Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Kozlu Sahil yolunda bulunan eski çöp alanının üzerinin örtülerek “Millet Bahçesi” yapılması projesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunarak: "Burada insan ürünü olan bir çöp dağı var. Sahil boyunca bu dağ ilerliyor ve anlıyoruz ki evsel atıklarla birlikte çöpün içine tıbbi atıklar da atılmış. Bu kadar tehlikeli bir alanı gerçek anlamda imha etmeden üzerini örterek buraya millet bahçesi yapmak istemek de, halk sağlığı açısından yeni bir tehlike daha yaratmaktadır" dedi.

Zonguldak’ta, yaklaşık 30 yıldır çöp dökme yeri olarak kullanılan alana, 2009 yılında katı atık depolama tesisi yapılmasıyla, alan çöp dökümüne kapatılmıştı. Tam anlamıyla bir bertaraf etme projesinin hayata geçirilmediği alanda, günümüzde zaman zaman dökülen hafriyatlarla birlikte çöp dağları oluşmuş durumda. Eski çöp döküm alanında yerinde tespit ve incelemelerde bulunan Yavuzyılmaz, çöp dağlarının altındaki atıkların özellikle fırtınalı havalarda, denizdeki dalgaların aşındırması ile tüm sahile yayılıp, halk sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini belirtti. Yavuzyılmaz, geçtiğimiz aylarda da aynı yerde ki tıbbi atık kirliliğine dikkat çekmiş ve TBMM’ye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermiş ve ilgili kuruluşlara çağrı yaparak göreve davet etmişti. Milletvekilinin girişiminin ardından, sahilde kısmi bir temizleme çalışması yapılmıştı. Milletvekili Yavuzyılmaz, sahildeki kirliliğin nedeninin eski çöp döküm alanı olduğunu söyleyerek, alanda tam anlamıyla bir bertaraf ya da ıslah projesinin hayata geçirilmediğini, kirliliğin halk sağlığını ciddi şekilde tehlikeye düşürmeye devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Burada insan ürünü olan bir çöp dağı var. Sahil boyunca bu dağ ilerliyor ve anlıyoruz ki evsel atıklarla birlikte çöpün içine tıbbi atıklar da atılmış. Belki 25-30 yıl süren bir durum. Çok tehlikeli bir durum. Buraya profesyonel ekiplerin gönderilerek temizlik yapılması lazım. Hangi çağda, hangi yıldayız ki Zonguldak halkına reva görülen şu kirliliğe bir bakın. Burası çöplük olmaktan öte, şu anda kimyevi ve tıbbi atıkların bulunduğu bir bölge. Denize bu kadar yakın bir yere çöp döküm alanı yapılması ayrı bir olay."

CHP Milletvekili Yavuzyılmaz, çöp dağının üzerine bu şekliyle bir millet bahçesi yapılmaması gerektiğini söyleyerek, bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Yavuzyılmaz, "Bu kadar tehlikeli bir alanı gerçek anlamda atıkları imha etmeden üzerini örterek buraya millet bahçesi yapmak istemenin de yine kirliliğin hatalı bir proje ile kapatılması olacağını belirterek, “Burada belediye işçilerinin değil, yetkililerin bizzat kendilerinin gelip yerinde tespit yapmaları gerekiyor. Buranın profesyonel ekiplerce temizlenmesi gerekiyor. Aksi halde toplu salgınlara neden olacak büyük bir tehlikeye kapı aralamış oluruz." ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi