Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Zafer Bayramı nedeniyle alternatif tören düzenlendi. 

CHP Kilimli İlçe Başkanlığı, Zafer Bayramı nedeniyle Cumhuriyet yürüyüşü ve alternatif çelenk tören düzenlendi. 
Törene,  ilçe başkanı Erol Sarıal ve partililer katıldı.
Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı  Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşımız okundu. 

Ardından, CHP Kilimli ilçe başkanı Erol Sarıal günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaparak şunları söyledi:

BÜYÜK ZAFERİN 99. YILI KUTLU OLSUN          
30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla ulusun kaderi tümüyle düşmanın tecavüzüne terk edilmişti. Yönetim yetkisine sahip; Sultan Vahidendin ve Osmanlı yönetimi halkın varlığını ve bağımsızlığını koruma yolunda hiçbir adım atmıyorlar, kendi canlarını ve makamlarını korumak üzere düşman devletlerin görevlilerinin emirlerini bekliyorlardı.
19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkıldığında Anadolu ve Türk halkı acınası durumdaydı. Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmıştı. Başkent İstanbul, İtilaf (İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan) donanmaları ve askerleri tarafından işgal edilmişti. Suriye ve Kuzeyi Adana yöresi Fransızların; Irak ve Irak’ın kuzeyi Urfa, Maraş, Antep İngilizlerin; Antalya, Konya, Muğla, Aydın, Afyon ve Doğu İzmir yöresi İtalyan askerlerinin işgali altındaydı.  Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Anadolu’nun her tarafında yabancı subay ve memurlarla, özel ajanlar fink atıyordu.  Yine memleketin her tarafında, Hıristiyan unsurlar gizli ya da açık olarak devleti çökertme çalışması içindeydiler. Rum ve Ermeni Patrikhaneleri din adamı kisvesi altında; Hıristiyan devletlerin okulları ise izci örgütleri aracılığı ile Rum ve Ermeni gençlerini Anadolu’nun içlerine aktararak silahlandırıyorlardı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, 15 Mayıs 1919'da İtilaf devletlerinin rızasıyla Yunan ordusu anlaşmaya aykırı olarak İzmir'e çıkarıldı. 
Urfa, Antep, Adana, İzmir, İstanbul, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yabancı düşmanlara ek olarak Rum ve Ermeni yerli işbirlikçilerinin işgal ve tecavüzlerine karşı Padişah Fermanıyla tek kurşun atılmadı. Osmanlı Hükümeti halkın malına, namusuna ve canına kast eden tecavüz işgallere karşı hiçbir önlem almamdı. Doğu’da Ermeni, Çukurova’da çetelerinin; Karadeniz’de Pontos çetelerinin karşısında ne kolluk gücü ne de asker çıkarılması için bir kez olsun emir çıkarılmadı. Kerkük Musul vilayetlerinde bir tek silahlı asker bırakmadan ellerindeki silahları Osmanlı yönetimi tarafından toplanarak İngilizlere teslim edildi ve tüm askeri birlikler geri çekildi. İzmir’den Ankara’ya kadar üç sene yakıp yıkarak ilerleyen Yunan Ordusunun karşısına Osmanlı yönetimi tarafından tek asker çıkarılmadı. Peki, ne yapıldı? Osmanlı yönetimi mahkemeleri ulusal kurtuluş yanlısı askerler ve yöneticilerini mahkum eden mahkemeler kurdular, idam fermanları yayınlandılar. İdam edilenler de oldu. Kurtuluş karşıtı hilafet orduları donattılar. Gerici ayaklanmalar çıkarttılar. Birçok yurtsever asker ve komutanı öldürttüler.     
Büyük Türk Ulusu, Bu koşullar altında, 30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, emperyalizme karşı soylu bir mücadeleyi kesin bir zafere taşıdı. 99 yıl önce Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı zaferle taçlandıran Türk ulusu, emperyalist sömürge altında kıvranan ve çıkış arayan tüm mazlum uluslar için esin kaynağı oldu.  
30 Ağustos Zaferi, Türkiye Halk Savaşımının sonu değil, yeni bir aşamaya geçişini ifade etmektedir. Bu gün, yeni bir savaşım bizleri bekliyor. Bu savaşım, yıkılanları, tahrip edilen devletimizi yeniden onarma savaşımıdır. Ekonomide, sosyal alanda, yaşamın diğer tüm alanlarında, eğitim, sağlık ulaştırma ve dış ilişkilerde vereceğimiz çağdaşlaşma savaşımıdır. Bu Savaşımı CHP iktidarında CHP kadroları başaracaktır. Rehberimiz, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimleridir.
99. yılında Büyük Zafer tüm halkımıza, Silahlı Kuvvetlerimize kutlu olsun.
30 Ağustos Zaferi’nin yıldönümünde, Cumhuriyet değerlerinin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha tekrarlıyor, Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. "
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi