Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz organizasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Amasya ve Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu, Değer Katan Kadın Girişimciler Toplantısı yapıldı. Kadın Girişimciler Kurulu, Değer Katan Kadın Girişimciler Toplantısı ; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten ÖZTÜRK, TOBB Amasya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülseval ÖZKÖK ve TOBB Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan ABAY’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Toplantıya, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri Ayşen Orhan, Dilek Çelebi , Nurten Kınay ile çevre illerde bulunan İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan ve üyeleri katılım sağladı.

Açılış konuşmasında söz alan Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan ABAY; “ Sayın Başkanım Kıymetli Katılımcılar Hepinizi Emeğin Başkenti Zonguldak’tan sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Bizleri böyle güzel bir ortamda buluşturduğu için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Nurten Öztürk’ün şahsında teşekkür ediyorum.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu olarak ilimizde Ekonominin, Ticaretin, Turizmin geliştirilmesi, Sosyal yaşamın iyileştirilmesi, istihdamın artırılması için iş birliği içinde çalışıyoruz.

İlimizde sektörel çeşitliliğin sağlanmasına yönelik olarak, Avrupa Birliği destekli bir proje gerçekleştirdik ve ilimizde Çalışma Bakanlığı’na bağlı bir çağrı merkezi kurulmasını sağladık. Projemiz, ilimizde yaşayan 18 – 29 yaş arası lise mezunu mesleksiz kızlarımızın çağrı operatörlüğü konusunda üniversitemiz ile birlikte eğitilmesi ve sonrasında iş sahibi yapılmalarına yönelik bir proje idi. Projemiz Avrupa Birliği fonlarında 234.000 Euro destek aldı. Proje kapsamında 100 genç kızımızı eğittik. Yaptığımız çeşitli toplantılarla kadın istihdamın da farkındalığın artırılmasını sağladık. Kadın istihdamına verilen teşvikleri anlattık.

İlimizde çağrı merkezi açılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. Bakanımızı TOBB Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu olarak birlikte ziyaret ettik. Zonguldak’ın tek sektörlü bir ekonomik yapıya sahip olduğunu özellikle madenci eş ve kız çocuklarının iş bulmakta güçlük çektiğini, bu nedenle kadın egemen bir sektör olan çağrı merkezi alanında iş yeri açılması halinde önemli bir sosyal sorunun çözüleceğini kendilerine ifade ettik. Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun destekleri ile Zonguldak’ta çağrı merkezi açıldı ve kursiyerlerimiz dahil 200 kişi iş sahibi oldu. Ben buradan kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

İlimizde 65 adeti tarım 69 u ticaret olmak üzere 134 kooperatif mevcuttur. Bunlardan biri olan Devrek Güneşi Kooperatifimiz bir kadın kooperatifi olup, Ürettikleri ürünlerin zincir marketlerde yer alması için kendilerini zincir market yöneticilerimiz ile buluşturduk. Ürünlerini artık zincir marketlerde satabiliyorlar. Bununla birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin katkıları ile Kadın Girişimcilerimize yönelik yapılan eğitimlere katılıyoruz. Eğitimler sonrasında bir üyemiz Çiçek sepeti ve Hepsi burada da ürününü satmaya başladı. Hikmet Yılmaz hanımı buradan bir kez daha kutluyorum. İlimizde ki endüstri mirasının turizme kazandırılması için, İlimiz valiliği özel idaresi ile bir proje hazırladık ve projemiz Batı Karadeniz Kalkınma Ajansından yaklaşık 12 Milyon Tl destek aldı. İhalesi yapılan ve inşaatına başlanılan Üzülmez Kültür Vadisi projemizin 2022’de tamamlanmasını bekliyoruz. Bu suretle ilimizin Endüstri mirası olan Rombaki Lavarı ve Atölye binaları turizme kazandırılmış olacak.

İlimiz tek sektörlü ( Maden sektörü ) bir yapıya sahip olup, çalışanların %74’ü erkek %26’sı kadındır. Bu bağlamda  mevcut sektörde kadınlarımızın iş bulması güç olmaktadır. Bu bağlamda sektörel çeşitliliğe ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelere ağırlık veriyoruz. Odamız tarafından önderlik edilen sera Organize Sanayi Bölgesi kurulması işi yaklaşık 6 yıllık bir çalışma neticesinde hayata geçirilmektedir. İhalesi yapılmış olan Sera Organize Sanayi Bölgesi alt yapı inşaatı ağustos ayında başlayacaktır. Sera Organize Sanayi Bölgesi ‘nde ağırlıklı olarak kadınlar çalışacak olup 1000 kişilik bir istihdam öngörülmektedir. Akademik danışmanımızın da katkıları ile yine Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği Projeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesafe aldıkça çalışmalarımızı sizlerle paylaşacağız. Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder saygılar sunarım “ dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz Girişimcilik Müdürlüğü Sunumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Amasya ve Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Üyelerinin tanışma ve istişareleri ile toplantı sona erdi.     

Editör: Haber Merkezi