Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, basın mensupları ile kahvaltıda biraya gelerek kamuoyuna açıklamalarda bulundu. 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, “Bu sene üniversitemize 6.500 öğrenci yerleşti. Geçen yıla oranla düşüş ama üniversiteye tercihleri ile ilgili. Baraj puanların yüksek olması nedeniyle tercihler azaldı. Umarız sadece bu sene mahsus olur”dedi. Rektör Çufalı ayrıca Ereğli’ye fakülte yapmak için ruhsat başvurusu yaptıklarını ve onay beklediklerini ifade etti.


‘Üniversite şuan için vakaya rastlamadık’


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, üniversitede şuan için bir vakaya rastlamadıklarını söyleyerek, “Üniversitenin gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam ediyoruz. 1,5 yıldır uzaktan eğitimle devam ediyor. Çok fazla böyle devam etmemesi için Ekim ayında yüz yüze eğitime geçtik. Şuana kadar önemli bir olay yok. Zaman zaman öğrencilerle biraya geliyorum. Öğrenciler bizleri çok özledi. Kendileri memnunlar gerekli tedbirleri alıyorlar. Şuan için bir vakaya rastlamadık. Yüz yüze eğitime devam edeceğiz”dedi.


‘2020 yılını Filyos yılı ilan ettik’


2020yılını Filyos yılı ilan ettiklerini ifade eden Rektör Çufalı, “2020 yılında Filyos yılı ilan ettik. Bu yılın sonunda Filyos çalıştayı ve Filyos’da ilgili toplantılar oluyor. Filyos sürdürebilir kalkınma araştırmayı açtık. Bundan sonra o merkezden yürütmeye devam edeceğiz. Özel çağrılara çıkacağız. 2022 yılında da devam edeceğiz. Üniversitemiz çalışmalara devam edeceğiz.”


‘Bu sene üniversitemize 6 bin 500 öğrenci yerleşti’

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı,”Pandemi nedeniyle faaliyetler çok fazla yapamıyoruz. Bu yüz yüze de konferans şeklinde de oluyor. Bu yıl hepinizin merak ettiği öğrenci sayısı var. Türkiye’nin şartları burada da var. Öğrencileri sayısının düşüşüyle ilgiyle. Anadolu üniversitelerin bazı alanlarında öğrencilerin tercihlerin az olması diye bir konu var. Sadece bizim üniversitemizde değil. Bizim diğer üniversitelere göre çok fazla düşüş yok. Bu sene üniversitemize 6.500 öğrenci yerleşti. Geçen yıla oranla düşüş ama üniversite tercihleri ile ilgili. Baraj puanların yüksek olması nedeniyle tercihler azaldı. Umarız sadece bu sene mahsus olur. Bu yıl öğrenciler iyi hazırlanamadı. Öğrenciler kendilerini önümüzde ki seneye hazırlanıyor. Meslek Yüksek Okullarında doluluk oranı daha yüksek. Bunun belki nedeni de yeni iş imkanları nasıl olacak. Ama bununla ilgili iyi veriler yok”dedi.


‘Ocak ayında grizu 263 takımı uzaya cep uydusunu fırlatacak’

Ocak ayında grizu 263 takımı uzaya cep uydusunu fırlatacağını ifade eden Rektör Çufalı, “Öte yandan bizim başarılarımız öğrencilerimizin başarıları devam ediyor. Teknoloji başarılarımız var. Bir takımımız Türksat’ta birinci oldu. Ödülü cumhurbaşkanımızdan aldı. Grizu 263 takımının haricinde bu takımımız. Kendilerini her türlü desteği verdik. Grizu 263 takımımız en küçük uydumuzu uzaya fırlatacak. Ocak sanırım fırlatmayı da yeni be başarıya imza atacaklar”diye konuştu. 


‘Türkiye ortalamasının üstündeyiz’


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, Türkiye ortalamasının üstünde olduklarını söyleyerek, “Öğrencilerimizin proje başarıları çalışmaları online projelere de başvurular çok iyi arttı. Biz bunlar yetmiyor daha fazlasını istiyoruz. Türkiye’nin ortalamasında çok üstteyiz. Proje kültürü açısından önemli gelişmeler kaydettik. Bunların dışında sporcularımız başarılara imza atıyorlar. İvme daha da yükselecek.”


‘Üniversitemiz de 2675 uluslar arası öğrenci var’


Üniversitede 2675 uluslar arası öğrenci olduğunu ifade eden Rektör Çufalı, “Yabancı öğrencilerimiz uluslar arası öğrencilerimiz her yıl artıyor. 2675 uluslar arası öğrenci var. Geçen yıla göre sürekli artan bir ivme. Uluslar arası öğrenciler bizim açımızdan çok önemi. Kültür diploması. Bu öğrenciler kendi ülkelerine döndüğü zaman ülkemizi anlatacaklar. Buda bizim için önemli. Öğrenci sayısı pandemiye rağmen arttı. O yüzden den düşündüğümüz oranla artmaya devam ediyor. Tümör öğrenciler geçen yıla orala azaldı. Tümör’de sadece Türkçe öğretiyoruz.”


‘15 Temmuz kampüsü kısmen açıldı’


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, 15 Temmuz kampüsünün kısmen açıldığını ifade ederek, “15 Temmuz kampüsümüz daha bitmedi. Orası kısmen bitti. Kısmen açıldı. Halkın kullanması bakımından kimliğini gösterip gezebilir. Orada biz sergiler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bizim öğrencilerin bazı etkinliklerini orada yapmaya çalışıyoruz. Halka kapalı açık diye birşey yok. Bütün üniversiteler de herkes içe girip gidemiyor. Orası üniversiteye ait. “


‘Ereğli’de fakülte için ruhsat onayı bekliyoruz’


Ereğli İlçesinde fakülte yapmak için ruhsat başvurusunda bulunduklarını ifade eden Rektör Çufalı, “Belediye ruhsat başvurusunda bulunduk. Ruhsatta sonra gerekli işlemler yapılacak. Biz Ereğli Belediyesine ruhsat başvurusunu yaptık. Denizcilik truzim fakültesi orada olsun. Yeni fakülteler yapabiliriz. Ama bizim için öncelik kampüsün inşaatının başlaması. Ereğli halkı Kaymakamlık oranın başlamasını bekliyoruz”şeklinde konuştu. 


‘Onkolok sıkıntısı devam ediyor’


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, onkolok sıkıntısının davam ettiğini söyleyerek, “Benim gece rüyama giriyor hastane. Hastahane hoca sayısı azaldı. Anadolu üniversiteler hastanelerinde giderler gelirler. 2018 yılında 52 Prof doktor vardı, şuanda 65 Prof doktor var. öğretim üyesi sayısı 2018 yılında 350 şuanda 377 var. Onkolok sıkıntısı var. Geçen onkololuğumuz istifa etti. Ankara’ya gitti. Bu yıl 3 defa onkolok için ilana çıktık. Kimse başvuru yapmadı.”


‘Üniversitemiz döner sermaye ile çalışıyor’


Üniversitenin döner sermaye ile çalıştığını ifade eden Çufalı, “Bizim üniversitelerimiz kendi döner sermayemizle çalışıyor. Dolayısıyla bizim afile olmamış üniversiteler bunun örnekleri var. Büyükşehirlerde olan üniversitelerde bir bütçe sıkıntıları var. Pandemi devreye girince sağlık harcamaları üniversite hastaneleri parasal sorunlarını bitmesi yönünde hükümetimiz çalışmaları sürdürüyor. Performans ödemeleri geriden geliyor. Daha fazla parasal imkanımız olur daha fazla öderiz. “

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi