Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, şeker  ölçüm cihazlarının Sağlık Bakanlığı'nca ödeme kapsamında olmaması nedeniyle diyabet hastalığı zor durumda olduğunu ifade etti.

Şeker ölçümü için bugüne kadar parmak ucu delinerek kan alınıyor ve cihazla ölçümü yapılıyordu. Özellikle çocuk diyabetlilerde bu durum oldukça mağduriyet oluşturuyor. Günde çok sayıda şeker ölçmek için parmak uçları STİP le delinerek kanı alınan çocuklar bardak, çatal kaşık dahi tutamaz hale geliyorlar.Teknolojinin gelişmesi ile birlikte parmak uçları delinmeden kandaki şekeri ölçmek mümkün hale geldi. Yeni çıkarılan cihazla birlikte parmak uçları kesilmeden kandaki şeker ölçümleri yapılabiliyor.Ancak bu cihaz ise yaklaşık 5-7 bin lira arasında değişiyor ve Sağlık Bakanlığı tarafından ödeme kapsamında değil.Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, şeker ölçüm cihazının Sağlık Bakanlığınca ödeme kapsamına alınmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenen Çetin Terzioğlu, diyabetlilerin bu çağrısına yetkilerin kulak vermesini isteyerek şunları ifade etti:

"Bilindiği gibi şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılmaktadır. Özellikle tip 1 diyabetlilerin tip 2 diyabetlilere göre yaşantıları biraz daha ağır olduğu için bu hastalarımız genelde günde yemek yemeden önce şeker ölçümleri yapmak zorundalar. Ve şeker dengelerine göre yemek yemeleri gerekiyor ve bunun içinde şekerlerin düzenli bir şekilde ölçmeleri gerekmektedir. Tip 2 diyabetliler günde 1 defa 2 defa ölçüm yaparlarken tip 2 diyabetliler ise günde 6 veya 8 defa şeker ölçümünü yapması gerekmektedir. Bugüne kadar bilindiği gibi şeker ölçümlerini STİP lerle birlikte parmak ucunu delerek alınan kandan şeker ölçümü yapılabiliyordu ama teknoloji devamlı ilerlemekte ve parmak ucunu delip kan almaya gerek olmadan yeni çıkan cihazlarla birlikte şekerimizi ölçme imkanı oldu ve Türkiye'de bu cihaz kullanımına başlanıldı. Yalnız en büyük sıkıntımız  bu cihazın maliyeti çok yüksek. Ve bu ölçüm cihazına devlet tarafından ödeme yapılmıyor. Şuana kadar sağlık bakanlığınca bir ödeme çıkmadı. şeker hastalığı kendi imkânlarıyla Bu cihazı almaya çalışıyorlar ama bu cihaz çok pahalı 5-7 bin lira arasında. Bu cihaz hiç kan almaya gerek kalmadan kolumuza takarak şeker değerlerini öğrenebiliyoruz. Bu cihazı alabilen hastalarımız tabii ki bir nebzede olsa rahat edebiliyor. En azından günde beş altı kez  çocuklardan kan almak baya sıkıntılı. Çocukların canı yanıyor kaşık çatal bardak dahi tutamaz hale geliyorlar.Bu cihazı kullanmak şeker hastaları için çok önemli. Sağlık Bakanlığı'ndan yeni çıkan bu cihazların en azından bir nebze olsun belirli bir kısmının karşılanmasını istiyoruz ve bu maliyetin tamamen hastaya belirlenmemesi gerekmektedir. Eski cihazlarında çok az bir fark ediyorduk aynı şekilde bu cihazlara da az bir fark ödeyerek bu mağduriyetimizin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan talep ediyoruz"dedi.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi