BAKKA, Çelik Sektörü İçin Kümelenme Analizi Çalışması Başlattı

Sektörel ve bölgesel rekabet avantajı elde etmek için geliştirilen kümelenme yaklaşımı, son yıllarda tüm gelişmiş ülkelerin bölgesel kalkınma çalışmaları ve stratejilerinde kullanılmaktadır. Bu yaklaşım rekabet avantajı elde edilmesini sağlayacak önemli bir yöntem olarak benimsenmiş ve kalkınma politikalarının en önemli gündem maddelerinden birisi haline gelmiştir.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan 2014-2023 Bölge Planında da, “Mevcut Sınai Faaliyetlerinin Rekabet Güçlerinin Artırılması” öncelikler arasında belirtilmiş olup bu başlık altında, “Demir-Çelik Sektörü ile Buna Bağlı Yan Sanayinin Güçlendirilmesi” ve “Kümelenme, Endüstriyel Simbiyoz ve Markalaşma Çalışmaları” tedbirler olarak belirlenmiştir.
İçinde Türkiye’nin en büyük entegre demir-çelik üreticilerinden Erdemir gibi yassı çelik ve Kardemir gibi uzun mamul demir-çelik kuruluşları ile bunları besleyen ve bunlara bağlı gelişen sanayi işletmelerinin yoğunlukla yer aldığı Batı Karadeniz Bölgesinde, bu kurum ve kuruluşların rekabet avantajını güçlendirmek, bir arada olmanın getirdiği faydalardan en üst düzeyde yararlanmak, kümelenme konusundaki farkındalığını arttırmak, yeni pazarlara erişimini sağlamak, katma değeri yüksek ve nitelikli ürünlerin üretimine yöneltmek, bu kapsamda yatırım, kapasite ve istihdam olanaklarının artırılmasını sağlamak üzere Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş öncülüğünde BAKKA tarafından Çelik Sektörü için Kümelenme Analizi çalışması başlatıldı. 
Çalışmanın ilk faaliyeti olarak 12 Şubat 2019 tarihinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Konferans Salonunda Zonguldak Valisi Sayın Erdoğan Bektaş Başkanlığında bir başlangıç toplantısı yapıldı. Toplantıda Zonguldak, Karabük ve Bartın illerindeki demir-çelik sektörüyle bağlantılı; haddehaneler, boru ve makine imalatçıları, kesme-dilme-ebatlama tesisleri, yedek parça üreticileri ve mühendislik firmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesi yer aldı. 
Toplantıda proje danışmanı Dr. Haktan Sevsay, katılımcılara sunum yaptı.
İlerleyen dönemde çalışma kapsamında yapılacak saha ziyaretleri, çalıştay, farkındalık çalışmaları, teknik gezi, paydaş talep ve beklentilerinin alınması, örnek kümelerin incelenmesi gibi faaliyetlerle çelik kümelenmesi projesine yön verilmesi ve neticesinde Filyos Vadisi çatısı altında incelenerek tüm Batı Karadeniz’i kapsayan kümelenme yol haritasının ortaya koyulması hedeflenmektedir. 
Çalışmayla bölgede coğrafi yığının kümeye dönüştürülebilmesi için işbirliği yapabilecek, bir değer zincirinin parçası olabilecek ve kollektif hareket edebilecek paydaşların öncelikle bir araya getirilmesi ve birbirleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi işin özünü oluşturmaktadır. Daha sonra bir araya getirilen paydaşlarla satın almadan üretime, eğitimden teknik altyapıya, inovasyondan araştırmaya, markalaşmadan pazarlamaya varan bir dizi ortak faaliyet belirlenerek daha spesifik kümeler tanımlanmaya ve paydaşların kümelenme yaklaşımından elde edecekleri fayda somutlaştırılarak yol haritası oluşturulmaya çalışılacaktır.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi