Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, KOVİD-19 Salgınının etkilerini azaltmak için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklanan ‘’Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ paketini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından KOVİD-19 Salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini kapsamına alan ‘’Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ paketi açıklandı.

Açıklanan ‘’Ekonomik İstikrar Kalkanı’’ paketi hakkında bilgi veren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Hükümetimiz tarafından uygulamaya geçirilmekte olan söz konusu paket ile yaşamakta olduğumuz sürecin ekonomimize, piyasaya, üretime, istihdama olumsuz etkisini azaltacak çok önemli kararlar alınmıştır. Bu çerçevede devreye alınacak tedbirler ile;

Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenmektedir. Bu uygulama tüm sektörlere nefes aldırılacaktır.

Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacaktır. Önemli miktarda iş kaybı yaşayan otellerimiz için can suyu olacaktır.

Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenmiştir.

İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmiştir.

KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.

İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.

 Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Tüm sektörleri ve Kobileri kapsayan bu uygulama ile özellikle küçük ölçekli işletmelerimiz bir nebzede olsa rahatlayacaktır.

Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verecek.

Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınması teşvik edilecek.

500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek. Bu uygulama zor bir dönemden geçen inşaat sektörünün hareketlenmesine katkı sağlayacağı gibi vatandaşlarımızın da ev sahibi olmasını kolaylaştıracaktır.

Koronavirüs etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.

Asgari ücret desteği devam ettirilecek.

Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.

Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.

En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek olup böylece hem dar gelirli vatandaşlarımızın bütçesinde ferahlama olacak, hem de piyasaya bir miktar para girişi sağlayarak  tüm sektörler harekete geçecektir.

Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek. Parasal daralma bir miktar da olsa rahatlatılırken, hem insanımız hem de piyasa için rahatlama sağlanacaktır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak. Bu uygulama çok önemli bir sosyal sorumluluk uygulamasıdır. İhtiyaç sahibi aileleri rahatlatacaktır.

İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak.

Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alınacak. Böylece yaşlılarımızın hizmete ulaşması kolaylaştırılırken, toplum sağlığı da korunmuş olacaktır.

            Sektörlerimizin beklentileri doğrultusunda hazırladığımız ve  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz aracılığıyla Hükümetimize sunduğumuz raporda yer alan taleplerimizin önemli bir kısmını içeren paketi uygulamaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimize iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum. Alınan kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyamızın sorunlarını takip etmeye ve taleplerini  iletmeye ve çözümleri için çalışmaya devam edeceğiz, dedi.

Editör: Haber Merkezi