Zonguldak Barosu Başkanı Av.Özel Eroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın görevinden istifa etmesi gerektiğini bildirdi. 

Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, düzenlediği basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın Ayasofya'daki yaptığı konuşma, İstanbul sözleşmesi, çoklu baro sitemi,ve yeni kuku muhakemeleri kanunu ile Zonguldak yeni baro bunası konularında değerlendirmelerde bulundu.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ'I İSTİFA ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Ayasofya'nın açılışında yaptığı konuşma nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a tepki gösteren ve istifa etmesi çağrısında bulunan Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, şunları söyledi:
"Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile ilgili değerlendirmelerini size Zonguldak Barosu adına aktarmak istiyorum. Maalesef Cumhuriyetle hesaplaşmalar oluyor, haddini aşan açıklamalar oluyor. Bunlardan bir tanesinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş olduğunu düşünüyorum. Ulus olmanın olmazsa olmaz koşulları birlik beraberlik ve dayanışma olur anayasamıza 136. Maddesi Diyanet İşleri Başkanı'nın kuruluşunda kuruluş felsefesini siyasi anlayış ve düşüncelerin dışında kalarak dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek görevini yerine getirir demektedir. Maalesef Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Ayasofya cami açılışında hutbedeki konuşmasında tabir yerindeyse vakıfla camiyi karıştırmış ve Cumhuriyete saldırmıştır. Bizim anlayışımıza göre dinlerin esası barıştır öncelikle sanki yüzyıllardır kaybedilen toprakların Sakarya'da düşmanı durduran Türk Ulusu ve büyük Önder Mustafa Kemal değilmiş gibi İstanbul işgal altında değilmiş gibi kin ve nefretle Cumhuriyet'de hesaplaşmaya devam etmek durumudur.Halbuki  bunları gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kuran, İstanbul'un işgalden kurtaran Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türk Ulusu bu cumhuriyeti gerçekleştirmeyi başaramasaydı İstanbul'a vizeyle gelecekti Ali Erbaş. Cumhuriyeti'nin kurucusuna büyük önder'e saldırmayı da kendine görev edinmiş. Çıktı orada bu vesileyle Ayasofya'nın açılışı vesilesiyle saldırdı Büyük önderimize saldırmayı kendine görev edinmiştir maalesef şimdi ben şunu ifade etmek istiyorum Diyanet İşleri Başkanlığı 1924 yılında kurulmuş acaba Diyanet İşleri Başkanlığı kurulurken Atatürk'ün haberi yok muydu, 1924 yılında haberi olmadan böyle bir kuruluş oluşturulabilir miydi,  Diyanet İşler Başkanı'nın görevi de nedir aydın toplumu aydınlatmak ibadethaneleri yönetmek, Erbaş bunun dışana taşmıştır. Tüm Barolarımız bunun takipçisidir, hep birlikte bu görevden istifa edinceye kadar takipçisi olacağız, çünkü büyük kitlelerin önünde görevinin dışında haddi olmaksızın haddini aşarak bu sözleri söylemesi ve cumhuriyetle hesaplaşma anlamına gelecek şekilde pervasızca ifadeler kullanması  kabul edilebilir bir şey değildir. Biz kendisinin istifasını alıncaya kadar istifa edinceye kadar sadece Zonguldak Barosu değil bütün barolar bu işi takip siz olacağız peşinde olacağız. Erbaş'ın görevde kalmasının Türkiye Cumhuriyeti açısından sakıncalı olduğunu düşünüyoruz tüm barolar istifa edinceye kadar konunun takipçisi olacağız"

BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİMİ İLE BAROLAR ARASINI TAMAMEN KOPTU. ÇOKLU BARO SİTEMİ ADALET SİSTEMİNE ZARAR VERECEK
Türkiye Barolar Birliği ile baroların arasını tamamen koptuğunu belirten Baro Başkanı Özel Eroğlu, "Son süreçte barolar birliği yönetim ve başkan tamamen koptu. Açıkçası bizim bu yürüyüşler yapmamız, gidip meclis kapısında beklememiz, Kuğulu park'ta oturmamız bunlar hep yönetici hataların bize dayattığı konular oldu. Biz kendi işimizi kendi kendiniz yapmak zorunda kaldık. Barolar Birliği işlevsiz kaldı, yönetim ikiye bölündü. Bir grup yönetici açıklama yaptılar bir başka grup ayrıca bir açıklama yaptı. Yani şu anda bir tarafta 6 kişi diğer tarafta parçalanmış bir durum var. Çoklu baro sistemini bizim seçim konusunda bunu bize getireceği bir şey yok fakat adalet anlayışına getireceği çok şey var." dedi.

BAROLAR SUSTURULURSA HALK SUSTURULMUŞ DEMEKTİR
Eroğlu sözlerin devamında, "Eğer barolar susturulursa barolar denetim altına girerse zaten kısmi denetimi altındadır ki halk susturulmuş olur, yani buradaki mücadele barolardaki avukatların çıkarlarından önce halkın yararına bir mücadeledir. Yani ilkesel bazda savunmanın susmaması anlamda bir mücadele. Yani bu mücadelede gerektiği şekilde yapıldığı anlatıldı bu devletimizin işleyen şartlarının düzgün istenilen şekilde işlemesi adına yapılmış bir mücadeledir. Yapılan değişikliğe karşıyız hatalı olmuştur. " diye konuştu

İSTANSBUL SÖZLEŞMESİ'NE DOKUNULMAMALIDIR VE AYNEN KALMALIDIR
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmak istenmesine yönelik söylemlere tepki gösteren Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, İstanbul sözleşmesini aynen kalması gerektiğini belirterek, "İstanbul sözleşmesine karşı çıkanlar var bunlar ayrılalım deniliyor. İşte toplumda ki cinayetleri görüyorsunuz kadın cinayetlerinin tam bir rezalet yani çıldırmış bir toplum konumuna geldik. Şekil itibariyle İstanbul sözleşmesi kadının sözüne itibar eden delil aramayan ve kadını güvence altına alan korumaya alan bir sözleşme olmasına rağmen bunun kuralları geçerli olmasına rağmen işlenen cinayetleri görüyorsunuz. Hiç biri normal cinayetler değil. Bir de bu sefer deli toplayınca ye kadar kadınların çok daha fazla mağdur olması demektir. Biz kesinlikle Zonguldak Barosu olarak İstanbul Sözleşmesi'nin aynen kalmasını yanında duruyoruz ve böyle olmasını istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin aynen kalmasını istiyoruz." diye konuştu.


TARAF OLMAYAN AVUKATLAR MAHKEME SALONUDAN ÇIKARILABİLECEK
Baro Başkanı Özel Eroğlu, "Resmi gazete'de yayınlanacak olan yeni hukuk muhakemeleri kanununa göre yargıç, hakim davayla ilgili olmayan kişileri mahkemeden çıkartırken önceden 'Avukatlar hariç" diyerek çıkartıyordu. Şemdi ise Yeni hukuk muhakemelerine göre ise "taraf avukatlar hariç" herkesi diyebilecek. Buna kaşıyız. Karşıyız çünkü hakim mahkemede her hangi bir olumsuzluk yaşandığında mübaşiri şahit göstererek tutanak imzalayabiliyor, peki avukatlar kime tutanak imzalatabilecek. Bu düzenlemeye karşıyız" ifadesini kullandı.

YENİ BARO BİNASI İÇİN GÖRÜŞME İÇİNDEYİZ
Zonguldak Barosu Başkanı Av.Özel Eroğlu yeni baro binası konusunda yıkılan Aksaray İş Hanı'nda başlaması planlanan yeni inşaatın bir türlü başlamadığını ve dolayısıyla beklemede olduklarını ifade etti. Eroğlu ayrıca yeni baro binası için Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile görüştüklerini ve oradan cevap beklediklerini ifade etti.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi