Yeniden Refah Partisi Zonguldak İl Başkanı Necdet Sarı, milli meselelerde her zaman devletimizin ve hükümetimizin yanında olduklarını belirterek "Türkiye olarak Yunanistan’ın oldu bittilerine geçit vermemiz, Ege ve  Doğu Akdeniz’de en ufak hakkımızdan taviz vermemiz söz konusu dahi olamaz."  ifadelerini kullandı. 

Yeniden Refah Partisi il Başkanı Necdet Sarı yaptığı açıklamada  Doğu Akdeniz ve Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerginliğin aslında Batılı devletlerin Yunanistan’ı maşa olarak kullanarak Türkiye’yi siyasi ve ekonomik olarak köşeye sıkıştırma planının bir parçası olduğunu belirtti.

'Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye  572 yıl yetecek enerji kaynağı var'

Necdet Sarı, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin 2010 yılında raporunda açıkladığı Doğu Akdeniz’deki  Levant Havzası’nda 3,45 trilyon m3 doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol tahminini hatırlatarak, "Son dönemlerde küresel güçler, Türkiye’nin yaklaşık  572 yıllık, Avrupa’nın ise 30 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeydeki  Doğu Akdeniz enerji kaynaklarını kontrol altında tutabilmek amacıyla Türkiye’yi bu kaynaklardan uzak tutma çabası içerisindedirler." şeklinde konuştu.

'AA çalışanlarının hedef gösterilmesini şiddetle kınıyoruz'

Yunanistan'ın Meis Adası'na tamamen hukuksuz ve hadsiz bir şekilde uluslararası hukuk ve anlaşmaları çiğneyerek asker konuşlandırmasının kabul edilemez olduğunu da vurgulayan Necdet Sarı, Yunan makamlarının AA çalışanlarını faşist bir internet sitesi eliyle hedef göstermelerini de sert bir şekilde kınadıklarını ifade etti.

Erbakan Hoca öncülüğünde Yunanistan'a gereken cevap verilmişti

Yunanistan'ın bu ilk ihlalinin olmadığını belirten Necdet Sarı, "Yunanistan, 1995 yılında da benzer şekilde karasularını 12 mile çıkarma çabası içerisine girmiş, o dönem TBMM ’nde yer alan Erbakan Hocamız’ın büyük çabaları sonucu tüm siyasi partilerin ortak deklarasyonu ile böyle bir hamlenin savaş nedeni olacağı belirtilince  Yunanistan o günden beri böyle bir adım atamamıştır." dedi.

'Batı bir kez daha gerçek yüzünü göstermiştir'

'Tüm bu gelişmeler olurken, ABD ve AB ülkelerinin kayıtsız şartsız Yunanistan’ın yanında yer almaları bizlere Batı'nın gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi' diyen Sarı, ABD'nin uzun yıllardır KKTC ve GKRY’ye uyguladığı silah ambargosu politikasını tek taraflı değiştirmesini de ABD’nin, stratejik ve siyasi öneminin yanı sıra Kıbrıs adasının çevresindeki zengin doğalgaz ve petrol rezervleri nedeniyle bu bölgeye ilgisinin ve bu konuda yeni stratejiler geliştirmeye çalışması olarak yorumladı.

'Hükümetimiz Doğu Akdeniz'de oldubittiye izin vermemelidir'

Necdet Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin enerji güvenliği bakımından Doğu Akdeniz’de hakkı olan enerji kaynaklarına sahip çıkması büyük önem arz etmektedir. Hükümetimiz  Doğu Akdeniz’de oldubittiye getirilmeye çalışılan hiçbir haksız ve dayatmacı politikaya prim vermeyerek Türkiye'nin Milli menfaatlerini öncelemelidir. Ülke olarak ticaretimizin %80’i deniz yolu üzerinden yürütülmektedir, bu nedenle Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarma çabalarının mutlak suretle boşa çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e kıyısı olan tüm Müslüman ülkelerle sorunlarını gidermesi ve işbirliğine gitmesi kaçınılmazdır.  Bizim söz konusu Müslüman ülkelerle işbirliği içinde olmamamız Batı’nın, Yunanistan’ın ve GKRY’nin planlarını yürütmesine katkı sağlamaktadır.  Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler Milli Görüş’ün yıllardan beri savunduğu her türlü tavizden uzak Kıbrıs politikasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Kıbrıs konusunda verilebilecek herhangi bir taviz Doğu Akdeniz’deki etkinliğimizi de derinden etkileyecektir.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi