POSBIYIK: CAMİ İÇİN 7 YER ÖNERDİK, BAKANLIK HALKIN NEFES ALDIĞI SAHİLE EL KOYDU
“EREĞLİ’DE YAŞAYAN HİÇ KİMSE BU PROJEYE EVET DEMEZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ereğli sahilinde bulunan Amfi Tiyatro ve çevresine cami yapmak için el koydu. Bakanlıktan gelen imar değişikliği talebi Kdz. Ereğli Belediye Meclisi’nde gündeme alındı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Bakanlığa cami için 7 yer önermelerine rağmen sahile el konduğunu belirterek; “Ereğli halkının nefes aldığı, yürüyüş yaptığı, etkinliklerin yapıldığı alana kıymayın. Zonguldak’ta halk yürüsün diye binaları yıkıyorsunuz, Ereğli’ye gelince halkın yürüdüğü, gezdiği alana el koyuyorsunuz. Yazıktır, günahtır. Denizin ortasına cami yapmaya paranız yoksa bende para var, ben yapayım ama halkı cezalandırmayın” dedi. Başkan Posbıyık, tüm siyasi partilere, STK’lara çağrıda bulunarak; “Yarın mecliste oylama yapacağız ve bu projeyi reddedeceğiz. Ereğli’de kimse bu projeye evet demez. Tek başıma da kalsam bu projeye karşı direneceğim” diye konuştu.
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Ocak ayı ilk oturumu AKM Nikah Salonu’nda Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen Ereğli sahilindeki Amfi Tiyatro Alanı’na cami yapılmasına dair imar değişikliği talebi konusu mecliste önemli bir yer tuttu. Başkan Posbıyık, cami yeri için bakanlığa 7 yer önermelerine rağmen sahile el konduğunu belirterek; “Ereğli’de yaşayan hiç kimse bu projeye evet demez” dedi.
POSBIYIK: BAKANLIĞA 7 YER ÖNERDİK
Başkan Posbıyık, Ereğli’ye yapılması düşünülen cami konusunda bugüne kadar yaşanan süreçler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Posbıyık şunları söyledi:
“Ereğli’de bir cami konusu var. Biz de CHP grubu olarak caminin yapılmasını canı gönülden istiyoruz ve bu konuda yardımcı oluyoruz. Bugün gelinen son nokta konusunda sizleri geçmişten günümüze bilgilendirmek istiyorum.  Daha önce beni Bakanlığın Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne çağırdılar.  Orada cami konusunu görüştük, o günkü gündem, Kent Meydanı’na caminin yapılması konusuydu. Biz caminin yapılabileceği yerlerle ilgili 6-7 tane alternatif plan hazırladık.  Milli Emlak Genel Müdürü ve Mekansal Planlama Genel Müdürü ile toplantı yaptık.  Yanımda da Haluk Okur ile Mustafa Kılıç da vardı.  Kendilerine anlattık, Kent Meydanı bölgesi bir idari sendrom dedik. Etrafında Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü olacak ve Belediye Binası da burada olacak, dedik.  Ortada da bir Kent Meydanı olacak. Çok güzel düşünmüşsünüz dediler. Alternatifleri koyduk, onlar da alternatiflerden Askeri Lojmanların olduğu yeri beğendiler.  Milli Emlak Genel Müdürü ‘Sizin iyi niyetinizi görünce çok memnun olduk” dediler ve ayrıldık. İlerleyen zamanda Çevre Bakanı Murat Kurum’dan bana bir davet geldi. 
-BAKAN KURUM, ‘MECLİS ÜYELERİNE SORMAYACAĞIZ’ DEDİ-
Cami konusu olduğunu tahmin ettim zaten beni başka bir şey için aramıyorlar. Sayın Bakan, ‘Camiyi nereye yapacağız Başkan’ dedi.  Kendisine en uygun yerin Askeri Lojmanlar bölgesi olduğunu ilettim.  Askeriyenin de bunu istediğini çünkü Kemer’de aynı güvenlik çatısı altında lojmanlarının da olmasını istiyorlar, hatta belediyeden de rica ediyorlar, imkanınız varsa lojmanlarımızı Kemer’e yapın, size verelim burayı diyorlar.  Hazinenin yeri olduğu için olmuyor.  Neticede Bakan bey, Kent Meydanı’na yapalım, dedi.  Orada plan var, proje çizilmiş meclise gelmesi lazım, daha önce de mahkemelik olmuş, dedim.  ‘Belediye meclis üyeleri önemli değil, belediye meclisine göndermeyeceğim bu işi, bakanlıktan bu işi yapacağız’ dedi.  Sen bize yakın dur, dedi. Belediye Başkanı olarak beni de kale almazlar da, oranın mülkiyeti Ereğli Belediyesi’ne ait olduğu için biz söz sahibiyiz orada,  elimizden alamazlar ancak Belediye Başkanı’nın imzası gerekiyor.  Sen bize yakın dur, isteklerini yerine getirelim, bakanlıkta sana her türlü yardımı edelim, dedi. Ben de kendilerine belediye meclis grubuyla ayrı hareket etmeyeceğimi ve kabul etmeyeceğimi söyledim.  Çıkarken resim çektirelim, dedik, çektirdik,  bilgisayar bozulmuş o resim buraya gelemedi onun için sizlere gösteremedim.  Döndükten sonra Ankara’dan bir takım duyumlar aldık. Eğer Kent Meydanı’na yapmazlarsa sizin Amfi Tiyatronun üzerine yapacak bunu, dediler. Onun üzerine hemen bir çalışma yaptık. Resmiyette bir şey yok. Bunun üzerine açıklama yaptım, denizin üzerine olsun cami, dedik. Şimdi yine denizin içine yapsınlar ona razıyız. Buna ilk Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz karşı çıktı. Sadece Caminin yeri 50 milyon liraya mal oluyor bize, dedi.  Biz ısrarla karayı kurtaralım, deniz doldurulsun diye çabaladık.  Biz oralara emek harcadık. 8 sene o sahile izin alabilmek için ekibimle birlikte Ankara’da dolaştım. Ereğli bölgesi engebeli bir arazi. Bu vatandaşın da gezmeye, nefes almaya, dolanmaya hakkı var. Her gördüğümüz, Allah razı olsun dolaşıyoruz, çay içmesem dahi beynim düzeliyor, diyor.  Zonguldak’ta yürüyüş yolu yapmak için binaları yıktılar, çay bahçelerini küçülttüler, şimdi de maden mühendisleri lokalini, tescilli binayı yok etmeye çalışıyorlar, vatandaş rahat gezsin diye. Ereğli’de ne yapıyorlar, biz vatandaş rahat nefes alsın diye sahil yapıyoruz. Amfi Tiyatro ve çevresine el koyuyorlar, cami yapacağız, diyorlar. 
-AMFİ TİYATRO YERİNE CAMİ KOYMUŞLAR-
Çok üzgünüm, 3 gündür uyku uyuyamıyorum. 
Bakanlıktan bize imar planı geldi. 1 ay içinde onaylayın, yoksa kabul etmiş sayılırsınız diyor. Planda Amfi Tiyatroya camiyi koymuşlar.  Yanlarına müştemilat yapacaklar. Aynı zamanda Lal Kafe’nin bahçesini almışlar. Caminin bahçesiyle birlikte 700 metre alanı almışlar, Alemdar Gemisi’nin yarısını da cami bölgesi ilen etmişler.  Sarıkamış Deniz Şehitleri ile Sevgi Barış Dostluk Köprüsü arasını cami bölgesi ilan etmişler, kafelerin bahçelerini de almışlar.  Camiyi biz buraya yapıyoruz, diyorlar. 
Ereğli halkının vergilerinden topladığımız paralarla yaptığımız Amfi Tiyatro ve 2 kilometrelik sahil alanımızın 3’te biri olan 700 metre alanı hazır alanı almış, nasıl olsa Ereğli halkı alt tabanı hazırlamış biz de bunun üzerine camiyi oturtalım demişler. ‘Zaten Ereğli’ye hiçbir şey yapmıyoruz, Hükümet Binası da bekliyor, Emniyet Müdürlüğü binası da bekliyor ama biz de camiyi onların yaptığı yerin üzerine oturtalım’ anlayışı bu... 
Cami alanı koyduğu yere 120 metre uzaklıkta İskele Cami var, 160 metre uzaklıkta İsmail Ağa Cami var, 210 metre uzaklıkta Ali Molla Cami var, 270 metre uzaklıkta Orta Cami var. 
-EREĞLİLERİN HİÇ EĞLENCEYE, DOLAŞMAYA, GEZMEYE HAKKI YOK MU?-
Bakanlığa 7 tane alternatif sunduk. Öncelik Askeri Lojmanlar bölgesi olsun, dedik.  8. olarak da madem Amfi tiyatroya gözü diktiniz, onun yerine sahili doldurun denizin üzerine yapın, dedik. Yazık benim alanıma yapmayın, halkın nefes aldığı sahiline dokunmayın.  Burada Amfi Tiyatro var, okul dönemini bitiren çocuklar okul eğlencelerini yapıyorlar,  sünnet şölenleri yapıyoruz, eğlenceler tertipliyoruz, festivaller yapıyoruz.  Ereğlililerin hiç eğlenmeye, dolaşmaya, gezmeye hakkı yok mu? 
Biz onlara Askeri Lojmanları gösterdik, denize nazır çok güzel yer. Amfi Tiyatronun oraya cami olursa halkın sahili biter, Ereğli trafiği biter. Bir cenazede o trafik ne olur düşünün. Ereğli tıkanır, hiç plancılık, şehircilik yok mu bunlarda. 
-RET KARARI VERECEĞİZ-
Böyle vicdan olur mu. Hangi Ereğlili, Ereğli’de yaşayan insan buna evet der. Allah rızası için bütün siyasi partilere sesleniyorum. STK’lara sesleniyorum, Ereğli’yi mekan seçmiş insanlara sesleniyorum.  Hep beraber ayağa kalkmamız lazım. İlkin bu kararı yarın mecliste oylamaya sokacağız. Hep beraber ret kararı vereceğiz, onun peşinden de hukuki mücadelemize başlayacağız. Ondan sonra da Ereğli halkını direnişe çağıracağım. Bu sahili yapmak için yıllarımı verdim, 25 sene uğraştım.  Bu sahili insanlar, gezsin, dolaşsın, hava alsın diye yaptık.  Cami yapılsın diyoruz, karşı çıkmıyoruz, maddi, manevi yardım edelim diyoruz. 7 alternatif yer gösteriyoruz. Makinelerimizi verelim yapılması için.  Eğer denizin ortasına camiyi yapamıyorsanız, paranız yoksa bende para var, ben orayı da yapıvereyim size. Ama kıymayın bu insanlara. Dolaştığı, nefes aldığı, etkinliklerin yapıldığı Amfi Tiyatroya, sahile kıymayın. Açlık sınırının altında maaş alıyor insanlar. Hiç değilse akşam bu sahile geliyor, 2 kilometre yürüyüş yapıp kafasını dağıtıyor. Zonguldak halkı yürüsün diye Zonguldak’ta binaları yıkıyorsun, Ereğli halkı nefes almasın diye sahile el koyuyorsun.  Benim bildiğim Ereğli’de yaşayan bir insan buna evet demez. 
-CUMHURBAŞKANI’NA ŞİRİN GÖZÜKMEK İÇİN FAKÜLTE YERİYLE BİRLİKTE TEMEL ATTIRMAK İSTİYORLAR-
Halil Posbıyık bu kadar politikada tecrübelisin, sen ne düşünüyorsun, bu konuda derseniz söyleyeyim mi size;
Üst tarafa şirin gözükmek için üniversite kampusunun temeli atılacak ya bugünlerde, ‘Tek başına Cumhurbaşkanı’nı çağırıp da temel atılmaz, ayıp olur bunun yanına bir tane daha bir şey bulalım, dediler. Nasıl olsa Ereğli halkının vergileriyle yapılmış sahil hazır, Amfi tiyatronun üzerine caminin de temelini atmış olur, dediler.  Benim aklıma gelen bu. 
-TEK BAŞIMA DA KALSAM DİRENECEĞİM-
Çağrıda bulunuyorum. Camiyi istismar etmeye kimse kalkmasın. Sevgili arkadaşım Ak Parti İlçe Başkanı’na sesleniyorum. Sahip çıkın Ereğli’ye. Ereğli elden gidiyor. Bütün siyasi partilere sesleniyorum.  Sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. Ereğli halkını seviyorsanız, hareket başlasın. Hiç kimse direniş yapmazsa tek başıma direniş yapacağıma söz veriyorum.”
Başkan Posbıyık’ın ardından ilgili imar değişikliğiyle ilgili AK Parti ve CHP grubu üyeleri lehte ve aleyhte görüşlerini belirttiler. Madde ile ilgili oylama, yarın yapılacak meclis toplantısında gerçekleştirilecek.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi