23 Nisan'da sokağa çıkma yasağının uygulanacak olması sebebiyle Cumhuriyet Halk Partisi  Zonguldak İl Örgütü tarafından Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı'nda kutlama töreni düzenlendi.
Korona Virüs tedbirleri kapsamında sosyal güvenli mesafeye uygun olarak kutlanılan törende İl Başkanı Murat Pulat ve 10 yönetim kurul üyesi katıldı.
Anıta CHP İl başkanı Murat Pulat'ın çelenk sunmasın ardından saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde istiklal marşımız okundu. Törende partililer birbirinden güvenli mesafeye uygun olarak saygı duruşunda bulundular.
CHP İl başkanı Murat Pulat yaptığı konuşmada, sokağa çıkma yasağı nedeniyle kutlamayı bugün yaptıklarını belirterek 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramını kutladığını ifade etti.
Murat Pulat yaptığı açıklamada şunları ifade etti;
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR 
"Ülkemizdeki Covid 19 salgını nedeni ile en coşkulu şekilde kutlayacağımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100.yılını buruk bir şekilde kutluyoruz.  Bir çocuğa ulusunun geleceğinin emanet edilmesi en güzel armağandır. Çağdaş Demokrasinin temeli ulusal egemenliktir. Ülkemiz için bu temel, babadan oğula geçen saltanat yönetiminin terk edilerek, egemenliğin millete teslim edildiği, 23 Nisan 1920’de 100 yıl önce bugün atılmıştır. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Millet Meclisinin açıldığı 23 Nisan’ı dünya çocuklarına “bayram” olarak armağan etmesi O’nun çocuklara karşı sarsılmaz güveni ve sevgisinin göstergesi olduğu gibi dünya barışına verdiği önemin de açık ifadesidir.
Tarihsel sürece baktığımızda 100 yıl önce bugün, çöküşe geçmiş bir imparatorluk, işgal kuvvetlerine boyun eğmiş Padişah ve ona biat edenlerin vatanı yok olma sürecine getirdiğini görüyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bir avuç vatansever arkadaşı, Vatanı bu tehlikeli durumdan kurtarmak üzere arkalarındaki halk gücüne dayanarak Halkın Egemenliğinin sembolü olan Büyük Millet Meclisini kurmuştur. Milli mücadeleyi göze alamayan İstanbul Hükümetine karşın vatanın düşman işgalinden kurtarılmasının önderliğini yapan Ulusal Meclisimiz vatanın düşman işgalinden kurtuluşunun önderliğini yapmıştır, büyük zafere ulaşılmıştır. Savaşın galibi olarak Bağımsızlık ve Egemenliğimizin dünyaca tanınması anlamına gelen Lozan Barış Anlaşması imzalanmıştır. 
Ardından halkın egemenliği olan Cumhuriyet kurulmuştur. TBMM bu zorlu dönemde bütün güçlüklere rağmen akla bilime uygun demokratik Cumhuriyet devrimlerini, Türk ulusu ile birlikte özümseyerek yol almıştır. Yeni kurulan Türk devleti devrim yasaları ile çağdaş bir ülke olmuştur.  Demokrasinin gereği olan denetim ve tartışma zemini oluşturulmuş çok partili dönemin tohumları atılmıştır. Modern Demokrasilerde olduğu gibi rejimimizin temeli olan Kuvvetler Ayrılığı ilkesine göre Yasama-Yürütme-Yargı birbirinden bağımsız ve birbirini denetleyen erklerdir. Yasama erkini oluşturan Meclisler halkın seçtiği üyelerden meydana gelmeli ve halkın bütün kesimlerini temsil etmelidir. Ancak bu şekilde halkın kendi kendisini yönetmesi sağlanmış olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti köklerini demokrasiye sıkı sıkı bağlamış gazi unvanına sahip meclisi ulus egemenliğinin temsilcisi olarak belirlemiştir.''
(HABER-ERCAN DEMİR)


Editör: Haber Merkezi