Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) girişimleri ile kamu, kurum ve kuruluşlarla bir araya gelme projesi kapsamında, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı, Öğretmenevi’nde basın toplantısı düzenledi. Kapıcı, basın toplantısında yaptıkları çalışmaları değerlendirdi ve gelecek eğitim ve öğretim sezonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı, yaklaşık 1 yıllık görev süresince bir çok  çalışmalar gerçekleştirdik. Çalışmalarımızın verimini almaya başladık. Kodlozon festivalini Türkiye’de sadece yapsa yapsa 5 il yapabilir. Bu Zonguldak için  çok önemli bir festivaldi. Basını bu konuda eleştireceğim . Festivali sadece valilik önünde çektiler . Biz sadece Türkiye’de belirli yerlerde yapılabilecek olan bir projeyi gerçekleştirdik. Hepimiz eğitim alanında şikayet ediyoruz. Bizim basınımız sadece sarı yelekliler Fransa’dan sonra Zonguldak'ta manşetini görüyor. Eğitim camiası başka bir kuruma benzemez. Yıprattığınız bizler öğretmenlerin karşına, öğretmenlerde öğrencilerin karşına çıkıyor. Siz sadece size söylenen dedikodu ve size söylenen kendi bakış acıları ile biliyorsunuz. Ben Milli Eğitim Müdür Vekili olarak yaptığım dosyanın içeriğini söylemem. Böyle konularda lütfen ön yargılı olmayın yapılan soruşturmalarda kişiler haklarını mahkemede savunabilirler. Mahkemeden gelen hiç bir kararı bir gün bekletmeden aynı gün uyguluyoruz. Bu konularda bizim yanımızda olun. Bizler koltuk için mücadele eden insalar değiliz. Sizin iyi niyetli olduğunuzu düşünüyorum. 

‘’KOLTUK SEVDAMIZ YOK’’

Ben Zonguldak’ta eğitim öğretimin daha iyi olması için uğraşıyorum. Benim yöneticilik anlayışımda bir şey vardır kimse vazgeçilmez değildir.Bizden sonra inşallah daha iyi görevini yapabilecek insanlar gelir . Bizim koltuk sevdamız yok . Zonguldak 'ta eğitimi bir adım öne çıkaracağız.Benim kimseye ön yargım yada kavgam yok . Ben doğalım. Gizlim saklım yok.Ben hala  Müdür yardımcısı odasında oturuyorum, makam odasında oturmuyorum . Bizim hakkımızda yazılar yazıyorlar, bunlar doğru değil. Biz bugün var yarın yokuz ama gurur duyduğum bir şey var ben öğretmenim . Gururumla gider öğretmenliğimi yaparım . Eğitimin birinci kuralı ceza vermeden uyarmaktır. Ben her toplantılarda müdürlerimi uyarırım. Öğrenci geç geldiğinde öğretmen yok yazıyor, öğretmen geç geldiğinde müdür soruyorsa, herkes buna dikkat etmelidir.’’dedi.

‘’BİZİM RAKİBİMİZ 81 İL DEĞİL AVRUPA’DIR’’

Gazeteciler tarafından yöneltilen yapmadığınız bir şey var mı sorusuna Kapıcı ,’’Eğitim tamamlanmaz eğitim sonsuz bir süreç bizim rakibimiz 81 il değil bizim rakibimiz Avrupa’dır.Zonguldak olarak daha da başarılı olacağız’’dedi.

BAKANLIĞIMIZIN 2023 EĞİTİM VİZYONU DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRDİKLERİMİZ:

-Ortaokulların tamamında Tasarım Beceri Atölyelerinden birisi olan Kodlama ve yazılım Geliştirme Atölyeleri kuruldu.

-22 okulda Zeka oyunları sınıfları açıldı. Eğitici eğitimleri başvuruları alındı.

-Anaokullarına kodlama eğitim setleri verildi.

-Öğretim görevlileri ilimize davet edilerek Tasarım Beceri Atölyeleri ve

21. Yüzyıl öğrenme becerileri üzerine iş birliği gerçekleştirildi.

-Örnek uygulama yapılan okullar il genelinde yapılan festivallere davet edildi.

-Farkındalık oluşturan okullara berat verildi.

-Okullarımızın profillerinin ortaya çıkarılması için ekipler oluşturuldu. Oluşturulan ekip il genelindeki okullarımızın tamamını yerinde görerek durum tespiti yaptı.

-Okulların ihtiyaçları ve desteklenmesi gereken alanları kayıt altına alındı.

-‘Okulum Birinci’ Projesi gerçekleştirildi. Bu projeye 35 okulumuz katıldı.

-TİMSS (Matematik- Fen Bilimleri) Sınavı yapıldı.

-Türkçe- Matematik- Fen Bilimleri başarı izleme sınavı yapıldı.

-Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı sınavı yapıldı.

-Ortak değerlendirme sınavı yapıldı.

“Zonguldak Okuyor” projesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda kitap okuma yarışması düzenlendi. 17.000 kişi yarışmaya katıldı. İlk üçe girenlere ödüller verildi. 46 kişilik Safranbolu gezisi düzenlendi.

-‘Kodla Zon’ festivali düzenlendi. 96 okulumuzdan, 400 öğrenci ve 200 öğretmen bu festivale katıldı.

-Köy okulları bilim şenliği yapıldı.

-Ortaokullar arası Matematik yarışması gerçekleştirildi.

-TÜBİTAK 4006 Bilim şenlikleri düzenlendi. 68 okulumuzun projesi kabul edildi.

-TÜBİTAK 4004 Bilim ve Doğa şenliği gerçekleştirildi.

-Akıl ve Zeka Oyunları yarışması gerçekleştirildi.

-Her branşta okullar arası sportif yarışmalar düzenlendi.

-Belirli gün ve haftalar bir okula verilerek okulun sorumluluğunda yapılması desteklendi. Her etkinlik farklı okulda gerçekleştirildi.

-Güzel sanat lisesinde yıl içerisinde şenlikler gerçekleştirildi.

-Spor lisesinde il düzeyinde spor müsabakaları yapıldı.

-ABİDE pilot uygulaması gerçekleştirildi.

-380 adet farklı alanlarda personel gelişimi için kurs ve seminerler düzenlendi.

-19 adet BAKKA teknik destek projemiz kabul gördü. İşbirliği neticesinde 1800 öğretmen eğitimi gerçekleştirildi.

-11 mali destek projesi kabul edildi. 2.3 milyon bütçe sağlanarak il geneli 11 Ana Kodlama ve Yazılım Geliştirme Atölyesi kuruldu.

-BAKKA teknik destekli eğitici eğitimleri kapsamında; Ebru Atölyesi Eğitici Eğitimi, Drama Atölyesi Eğitici Eğitimi, Akıl ve Zekâ Oyunları Atölyesi Eğitici Eğitimi, Uygulamalı Erasmus- Yazma Eğitici Eğitimi gerçekleştirildi.

-Motiveyi artırmak amacıyla personeller arasında ödüllendirme yapıldı.

-İlçe milli eğitim müdürlükleri ve okullar, başarılı olan öğretmenlere plaket verdi.

-Kaymakamlıklar ve Valilik yerel ulusal ve uluslararası düzeyde başarı gösteren öğretmenlerimizi Başarı Belgesi ile ödüllendirdi.

-13 okula STEM laboratuvarı kuruldu.

-Rehberlik hizmetlerinin mahalli ve kültürel farklılıklar dikkate alınarak, ilk kademeden son kademeye kadar bir bütün halinde verilmesi sağlandı.

-Öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarını ve bu sayede doğru bir kariyer sürecine girmelerini kolaylaştırmak amacı ile bakanlığın oluşturacağı kariyer rehberliği sistemi çalışmaları ilimize uyarlandı.

-Yerli ölçme araçları ile rehberlik hizmetleri sunulması çalışmaları ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldı.

-Toplam 6 okulda öğretmen ve idarecilere bilgilendirme toplantısı, 2 okulda öğrenci velilerine aile semineri verildi.

-İlimiz Rehber Öğretmenleri merkezimize davet edildi. Özel yetenekli bireylerin eğitimine dair amacı, kapsamı, işlevi ve süreci hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

-Etkinlikler için gerekli olan piyasada bulunmayan malzemelerin üretim için Z.B.Ü. Bilim ve Araştırma Merkezinde gözlem ve inceleme yapıldı.

-İl geneli 2019- 2020 eğitim öğretim yılı içerisinde alt yapı çalışmaları yapıldı. (personel- öğretmen dahil) ortaokullarda 5.sınıftan itibaren (% 80) Yabancı dil ağırlıklı sınıflara geçilecektir. Ortaokul düzeyinde tüm ara sınıflarda yabancı dil ağırlıklı DYK kursları açılacaktır.

-Eğitimde teknoloji kullanımına yönelik araştırmalar ve proje çalışmaları gerçekleştirildi.

-EBA eğitim portalinin öğrenci ve öğretmenler tarafından daha sık kullanılan bir portal haline getirilmesi ile ilgili çalışmalar yapıldı.

-İlimizde bilişimle üretim becerileri kazandırmaya yönelik, öğrencilerimizle kodlama ve 3D tasarım etkinlikleri çalışmaları gerçekleştirildi.

-Matematik, Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe, Sosyal Bilimler, Coğrafya gibi derslerin öğretmenlerine disiplinler arası proje yapımı, 3D tasarım ve akıllı cihaz gibi alanlarda yüz yüze atölye eğitimleri verilmesi yönünde çalışmalar yapıldı.

-Ailelerin erken çocukluk eğitiminin gerekliliği konusunda farkındalığını artırmaya yönelik rehberlik ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldı.

-2019- 2020 eğitim öğretim dönemi için okul öncesi yaş grubu içerisinde yer alan çocukların tespiti yapıldı.

-Okullarımızın fiziki alt yapılarının okul öncesi kapsamında yeniden düzenlenmesi için araştırmalar yapıldı. Bakanlığımızın talimatıyla Genel Müdürlüğümüze bağlı ilkokul ve ortaokullarda tasarım beceri atölyesi kurulabilecek okul ve uygun alan tespiti yapılarak Bakanlığımıza bildirildi.

-Taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda taşıma kapsamında olmayan ihtiyaç sahibi öğrencilere valilik sosyal yardımlaşma vakfı ile işbirliği ile sıcak yemek verilmiştir.

-İlkokul 3. Ve 4. Sınıf öğrencilerinden İYEP (İlkokullarda Yetiştirme Programı) kapsamında öğrenciler tespit edilerek İYEP programı uygulandı.

-Pansiyon denetimleri yapıldı. Pansiyon kapasitelerinin baza sistemine dönüştürülerek pansiyon kapasitesinin azaltılması yönünde gerekli incelemeler ve yazışmalar yapıldı. Bazı pansiyonlarımızda kapasite azaltışına gidildi.

-2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili fen liselerimizdeki kurum çalışanları ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Okullarımızda laboratuvarlar kuruldu. STK’larla desteklendi.

-Üniversiteden öğretim görevlileri konferanslar için okullarımıza davet edildi. Öğrencilerimiz üniversite gezileri yaptı. 2020 yılı itibarı ile ortaklaşa bilim şenliği yapma kararı alındı.

-DYNED projesi kapsamında ilimizdeki tüm öğrencilerin sisteme girişi sağlandı. Yüzde 83 oranında il bazında en yüksek aktif kullanıma ulaşıldı.

-İlimizdeki sayılı okullarda E-Twinning programına katılım sağlandı.

-İlimizdeki sayılı okullarda AB proje yazım eğitimi verilerek AB projelerine katılım sağlandı 22 Okulumuz başvuru yaptı.

-Mesleki ve teknik eğitimde sektörle birlikte eğitim- istihdam üretim bağlamında iyi uygulama örneklerinin medya platformlarında görünürlüğü artırıldı.

-Her yıl, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında üretilen ürünlerin sergileneceği bir fuar düzenlendi.

-Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarındaki çocuklara yönelik özel burs imkânlarının arttırıldı.

-Mesleki ve Teknik ortaöğretimdeki çocuklarımızın kendi mesleki

alanlarında yükseköğretim programlarına geçilen yönelik meslek

tanıtımları ve ilgili proje çalışmaları yapıldı.

-Mesleki ve Teknik Ortaöğretim alan, dal ve modüllerinin içerikleri, öğretim süreleri ve öğretim materyalleri çocukların ihtiyaçları ve iş hayatının talepleri TOBB ile yapılan toplantılarda iş hayatının talepleri doğrultusunda çalışmalar yapıldı.

-Döner sermaye ile ilgili okullarımız teşvik edildi destek verildi. Bu kapsamda ilimizdeki okullarımızın ihtiyacı olan donatımlarının yapılması için gerekli ortam hazırlandı.

-Uluslararası yatırımcılarımızın, özellikli hangi alanlara ihtiyaç duydukları araştırılıp nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ihtiyaç duyulan alanlar tespit edilerek sektörlerin istediği nitelikli iş gücü ile ilgili alanlarda çalışmalar yapıldı.

-Sektörlerle yaptığı çalışmalar takip edilerek ihtiyaç duyulan konularda etkileşim sağlanarak öğrenciler ve öğretmenler bilgilendirilip yönlendirildi.

-Geleceğin mesleklerinin tanıtımları ile ilgili okul bazında tanıtım çalışmaları yapılmıştır. Çeşitli kuruluşlarla alının destekle (kodlamayazılım vb.) gibi projeler yapılmıştır. 21.yy öğrenme becerileri ile ilgili eğitimler verildi.

-Huzur evinde kalan yaşlılara yönelik açtığımız yağlı boya resim kursundaki eserler Güzel sanatlar Galerisinde sergilendi. Halk Eğitim tarafından açılan kurslar neticesinde;

-Tamamı yer altında çalışan madencilerden oluşan Madenci korosunun Merkezde ve Çaycuma ilçesinde konserleri verildi.

-Türk halk Müziğine ait özgün parçalardan oluşan kış döneminde ve bahar döneminde 2 konser verildi.

-24 kasım öğretmenler gününe özel Fatih Halk Eğitim Merkezinde görev alan öğretmenlerle sevgi temalı şiir dinletisi yapıldı.

-Sevgi Evlerinde bulunan çocuklarla 18 Mart Çanakkale Zaferiyle ilgili Drama gösterisi yapıldı.

-Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Türk Halk Müziği konseri verildi.

-Kültürümüzün, ortak duygularımızın en güzel yansıması olan halk oyunlarının yaşatılması ve tanıtılması için değişik yörelere ait halk oyunlarından oluşan gece düzenlendi.

-Milli mücadelenin 100. Yılına özel Merkez Fatih Halk Eğitim ve Kozlu Halk Eğitim bünyesinde bulunan koroların birleşmesiyle 19 Mayısı anlatan şarkılardan oluşan konser verildi.

-Merkez ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince açılan meslek ve kültür kurslarının yıl boyunca yaptıkları ürünlerini halka sunmak ve bu kurslara teşviki sağlamak amacıyla sergi düzenlendi.

-Orta düzeyde zihinsel engelli çocuklara yönelik açtığımız kursta

yapılan ürünler 21 Haziran Zonguldak`ın Kurtuluşu Etkinlikleri kapsamında Kordon boyunda sergilendi.

-Ereğli İlçesinde Bilim Sanat Merkezi açıldı.

-Devrek İmam Hatip Lisesi bitmiş olup, Eğitim ve Öğretime açıyoruz.

-Ereğli Anaokulu, Zonguldak Özel Eğitim Anaokulu, Kepez İlkokulu, Erdemir İlkokulu, Gazi Ortaokulu, Ereğli Cumhuriyet Ortaokulunu Ek Binası Eğitim ve Öğretime yetiştirmeye çalışıyoruz.

-237 okulumuz Beyaz Bayrak sertifikasına sahipken, 112 okulumuzun Beslenme Dostu sertifikası vardır.’’dedi.

(Haber-Ercan Demir)


Editör: Haber Merkezi