Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, İl Tüketici hakem Heyetinin üst limitinin 8.480,00 TL ye yükseltildiğini söyledi. 

8.480,00 TL’ye kadar olan miktara kadar olan sorunlarda vatandaşların hakem heyetlerine başvurabileceğini belirten İsmail Maden tüketicilerin daha etkin, daha hızlı ve masrafsız olarak hak aramasını sağlamak amacıyla oluşturulan Tüketici hakem heyetleri bu görevini en güzel şekilde yerine getirdiğini ifade etti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

TÜKETİCİLERİMİZ HAKLARINI BİLSİNLER

“Dünyada her şey hızla değişiyor, alışkanlıklar, sosyal ilişkiler, ticaret, ekonomik faaliyetler. Bu değişimi en çok hissedenler, şüphesiz tüketicilerdir, bu değişim ile birlikte yeni tüketici sorunları ortaya çıkmaktadır. Gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi tüketici haklarına verilen önem, gösterilen saygı ve duyarlılıktır. Ticaret Bakanlığı olarak ülkemiz tüketicilerinin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara ve hatta daha fazlasına sahip olmaları, bilgilendirilmeleri ve yasal haklarını kullanmaları hususlarına çok büyük önem vermekteyiz. Yapılan tüm çalışmaları da bu anlayış çerçevesinde yürütüyoruz. Tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin hak arama yollarının en önemli parçasıdır. Tüketicilerin daha etkin, daha hızlı ve masrafsız olarak hak aramasını sağlamak amacıyla oluşturulan Tüketici hakem heyetleri bu görevini en güzel şekilde yerine getirmiştir ve getirmeye devam etmektedir. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU 

Bakanlığımızca 2017 yılı başından itibaren Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS ) ile tüketicilerin e-devlet kapısı üzerinden şikâyetlerini tüketici hakem heyetlerine iletebilmeleri sağlanmıştır. Tüketici hakem Heyetimiz, tüketicinin ekonomik haklarını korumada büyük rol üstlenmekte olup, tüketicilerimiz şikayet ve başvurularını 7/24 internet üzerinden e- devlet şifresi ile Kurumumuza gelmeden yapabilmektedir. 

8.480,00 TL ‘ YE YÜKSELTİLDİ 

Bakanlığımızca oluşturulan bu yeni model çerçevesinde İlçe Tüketici hakem heyeti bulunan Büyükşehirlere bağlı İlçelerimizin parasal üst limiti 5.650,00 TL ye İl Tüketici hakem Heyetinin üst limiti 8.480,00 TL ye yükseltilmiştir. Belirlenen bu tutarlar 31.12.2019 tarihine kadar geçerli olup, 2020 yılı için maliye Bakanlığı tarafından yapılacak yeniden değerleme oranlarına göre tekrar belirlenecektir.  

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ 

Belirlenen 8.460,00 TL tutarı aşan şikâyetler Tüketici Mahkemelerine yapılmalıdır. Vatandaşlarımız çoğunlukla mahkemeye gitmeyi arzulamamaktadır. Bu kapsamda Tüketicinin uyuşmazlık bedeli limitin üzerinde olsa dahi fazlasından vazgeçerek 2018 yılı için 8.460,00 TL ye kadar kısmı için Valiliğimiz Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapabilmeleri mümkündür. Tüketicilerimiz mağdur edildiğini düşünerek Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaptığında hiçbir bedel ödememektedir. Ayrıca yapılan incelemeler sonucunda Tüketicinin şikayetinde haksız bulunduğu, kusurun tüketicide olduğu kararına varılsa dahi tüketicilerimizin herhangi bir bedel ödemeleri söz konusu değildir.  Bu vesileyle belirlenen yeni rakamların tüketicilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.'' 

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi