Zonguldak serbest muhasebeciler ve Mali müşavirler odası (SMMM) Odası, GİB ve BTK Mevzuat Düzenleme Bilgilendirmelerini içeren seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Zonguldak SMMM Odası Konferans salonunda, E-Dönüşüm semineri düzenledi.

Zonguldak SMMMO Başkanı Tahsin Erdem açılış konuşmasında, E-Dönüşümün öneminden bahsederek, şunları söyledi:

Bilindiği üzere 10 milyon TL ve üzeri ciroyu geçmiş olan şirketlerin yasal zorunluluk kapsamında e-Dönüşüm sürecine başlamaları gerekiyor. Buna ek olarak, yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzeri ve internet üzerinden satış yapan şirketlerinde e-Arşiv’e geçmesi benzer bir zorunluluk halini almış durumda. Ayrıca dijital dönüşümün faydalarını keşfeden firmaların da bu sürece gönüllü olarak dahil olduğunu görmekteyiz'' dedi.

Firmalar, e-Dönüşüm süreçlerine e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarını hayata geçirerek başlıyorlar. Bu uygulamalar sayesinde tüm bu işlemler elektronik ortama taşınıyor. Böylece tüm muhasebe işlemleri hızlandığı gibi eski faturaların dijital ortamda saklanması ve istendiğinde rahatlıkla bulunabilmesi sağlanıyor. Ayrıca kâğıt, mürekkep, basım, kargolama gibi maliyetler ciddi oranda azalıyor. Ve günümüz için en önemli şeyin zaman olduğunu düşünürsek; e-Dönüşüm’ün sağlamış olduğu tasarruf her şeye bedel, Bugüne dek e-Dönüşüm yolculuğuna başlamış ya da başlayacak olan firmaların büyük bir kısmının, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) getirmiş olduğu e-Dönüşüme yönelik zorunluluklardan sonra sürece dahil olduğunun altını çizmek gerek. Mükellef konumda olmayan firmaların da erkenden e-dönüşüm hazırlıklarını başlatmaları tamamen lehlerine olacak bir durum. Bu yüzden e-Dönüşümü zorunluluktan ibaret görmemek gerekiyor. Özellikle hazırlık sürecinde, mükellef konumda olan ya da gönüllü geçişe karar veren şirketlerin bu süreci gerçekleştirebilmeleri için yerine getirmesi gereken bazı kriterler var. Ve tabi dikkatli olmaları gereken bazı hususlar da bulunuyor.

e-Dönüşüm sürecinde irdelenmesi gereken birçok husus var. Ancak, dikkat edilmesi gereken en önemli konu; İnternetten satış yapan şirketlerin mükellef olup olmama durumu. Örneğin; şirketinizin internetten yapmış olduğu satışın cirosunun 5 milyon TL’yi geçmesi önemli değil. Fakat, internetten satış yapan şirketinizin genel cirosu 5 milyon TL ise doğrudan e-arşiv mükellefi konumundasınız. Bunu göz ardı eden şirketler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. Tahsin Erdem konuşmasında bilgilendirme seminerine katılımından dolayı meslek mensuplarına, Stajyerlere ve büro çalışanlarına teşekkürlerini sundu. 

Seminerde,  E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter, E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Bilet, E-Müstahsil Makbuzu, E-İmza, KEP, E-Mutabakat, E-Bordro, E-Yedekleme ürünleri hakkında mevcut zorunluluklar ve önümüzdeki sene gelmesi beklenen zorunluluklar hakkında bilgi verildi ve ayrıca Canlı Ekranlardan E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter demoları  yapıldı.  
(HABER-ERCAN DEMiR)

 

Editör: Haber Merkezi