AKM'de düzenlenen "bel ağrısı ve tedavisi" konulu konferansta konuşan BEÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalından Prof. Dr. Selda Sarıkaya, "Bir hastanın yıllık bel ağrısı sebebiyle Sağlık Bakanlığı'na maliyetinin yapılan bir çalışma sonucunda ortalama olarak 6325 lira olduğu ortaya çıkmıştır" dedi. Sarıkaya ayrıca sigara kullananlarda bel ağrısı riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğinde ‘bel ağrısı ve tedavisi’ konulu seminer düzenlendi. 

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde konuşmacı olarak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon anabilim dalından Prf. Dr. Selda Sarıkaya tarafından katılımcılara bel ağrısısın sebepleri ve tedavisinin yöntemleri konusunda bilgiler verildi.

BEL AĞRISI DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK
Sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde bel ağrısı dünyada en sık görülen hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Selda Sarıkaya, "Bel ağrısı öncelikle sadece ülkemizde değil dünyada en sık görülen  bir hastalıktır. Tüm dünya genelinde çok sık görülmesi nedeniyle de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen,kurumlarda iş görmezliğe ve sağlık hizmetlerini de sık kullanılmasına neden olan bir hastalıktır." dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA YILLIK MALİYETİ 6225 LİRA
Bel ağrısı haftasının sağlık bakanlığına yapılan bir araştırmada yıllık 6225 lira olduğunun ortaya çıkarıldığını ifade eden profesör Dr. Sevda Sarıkaya, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Peki Türkiye'de bel ağrısının maliyeti ne kadar. Türkiye'de yapılan bir çalışmada,bu araştırmacılar da kendilerine başvuran bel ağrısı şeker hastaları 2 yıl boyunca değerlendirmişler ve bir hastanın yıllık bel ağrısı sebebiyle Sağlık Bakanlığı'na maliyeti ortalama olarak 6325 lira olduğunu göstermektir. Aslında hiç de az bir rakam değil niye bunu söylüyorum çünkü bazı bel ağrısı nedenleri ve bel ağrısı neden olan sebeplerin önlenebileceği tedavisini de bel ağrısında mümkün olduğunu bilmek bu maliyetleri gidermek için önemlidir"

TOPLUMUN ÜÇTE BİRİNDE BEL AĞRISI RAHATSIZLIĞI MEVCUT...
Toplum üçte birinin bel ağrısı rahatsızlığı çektiğini ifade eder profesör Dr. Sevda Sarıkaya, "Ne kadar sıklıkla görülüyor diye yapılan çalışmalarda da şuanda toplumda bir anket yapsak ve sorsak toplumun yaklaşık üçte birinde bel ağrısı olduğunu görebiliyoruz peki yıl içinde o toplumu takip edersek ne kadar bel ağrısı gelişiyor, bu toplumlarda 100'de 22 ile 65 oranında bel ağrısı olduğunu görüyoruz yaşam boyu oranlar yeni değişebiliyor. 35 ve 55 yaş arasında sık görülür. İnsanın üretkenliğinin olduğu bir dönem bu yüzden de önemli."dedi.

SİGARA İÇMEK DE BEL AĞRISI SEBEBİDİR
Bel ağrısının sebepleri neden bir tanesinde sigara olduğuna dikkat çeken BEÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon anabilim dalından Prf. Dr. Selda Sarıkaya, şunları ifade etti;

"Bel ağrısı için bazı risk faktörleri vardır ama biz de koruyucu hekimler olarak bu risk faktörlerini önlemeye çalışıyoruz kadınlar, ağır yük taşıyanlar, ağır yük kaldıran kişiler, ofis çalışanları tam tersi sabit masa başı çalışanlar evli ve boşanmış olanlar bu aynı zamanda belki de sosyal yüküde getirdiği için ve tabii ki vücut kitle indeksi yüksek olanlar yani obez olanlar bel ağrısına yakalanma riski daha çok da şey kişiler. Önemli bir noktada sigara kullanımıdır sigara kullanımı süresi de arttıkça bel ağrısı görülme sıklığı doktora başvurma sayısı tetkik isteme tetkik sonuçlarından tik sayısı ve tedavi sayısı giderek artıyor sigarada birçok hastalıkta olduğu gibi bel ağrısına önemli bir faktördür. Bunu da unutmamak lazım." dedi
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi