Zonguldak’ta Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü tarafından Westa-Life Alış Veriş Merkezi’nde “Koruyucu Aile” ve “Ekranla değil akranla büyüsün çocuklar” projeleri konusunda stant açıldı.

Açılan stanta vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Elif Gökdoğan Şahin projeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak çocuğun yüksek yararı ilkesinden hareketle çocuklarımızın sağlıklı gelişimine yönelik çok yönlü çalışmalar sürdürülmekte olup çocuklarımıza yönelik koruyucu ve önleyici çalışmalar kapsamında “Sosyal Medya Çalışma Grubu”, “Dijital Oyunlar Çalıştayı”, aile ve çocuk dostu yapım ve dizilerin desteklenmesi, ailelere ve çocuklara yönelik “Bilinçli Medya Kullanımı”, “Aile ve İnternet” konularında eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetlere ek olarak Bakanlığımızca çocuklarımızın dijital ve sosyal medya ortamlarındaki kontrolsüz ve kötü amaçlı yaklaşımlardan korunması, alternatif fiziksel, sosyal ve kültürel yaşam alanlarının yaygınlaştırılması,  çocukların bedensel aktivitelere yönlendirilmesi, ruhsal ve sosyal gelişimlerine destek verilmesi amacıyla “Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası başlatılmıştır.

Söz konusu kampanya ile çocuklarımızın teknolojiyi doğru, etkili ve bilinçli şekilde kullanmayı öğrenmeleri, serbest zamanlarını akranları ile birlikte verimli değerlendirmeleri, iletişim yeteneklerinin ve yaşam becerilerinin geliştirilmesine katkı yapılması ile Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 31. Maddesinde ifadesini bulan çocuklara oynama ve yaşına uygun eğlencelere katılma hakkının sağlanmasına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi hedeflenmektedir. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan “Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası doğrultusunda Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce de Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında “Bilinçli Medya Kullanımı”, “Aile ve İnternet” konularında meslek elemanlarınca farklı kurum ve kuruluşlarda eğitimler verilmekte olup; kampanyanın daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla billboard, dijital dış ekran, kurum ve kuruluşlara afiş asımı ve kampanyanın tanıtımı ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

KORUYUCU AİLE PROJESİ

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda Bakanlığımızca, çocukların psiko sosyal açıdan örselenmemesi ve yüksek yararı açısından çocukların aileleri yanında desteklenerek bakımının sağlanması temel prensip olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda ailelere çocuklrının bakımlarını sağlayabilmeleri noktasında Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetiya da aile içi iletişim, çocuk yetiştirme, aile ve okul, davranış sorunları, bilinçli medya kullnaımı gibi konularda ailelere yönelik Bkanlığımızın Aile Eğiitm Programları (AEP) kapsamında aile eğitimleri verilebildiği gibi yine 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında Danışmanlık, Eğitim ve Sağlık Tedbiri verilmesi sağlanarak aile ve çocuklara yönelik koruyucu-önleyici çalışmalarla hizmet götürülerek aile ve çocuklar desteklenmektedir. Ancak gerçekleştirilen tüm çalışmalara rağmen aileler tarafından çocukların bakımlarının sağlanamadığının tespiti halinde ise çocuklar yaş, cinsiyet ve durumlarına uygun çocuk kuruluşlarında korunma ve bakım altına alınmaktadır. Ülkemizde de pek çok ülkede olduğu toplu kurum bakımının olumsuzluklarının anlaşılması nedeni ile toplu bakıma dayalı kurum sistemi terkedilmiş; toplumsal hayata uyumu kolaylaştıracak, çocukların bireyselliklerinin ön plana çıkarıldığı Çocuk Evleri modeline geçiş yapılmıştır. Ancak fiziksel olarak kurumlar çocukların her  türlü ihtiyaçlarını karşılasa da, aile odaklı hizmetlerin çocukların yüksek yararına olduğu bilinmektedir.  Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya ihtiyacı olan çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır.

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için

sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım

ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli

veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri

toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

KORUYUCU AİLE HİZMETİ BAKIM MODELLERİ:

1-Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli

2-Geçici Koruyucu Aile Modeli

3-Süreli Koruyucu Aile Modeli

4-Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli

Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Kimler Koruyucu Aile olabilir?

Hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi

ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta

belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına

hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

Gereken şartlar:

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olup, 

Türkiye'de sürekli ikamet eden, 

En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan, 

25-65 yaş aralığında bulunan,

Düzenli gelire sahip olan

Eşlerin birlikte başvurmaları gerekmektedir. 

Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendirilmektedir.

Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü öz anne- baba ya da vasi dışındaki herkes  koruyucu aile olmak üzere İl Müdürlüklerine başvurulabilmektedir. Eşlerin birlikte başvurmaları gerekmektedir. 

Özellikle çocuğun yakın çevresinde olan akrabalar, komşular ya da aile dostları tercih edilmektedir. 

Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları esnetilebilmektedir. 

Tek ebeveyn olacak koruyucu ailelerin yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması konusu değerlendirilmelidir.

İstenilen Belgeler:

T.C. kimlik numarası beyanı

Bir adet vesikalık fotoğraf

Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği

İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği 

Adli sicil belgesi

Fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren, Devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporu. Kişilerin evli olması halinde her iki eş için de aynı belgeler istenir.

Nüfus Kayıt Örneği

KORUYUCU AİLELERE SAĞLANAN OLANAKLAR:

Koruyucu Aile olduktan sonra düzenli olarak ailelere Koruyucu Aile Birimi tarafından aile danışmanlığı ve desteği verilmektedir. 

Ayrıca;

Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödenir. 

Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yaş durumu dikkate alınarak yüzde elli artırılarak uygulanır. 

Her öğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat olarak ödenir. 

Çocukların giyim masrafları karşılığı olarak yılda iki kez bakım ücreti iki kat olarak ödenir. 

Koruyucu aile yanında bakılan çocukların gerek duyulduğunda sağlık harcamaları için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır. Şu an itibari ile ilimizde 46 aile yanında 60 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. Ayrıca Zonguldak ili 2017 yılı içinde de koruyucu aile yerleştirilen çocuk sayısındaki yıl içinde belirlenen hedefini geçmesindeki artışı neticesinde 81 ilde ilk dörde yerleşmiştir.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi