ZOKEV Başkanı Kürşat Çoşkun, Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı’nın konuğu oldu.

Son zamanlarda, gazetelerde, kentin bazı yetkililerinin, kamuoyunda “Kız Meslek Lisesi” olarak bilinen “Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”nin yıkılacağı yönünde açıklamaları yer almaktaydı.Ak Parti Milletvekillerinin Kız Meslek Lisesi, Atatürk Devlet Hastanesi için yıkılmalı açıklamalarının ardından büyük tepkiye neden olmuştu.

Konu meclis gündemine taşınmış ve Kız meslek Lisesi, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararınca,'Kültür Varlığı' olarak tescillendi.

Konunun detaylarını ve verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun, Simge Kırlı’nın konuğu oldu.

''İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENİRSE, BÜTÜN DÜĞMELER YANLIŞ OLUR''

Yıkım kararı gündeme gelmeden önce Kız Meslek Lisesi’nin korunması konusunda başvurularını yaptıklarını belirten Coşgun, ‘’Biz yıkım tartışmaları olmadan 5 buçuk ay önceden koruma başvurumuzu yapmıştık. Daha sonra yıkılması gündeme geldi. Ardından Milletvekilleri ve Belediye Başkanı yıkılması yönünde görüşlerini belirtti. Trafik ve ulaşımın aksattığı öne sürüldü.  Aslında hastanenin otoparkının olmaması tartışılmalıydı. Gerçekten bu hastane oraya mı yapılmalıydı? Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse, ondan sonraki bütün düğmeler yanlış olur. En başta hastanenin yerinin yanlış olduğunu bizde söylemiştik. Bu şehrin bunlarla zaman kaybetmemesi gerek, özellikle kamu yapılarının kentin dışına çıkarılarak kentin daha da genişletip nefes alması gündemdeyken , bizim dönüp dolaşıp Gazi Paşa Caddesi, Fener, Soğuksu gibi üç noktaya sıkışıp kalmamız bu kenti daraltıyor.’’ dedi.

‘’BELEDİYE KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN BAŞVURUMUZU YAPTIK’’

Belediye Kültür Merkezi’nin tescillenmesi için de başvurularını yaptıklarını ifade eden Coşgun, Henüz yıkım kararı olabileceği açıklanmadan önce , biz kentte bulunan anı özelliği taşıyan bu tip binaların korunması kapsamında genel bir yaklaşımımız var. Biz kısa süre önce Belediye Kültür Merkezimizinde tescillenmesi için de başvuru yapmıştık. Yayla İlkokulu ,Zonguldak İlkokulu, ÇATES binası gibi hem endüstriyel nitelikli hemde anıları olan binaların bu kentin bir hafızası bir belleği olduğunu göstermek için çalışacağız.’’ dedi.

‘’BU ISRAR NEDEN’’

Belediye başkanının tescillenmesi kararına itiraz edeceği konusundaki açıklamasına tepki gösteren ZOKEV Başkanı Coşgun, ’’Belediye Başkanı daha önce yapmış olduğu açıklamasında, Kız Meslek Lisesini yıkmak gibi bir amacı olmadığını belirtti. Fakat bu ısrar neden? Hala itiraz edeceklerini neden söylüyorlar o zaman.’’ dedi.

‘’KENTİN NEFES ALMASI GEREKİYOR’’

Hastanenin kent merkezinden uzak bir yere yapılması gerektiğini söyleyen ZOKEV Başkanı Coşgun, Kentin nefes alması için biraz daha kentten uzak olması gerek. Tokat su civarında, Elvanpazarcık bölgesinde bir sürü yerler var. Boş alanlar değerlendirilebilirdi. Herkesin evim, işim hepsi bir arada olsun gibi bir düşüncesi var. Kente nefes aldırmıyoruz. Burada büyük kent planlaması yapılmış. Biz bu planlara uysaydık daha farklı bir Zonguldak’ta yaşayabilirdik. Eğitim binasını otopark yapmak için yıkmak, çok üzücü bir şey. Zonguldak için büyük bir ayıp ve utanç olacaktı.

‘’TARİHİMİZİ KORUYAMADIK’’

Yıkılması gerek bina varsa Valilik ve Belediye binası gerektiğini belirten Coşgun,'' Zonguldak gözümüzün önünde eriyor.Biz kenti mavi camlı yüksek binalarla donattığımızda mı kent olacağız. Madencilik kentinin bütün dokusunu izlerini sildik. En önemlisi de Valilik binasını yıktık. Dokularımızı tarihimizi koruyamadık. Gerçekten yıkılması gereken bina varsa Valilik ve Belediye binası yıkılmalı. Kentle hiç bir alakası olmayan binalardır.’’ dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi