Sağlık Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Mehmet Ali Kara, ”Sağlık Bakanlığı'nda döner sermaye sistemi iflas etmiştir. Sistemin yeniden düzenlenerek acil bir sistemin getirilmesini istiyoruz” dedi

Sağlık-sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Sendika Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi ve  ağlık çalışanların sorunların dile getirdi.

Sağlık Bakanalğı’nda döner sermaye sisteminin iflas etiğini ve sağlık çalışanların mağdur olduğunu, ayrıca sağlık çalışanlarının da 3600 ek göstergeyi hak ettiklerini belirten Mehmet Ali kara şunları söyledi:

“ağlık çalışanlarında 3600 ek göstergeden faydalanması gerektiğini belirten Mehmet Ali Kara şunları söyledi;

''ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTEYEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GİTTİKÇE ARTAN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ HUSUSUNDA İVEDİLİKLE GEREĞİ YAPILMALIDIR.''

“Sağlık çalışanlarına yapmış oldukları hizmet karşılığında maaş, sabit ek ödeme ve çalıştığı kurumun performans,  gelir gider dengesine göre döner sermaye ödenmektedir. Ancak mevcut döner sermaye sistemi bu hali ile yamalı bohçaya dönmüştür. Tüm çalışanları kapsayacak daha adil bir sisteme geçilmesi gerekmektedir. Döner sermaye sistemi, motivasyon yerine sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelmiştir. Sistemde değişiklik yapılmadığı takdirde, kısa bir zamanda hekimler dahil hiçbir sağlık çalışanı sabit  ödemeler dışında, ek ödeme alamayacak duruma gelecektir.  Bununla ilgili olarak Sendikamız, döner sermaye uygulamasının haksız ve adaletsiz bir sistem olduğunu sürekli olarak her platformda dile getirmiştir. Sendikamız tarafından Döner sermaye sisteminin detaylı bir şekilde ele alınması, yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerileri oluşturmak için çalıştaylar düzenlenmiş, ancak bugüne kadar Sağlık Bakanlığı’nca somut bir adım atılmamıştır. Ek ödemeyle mağdur edilen tek sektör sağlık sektörüdür. Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılarak, diğer sektörlerde görev yapanların maaşlarıyla eşitlenmeye çalışılmaktadır. Gelinen noktada, sağlık çalışanları sabit ek ödemeye mahkum edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın net bir şekilde dile getirmesine rağmen, açıklanan 2 nci 100 günlük eylem planında 7 / 24 saat her şartta ve her koşulda görevlerini fedakarca yerine getiren, insan hayatını kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan çekinmeyen, sağlıktaki dönüşüm ve hasta memnuniyetlerinin % 30 lardan % 80 lere yükselmesinin gerçek mimarları olan sağlık çalışanlarına 3600 ek gösterge açıklanmaması, sağlık çalışanlarını bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Hiçbir meslek  urubu öncelenmeden ötelemeden ötekileştirmeden aynı yasa ile ve aynı zamanda ve tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Gelir-gider dengesinde gün geçtikçe makas açılmaktadır. Hastanelerin 4/b,li personel maaşları, tıbbi cihaz ve malzeme giderleri her yıl artmasına rağmen, özellikle SGK’dan elde edilen gelirler aynı kalmaktadır. Neden? Çünkü neredeyse on yıldır SGK’nın SUT fiyatları aynı. Bu kabul edilemez ve eşyanın tabiatına aykırıdır. Bir an önce SUT fiyatları günümüz koşullarına göre artırılmalı ve hastanelerin rahat nefes almaları sağlanmalıdır.  Ayrıca, Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir, döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine %1 kesinti yapılmasına dair kazanım elde edinilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39,5’i esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür. Alın terinin karşılığını almak isteyen sağlık çalışanlarının gittikçe artan mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda ivedilikle gereği yapılmalıdır.

Sendikamız tarafından kazanılan sabit ek ödeme uygulaması da olmasa, Zonguldak’taki Hastaneler hiç döner sermaye dağıtamayacak hale gelmiştir. Hekimler dışında kalan sağlık personelinin her ay yaklaşık 500 ile 1.000 TL’ye varan kayıplarının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı derhal harekete geçmelidir.”

''3600 EK GÖSTERGE İSTİYORUZ''

Sağlık çalışanlarınında 3600 ek göstergeden faydalanması gerektiğini belirten Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi olarak talebimiz, ek ödeme sisteminin tamamen değiştirilerek daha adil bir sistemin kurulması ve personel arasında adaletin tesis edilmesidir. Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için hak edilen tavan ek ödeme miktarının tamamının, diğer sektörlerdeki gibi Genel Bütçeden maaşla birlikte ödenmesini talep etmekteyiz. Sağlık çalışanlarının döner sermaye sorunu çözülene kadar, mücadelemiz devam edecektir.  Hem sorunların kaynağını hem de çözüm önerilerimizi başta bakanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kişilerle paylaşmaktayız ve paylaşmaya devam edeceğiz. Bu sorun çözülene kadar Sağlık Sen olarak takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha deklare ediyorum.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi