Zonguldak’ın “asırlık” bir hikayesi var...

Daha doğrusu “asırlık” bir proje...

Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir.

Adıyla-sanıyla Filyos Projesi...

Osmanlı Sultanı İkinci Abdülhamit tarafından Nafia Nazırı Hasan Fehmi Paşa’ya hazırlatılan ve “ Anadolu’da Genel Üretim Raporu” başlığı altında padişaha sunulan sanayi hamlesinin en kapsamlı projesidir Filyos Projesi...

Osmanlı’nın son döneminde Batılı ülkelerin geliştirdiği projelerin çok üzerinde ortaya konulan bu sanayi projesi, Cumhuriyet tarihi boyunca da hep tartışıldı, her seçim döneminde meydanlarda konuşuldu, kimi zaman rafa kalktı, kimi zaman yoğun bir biçimde gündeme getirildi.

Ne var ki, olmadı işte !..

GAP’tan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin “ikinci büyük projesi” olarak kabul edilen Filyos Projesi, kapsamında yer alan ağır sanayi tesisleri, OSB’ler, barajlar ve elektrik santralları ile nihai olarak binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir proje olarak tanımlanıyor.

Yani, tam ülkemizin 2023 hedeflerine yakışan bir proje... 

*** 

Asırlık projenin bugüne değin neden gerçekleşmediğine ilişkin tartışmalar çok fazla fayda sağlamıyor aslında...

Teknik sorunlar, hukuki sorunlar, mülkiyet sorunları ve saire...

Hatta bu dev projenin gerçekleşmesini Batılı dostlarımızın (!) engellediğine ilişkin komplo teorileri de mevcuttur.

Öyle veya böyle...

Geçmişte GAP’ı inşa eden, günümüzde MARMARAY Projesi gibi, Üçüncü Boğaz Köprüsü, dünyanın en büyük havaalanı gibi dev projeleri kısa sürede gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti, bütün bu sorunları aşıp, yüzyıllık bir projeyi Türk Milleti’ne armağan edemez mi?.. 

*** 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlık yaptığı dönemlerden itibaren Filyos Projesi’ne sıcak baktığı ve bu projeyle bizzat ilgilenmek istediği biliniyor.

İlimizin geleceği için olduğu kadar, bölgemizin ve ülkemizin geleceği için de çok önemli ve çok değerli bir proje olan Filyos Projesi’nin Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hız kazanacağına ve kısa sürede büyük mesafe alınacağına inanıyoruz.

Bu proje Batılı dostlarımızı (!) kıskandıracak ve gelişmekte olan ülkelere örnek olacak bir projedir.

Önümüzdeki yıllar içinde Avrupa’nın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmek hedefinde olan Türkiye’nin, bu hedefe Filyos Projesi ile daha çabuk varacağı aşikar... 

*** 

Sayın Cumhurbaşkanım,

Zonguldak halkı yüzyılı aşkın bir süredir sabırla bekliyor.

Zonguldak halkı yüz yıldır “Filyos’u” sayıklıyor !

Zonguldak halkı kayıp yıllarının telafisini istiyor.

Zonguldak halkı, “ Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan isterse, bu proje kısa sürede gerçeğe dönüşür” düşüncesi ve  büyük bir güven duygusu içinde sizden yardım bekliyor.

Filyos Projesi için “masal” veya” “hayal” gibi ifadeler çok kullanılmıştır.

O halde...Hayaldi, “gerçek” olsun !

Elçiye zeval olmaz, demişler...

Makamınıza arz ediyorum.