Zonguldak müftüsü Rüstem can bayramın önemine değinerek, “Bayramlar tatil değildir. Bayramlarda sıla i rahim yani akrabalar ziyaret edilir.” dedi.

Müftü can ayrıca bayramda artan trafik kazalarına dikkat çekerek vatandaşları trafik kuralarına riayet etmelerini istedi.

Zonguldak İl Müftüsü Rüstem Can, Ramazan Bayramı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Müftü Can, Bayramların tatil değil akrabalarını ziyaret edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi;

YÜCE ALLAH BİZLERE AKRABALIK BAĞLARINA İTAAT ETMEMEZLİKTEN SAKININ DİYOR

“Rabbimize hamdolsun dört gözle beklediğimiz gelseydi layıkıyla bir değerlendirebilirsek dediğimiz 11 ayın sultanı rahmet ayı mağfiret ayı ramazan ayınızın sonuna geldik. Ramazan ayında bizler Rabbimize yakınlık elde etmek adına layıkıyla orucumuzu tutmaya beş vakit namazımızda beraber teravi namazını kılmaya ve bunun yılda yapmış olduğumuz hayırlı sanatla Rabbimize yakınlığı elde etmeye çalıştık. Rabbim elde edenlerden eylesin cümlemizi. Ve bizler bu güzel Amellerle bir anlamda Rabbimiz de Sılayı gerçekleştirdik. Rabbimiz de aramızdaki bağı kuvvetlendirdik. İnşallah yarın idrak edeceğimiz ramazan bayramı akrabalarımız da aramızdaki bağı güçlendirmeye, kuvvetlendirmeye bu bayramı vesile kılar. Çünkü son zamanlarda bayram denince sanki Sıla’yı rahim diye bir şey yok akrabalık mevzu ortada yok gibi Çoluk çocuğumuzu alıp bir yerlere tatil yapmaya gidiyoruz. Oysa ki, bayramın Sıla i Rahmi gözeterek aile bağlarını ayakta tutulmaya çalışılmasıdır. Bu noktada yüce Rabbimizin tüm insanlığa bir uyarısı var. Nisa suresinin ilk ayetinin sonunda adını anarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten sakınınız. Akrabalık bağlarına itaat etmemezlikten sakının. Yani gerek Allah’ın hukukuna riya yet edin gerekse sıla i rahim noktasında dikkat edin. Peki bunun getirisi nedir, bunu da kardeşlerimizin bilmesi lazım. Efendimizin bir de müjdesi var derki kim akrabalık bağlarını gözetirse sıla i rahim yaparsa Allah onu rızkını genişletir. Allah onun ömrünü bereketli andırır, yani güzel amelleri o hayatı nasip eder. Allah aile bağlarını kuvvetlendirir. Ve yine ailemizin başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizin hakkını ve hukukunun gözetilmesi de silahı rahmin gözetilmesinden geçer. Dediğim gibi kardeşlerim şunu kesinlikle bilsinler. Bu bayramın ve tüm bayramların hedefi aslında sıla i rahimdir. Ve biz burada başta annemiz babamız olmak üzere Amcadır teyzedir haladır yakın akrabalarımızdan başta olmak üzere hepsinin hayır dualarını almak oradaki aradaki irtibatı kuvvetlendirmek hepimizin hedefi olmalıdır. Bu noktada ben kardeşlerinden şunu istirham ediyorum şunu iyi bilsinler, Rabbim celle celalu buyuruyor ki kim sıla i rahmi gözetirse akrabalık bağlarını göz etmezse akrabalarıyla ilişkisini koparırsa ben de o kişiyi de ilişkimi koparım. Yani bu ne demektir ben o kişiyi rahmet nazarıyla bakmam. Bundan dolayı kardeşlerim bu mübarek ramazan Bayramı’nı başta ana baba olmak üzere tüm akrabalar uzak akrabalar dostlar onlarla bir araya gelerek bu bilinci ortaya koymalılar ve bunu da bizden sonraki gelen nesillere aktarmalılar.”

TRAFİK KURALLARINA UYALIM

Ayrıca, trafik kuralarına uyulması çağrısında bulunan Müftü Rüstem Can, “Bildiğiniz gibi bugünden itibaren kardeşlerimiz yoğun bir şekilde trafiğe çıkıyorlar. Ve trafik kurallarına kesinlikle riayet edelim. Yani yola çıkmadan evvel arabamızın bakımını yapalım, yola çıktıktan sonra emniyet kemerini takalım. Kesinlikle bunlardan taviz vermesinler. Ben tüm kardeşlerime kazasız belasız burunlarının kanamadığı bir yolculuk Rabbimden niyaz ediyorum. Bütün kardeşlerimin ramazan ayini ramazan bayramını tebrik ediyorum. Milletimizin İslam âleminin birliğine dirliğine kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.” Dedi.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi