Katıldığı “Çocuklara yönelik ihmal ve istismarın önlenmesi” konulu konferansta okul müdürlerine seslenen Vali Ahmet çınar, “Okul müdürlerine öğretmenlere sesleniyorum ve diyorum ki; ilgili olun! Çocukların ailesinin durum nedir? Evindeki durum nedir? Şiddet var mı? Açlık var mı? İhtimaller, istisnalar var mı? Bu zor bir şey değil. Her bir sınıftaki öğretmenler ilgili alakadar olursa bilirler. Bir arşiv oluşturulabilir. Bizim bunları görmemiz lazım. Bize düşen görev budur arkadaşlar” dedi.

Zonguldak Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Çocuklara yönelik ihmal ve istismarın önlenmesi” konulu seminer düzenlendi.

          Şehit Profesör Doktor İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Vali Ahmet Çınar, ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile okul müdürleri katıldı.

Saygı duruşu İstiklal Marşı'nın ardından sunum yapıldı.

Vali Ahmet Çınar çocuklara yönelik ihmal ve İstanbul önlenmesini çok önemli olduğunu söyledi.

ÇOCUK İSTİSMARI SADECE CİNSEL KONULARDA DEĞİLDİR. EĞER İHMALLERİMİZDEN DOLAYI  O ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK İŞLER İÇERİSİNDE OLURSAK, İŞLEVSİZLİK İÇERİSİNDE OLURSAK O DA BİR ÇEŞİT ÇOCUK İSTİSMARIDIR...

Vali Ahmet Çınar burada yaptığı konuşmada konferansa katılan okul müdürlerinin seslenerek şunları söyledi:

         “Siz burada bulunanlar Zonguldak'taki hem eğitiminin, öğretimin başarının en baş aktörlerisiniz. Bu şekilde eğitim sizin çalışmalarınız, çalışma biçiminiz, uyguladığınız teknikler, samimiyetiniz, fedakarlıklarınızla iyi olacak ya da bunun tam tersi başarı seviyesi düşük olacak. Burada ne kadar önemli bir iş yaptığımızın, ne kadar değerli bir görevde olduğunuzun, ne büyük sorumluluklar taşıdığınızın eminim ki hepiniz farkındasınız. Arkadaşlar bir takımız. Bu şehirde konu eğitim ve öğretimse bu şehirde hep birlikte bir takımız. Bu takım ruhu ile hareket edersek, birlikte hareket edersek, tatlı bir rekabet işine girersek, tüm kurum kuruluşlar bu şehirde ki tüm fırsatlar imkanlar, dinamikler birlikte değerlendirilirse biz normalin ötesinde büyük başarılar elde ederiz. Eğer ki kalitemizden, samimiyetinizden, fedakarlıklarımızdan, bilimden, teknikten ödünler verirsek, ihmal edersek, ertelersek emin olun çocuklarımızın bize hakkı geçer. Daha önceki toplantıda Bir çok kez söyledim ve bugün tüm okul müdürü burada olduğu için tekrar etmek istiyorum. Her bir çocuk önce kendisine faydalı olacak bir seviyeye gelmeli. Aldığı eğitim öğretim, seçtiği meslek, dünya görüşü ,dünyaya bakışı her şeyi o çocuğun hayatındaki tüm konforunu, bütün ailesinin konforunu, tüm çevresinin konforunu etkileyecektir. Bir çocuk kendisine, ailesine, mahallesine, şehrine, ülkesine, dünyaya etki edebilir. Bunun bir sürü örnekleri var.

        Bunun tersi zarar da verebilir. Her bir çocuğa büyük bir potansiyel gibi bakmak ve o şekilde onun eğitim öğretim ile davet etmemiz gerekiyor. Biz bu çocuklarımızın eğitim ve öğretiminde ki ihmallerimizden dolayı onun hayatında birtakım olumsuzluklara, başarısızlıklara sebep olursak onların da bize hakkı geçer bunun tersi olursa da çok büyük önemli güzel işler yapmış oluruz.

      Şimdi konumuz çocuk istismarı ama ben şunu da söylemek istiyorum. Çocuk istismarı sadece cinsel konularda değildir. Eğer ihmallerimizden dolayı  o çocukların geleceğini olumsuz etkileyecek işler içerisinde olursak, işlevsizlik içerisinde olursak o da bir çeşit çocuk istismarıdır."Dedi.

MAKAMLAR HAVA ATMA YERİ DEĞİL!!! HİZMET ETME YERİDİR. AĞLAYAN BAHANE ARAYAN DEĞİL, DAHA İYİSİNİ YAPMA GAYRETİ İÇİNDE OLAN MÜDÜRLER OLMALIYIZ...

Okul müdürlerine seslenen Vali Ahmet çınar, sözlerine şu şekilde devam etti:

         “Makamlar hava atma yeri değildir. Makamlar hizmet yeridir. Biz o makamları hizmet makamları olarak görmek ve değerlendirmek zorundayız. İnsan ve Medeniyet ve kanunlar da bize bunu emrediyor. Bu makamlar hizmet mekanlardır ve hizmet ettiğimiz kadar saygın oluruz onun tersi kadar da saygılarımızı kaybederiz. Kendimizi mutlaka geliştirmeniz. Birkaç teknik uygulayarak belli teknikleri dikkat ederek Biz kendimizi başarılı bir müdür seviyesine getirebiliriz. yönetici her işi kendisi yapan değildir yönetici her işi kendisi bilen değildir yönetici bilenleri çalıştırabilendir. Hata yapanı cezalandıran başarıları ödüllendiren kişidir.

         Ertelemeyeceğiz, ihmal etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz... Eğer ki bunlar oluyorsa çocuklarımızı da ihmal etmiş oluruz, istismar etmiş oluruz. Ağlayan bahane arayan değil, daha iyisini yapma gayreti içinde olan müdürler olmalıyız.

       Okul müdürlerine öğretmenlere sesleniyorum ve diyordum ki; ilgili olun!!! Çocukların ailesinin durum nedir? Evindeki durum nedir? Şiddet var mı? Açlık var mı? İhtimaller, istisnalar var mı? Bu zor bir şey değil! Her bir sınıftaki öğretmenler ilgili alakadar olursa bilirler. Bazen o çocuğun ailesine birkaç kuruşla belki 1-2 tedaviyle belki 1-2 müdahale yine aynı o çocuk o sıkıntılardan kurtulabilir. Bizim bunları görmemiz lazım. Bize düşen görev budur arkadaşlar. Bir teknik bir sistem oluşturmak gerekir. Çalışmak gerekir. Rehber öğretmenlerimiz tüm öğretmenlerimiz ilgili alakalı bir arşiv oluşturabilirsiniz. Yardım gerekiyor mu? Evde birtakım istismar edici durumlar var mı? Diye. O çocuklara güven verebilmeliyiz ki bir derdini anlattığı zaman bunun ifşa olmayacağını, diğer arkadaşlarına duyurulmayacağından emin olmalıdır.  Yardımın kendisine geleceğini inanmalıdır ve o zaman çocuk o zaman bir derdi varsa güvenerek anlatır. Bunu rica ediyorum müdürlerimizden mutlaka ama mutlaka takibimde olmak gerekir Ayrıca uyuşturucu da başka istismarıdır.

ATASOY VE ATILGAN KONFERANS VERDİ...

      Konferansta Bülent Ecevit Üniversitesi ruh sağlığı ve hastalıkları anabilim dalı başkanı Profesör Doktor Nuray Atasoy, ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Avukatı Güney Atılgan tarafından çocukları ihmal ve sonunda katılımcılara bilgi ver oldu.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi