Anadolu Engelliler Birliği Derneği Zonguldak Şube Başkanı Fehim Dinç, Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde İmam Hatip, müezzin kayyım, Kur'an'ı Kerim öğreticisi kadrolarında, lisans mezunu dışındakilerden hafızlık şartının istenmesine tepki göstererek yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun adaletsizlik olduğunu belirten Anadolu Engelliler Birliği Derneği Zonguldak Şube Başkanı Fehim Dinç, şunları söyledi:


BU DURUM ADAYLAR ARASINDA ADİL OLMAYAN HAKSIZ REKABETE NEDEN OLMUŞTUR

“Anadolu Engelliler Birliği Derneği Zonguldak İl Başkanlığından Kamuoyuna Duyurulur:  
Daha önce Diyanet İşleri Bakanlığı’nın engelli memur atamaları hakkında hafızlık şartı aradığını halkımıza duyurmuş ve bunun haksızlık olduğu konusunda konfederasyomuzca ve TBMM dahil bütün ilgili makamlara aşağıdaki şekilde bilgi verilmiştir.
Engelli memur atamaları 07.02.2014 tarihinde yürürlüğe giren 2014 /5780 sayılı EKPSS yönetmeliğine dayanmaktadır. Bu yönetmelik, tek bir sınavı içermekte ve iki yılda bir yenilenmesi yasa kapsamına alınmıştır. Buna göre lise ve üzeri mezunlar mezuniyet durumuna göre söz konusu alınan puanlarına göre şartlarına uygun kamu kurumlarına tercihte bulunur ve atamaları yapılır.
Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılan yerleştirmelerden bazı kadrolara yapılacak atamaların başvuru şartlarını engelliler için insan hakları eşitlik ilkesine uygun olmadığı görülmüştür. Bu durum adaylar arasında adil olmayan haksız rekabete neden olmuştur. Örneğin Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde İmam Hatip, müezzin kayyım, Kur'an'ı Kerim öğreticisi kadrolarında, istihdam edeceğini engellilerden lisans, ön lisans veya İmam Hatip lisesi mezunu olmasını bunlardan lisans mezunu dışındakilere hafız olması şartı koymuştur. Ayrıca hizmetli ve memur kadrolarını ise ortaöğretim imam hatip lisesi mezunu şartı getirmiştir. Bu durumda yapılan durum adil olmadığından engelliler ile ilgili mağduriyet oluşturmaktadır. Bizim itirazımız şu şekildedir: 
Yönetmeliğin yürürlükteki hali: adayların başvurmaları ve atanmaları Madde 15-(2) kamu kurum ve kuruluşları, yerleştirmeye ilişkin olarak atamaya yetkili amirin onayı ile 5 kişiden oluşan bir değerlendirme komisyonu kurar bu komisyon, atanmak üzere başvuran adayları, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarını yapılmasını teklif eder. Bu adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarınca başka bir sınav ve ya mülakat yapılmaksızın atanır. 

YÖNETMELİĞİN KONFEDERASYONUMUZCA ÖNERİLEN DEĞİŞİKLİK HALİ: 

Adayların başvurmaları ve atanmaları Madde 15/(2) kamu kurum ve kuruluşları, yerleştirmeye ilişkin olarak atamaya yetkili amirin onayı ile 5 kişiden oluşan bir değerlendirme komisyonu kurar. Bu komisyon, atanmak üzere başvuran adayların, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarını yapılmasını teklif eder. Bu adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarınca başka bir sınav ve ya mülakat yapılmaksızın atanır. (Ancak alan bilgisi gerektiren nitelikli kadrolara yapılacak atamalara engelli olmayanlara uygulanan usüller uygulanır.) 
Yönetmelikte parantez içinde belirttiğimiz değişikliğin yürürlüğe girmesiyle ayrımcılığın önüne geçilerek eşit rekabet şansını oluşturulması sağlanmış olacaktır. Bu vesile ile tüm engelli kardeşlerimize ve halkımıza selam ve sevgilerimi sunarım” 
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi