimse garantisi veremez. Merkez çarşı da öyle.Merkez çarşıyla oturup istişare edeceğiz. Onların gelip bunu bize talep etmesi lazım.’

VALİLİK BİNASI BELEDİYE BİNASINDAN KÖTÜ HALDE 

Valilik binası belediye binasından daha kötü halde. Onuda ambarların oraya alalım. Belediye binası, 12 katlı iş merkezi gibi. Derdimiz yıkmak değil. Risk teşkil eden yerleri yıkıyoruz. Bunlarla devam etmek cahil cesareti olur.

PAZAR YERİ PROJESİNİ RAFA KALDIRDIK

Pazarcı esnafının yeri bende ayrıydı. Pandemi süresinde gösterdikleri fedakarlıktan dolayı. Pazaryeri esnafı o süreçte bizi hiç yormadı. Orayada bir projemiz var ama şuan erken olduğunu söylediler. O yüzden erteledik. 

Gönül Belediyeciliği ve Sosyal Belediyecelik partimizin olmazsa olmazıdır.

Rat ve Kıratta ki mezarlığın fiziki ortamı değiştirmemiz gerekiyor.Mezarlık parası falan istemiyoruz .Cenaza evlerine olan ikramlarıda karşılamak istiyoruz.Yarışlar yapıyoruz.Gençlerimizi oyuna katacak şeyler yapmaya çalışıyoruz.14 parkı yenileyeceğiz.Lavuar alanı millet kıraathanesi olacak üniversite gençlerimizi çarşıya indirmek zorundayız.Yaşlı ve engellilerimize imkan çok az onlara bir alan yapacağız.Zonguldak A’dan Z’ye değişecek.

HABER:ESRA AYDIN

Editör: Haber Merkezi