Zonguldak’ta Eczacılık Bayramı Kutlandı.

Eczacılığın 179. yıl dönümü nedeniyle Türk Eczacılar Odası Zonguldak Şubesi tarafından Valilik günü Atatürk Anıtı’na Çelenk sunuldu. İstiklal marşımızın okunmasını ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Zonguldak Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Kara, Eczacılar bayramını 179. yıldönümünü kutlayarak şunları söyledi;

“Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerinin atılmasının üzerinden 179 yıl geçti. Bizler, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan bir mesleğin mensuplarıyız. 1839 yılının 14 Mayıs’ında, Mekteb-i Tıbbiye’de açılan eczacılık sınıfı ile eczacılık ülkemizde akademik bir mesleğe dönüşmüştür. Bu sebeple 14 Mayıs; biz eczacılar ve mesleğimizin geleceği için önemli ve simgesel bir tarih. 

14 Mayıs Eczacılık Günü’nün Türkiye’de ilk kez kutlanmasının üzerinden ise 50 yıl geçti. Her yıl coşkuyla ve tüm meslektaşların katılımıyla kutlanan Eczacılık Günü, ilk kez 1968 yılında kutlanmıştır. Türk Eczacıları Birliği’nin o dönem Cağaloğlu’nda bulunan binasında Eczacılar Günü’nün içeriği ve tarihi üzerine uzun çalışmalar ve toplantılar yapılmış ve ilk Eczacılık Günü kutlamaları Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyeleri, eczacılık fakültesi öğrencileri, öğretim üyeleri, eczacılar ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katılımlarıyla İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Büyük Amfi’de düzenlenen törenle başlamıştır. O günden bu yana her yıl artan coşkuyla, eczacılık mesleğinin onuruna yakışır şekilde kutlanmaktadır.  Mesleğimizin köklü tarihinden aldığımız güçle ve özgüvenle çalışıyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak köklü, güçlü ve halk sağlığını her şeyin üstünde tutan bir sağlık meslek örgütü olmanın gururunu yaşıyoruz. 62 yılı aşan mazimizle, 54 Bölge Eczacı Odamızla yaklaşık 35 bin eczacının sesi olmaya devam ediyoruz. Geçmişten aldığımız birikimle, mesleğimize duyduğumuz güvenle ve meslektaşlarımızdan aldığımız güçle çıktığımız yolda; eczacılık mesleğini ileriye taşımak, insan ve toplum sağlığına değer katmak için çalışıyoruz.

2009 yılından bu yana 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü belirli temalar çerçevesinde bir hafta olarak kutluyoruz. Bu sene de iki tema belirledik. Bu temalardan birisi; “Toplum sağlığı, kamu yararı, mesleki gelecek için Birlik'leyiz, Birlik'teyiz!"

Meslek örgütleri, demokratik mekanizmalarla temsil yeteneği kazanmış, Anayasamızla güvence altına alınmış, kamu kurumu niteliğindeki yapılardır. Mesleki ve toplumsal boyutta sorumlulukları bulunan meslek örgütleri, aynı zamanda demokratik birer sivil toplum kuruluşudur. Türk Eczacıları Birliği’ne baktığımızda ise salt bir sivil toplum kuruluşu değil; hem toplum sağlığını gözeten hem de üyelerinin mesleki çıkarlarını koruyan akademik ve demokratik bir kitle örgütü görürüz. 62 yıldır varlığını sürdüren bir sağlık meslek örgütüyüz. Bugüne dek mesleğimiz ve meslektaşlarımız adına pek çok şeyi birlikte başardık; toplum sağlığı adına ve kamu yararına pek çok kazanım elde ettik.

Türk Eczacıları Birliği olarak imza attığımız kimi çalışmalarımız;

-Yardımlaşma Sandığı aracılığıyla 620 meslektaşımıza vefat yardımı; 231 meslektaşımıza muhtaçlık yardımında bulunuldu.

-33 bin üye eczacımıza 625 milyon TL kredi verildi. 

-Bölge Eczacı Odalarımız, Eczacılık Fakültelerimiz ve Eczacılık Fakültesi öğrencilerimize 2.5 milyon TL maddi destek sağlandı.

-Terör, doğal afet ve toplumsal olaylar nedeniyle mağdur olan 109 üye eczacımıza karşılıksız 872 bin TL yardım verildi.

-Gerek ülkemizin yaşadığı gerekse komşu ülkelerin yaşadığı tüm afet ve felaketlerde sorumluluk aldık. Başta Van olmak üzere Pakistan, Irak, Soma, Suriye ve Halep’te toplam 1 milyon TL insani yardımda bulunduk. 

-Van depreminde Tır Eczanemizle halkımızın yanında yer aldık.

-Bir ülkenin kalkınmasının ancak ve ancak eğitimle olacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda ‘Eczacıdan Bir Tuğla TEB’den Bir Okul’ kampanyamızla Antalya, Diyarbakır ve Van illerinde 3 okulu hizmete açtık.

-Ülkemizi uluslararası düzeyde temsil etmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Birliğimiz Dünya Eczacılık Federasyonu ile EuroPharm Forum’un üyesi ve Avrupa Birliği Eczacılık Grubu gözlemci üyesidir.

-2017 yılında 54 Bölge Eczacı Odamız aracılığıyla 14.697787 hastaya, 12.777.750 reçeteyle 18.182 çeşit ilaç ulaştırdık.

-Türkiye’de ruhsatı bulunmayan ve piyasada olmayan ilaçları Türk Eczacıları Birliği olarak yurtdışından getirerek hastalarımıza teminini sağlıyoruz. İthal İlaç Birimimiz günlük ortalama 550 reçete hazırlıyor, aylık yaklaşık 11.700 ilacı hastaya ulaştırıyor. 

-179 yıllık geleneğimize sahip çıkmak adına çalışmalarda bulunuyoruz. 1902’de Adana’da Eczacı Mustafa Rıfat Bey tarafından açılan bölgenin ilk Türk eczanesini, 2003 yılında müze haline getirip, 2005 yılında Rıfat Gülek Müze Eczane Kütüphanesi’ni hizmete açtık. Yine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilaçlarını almış olduğu ve ‘Atatürk’ün Eczanesi’ olarak bilinen eczanenin malzemelerini Türk Eczacıları Birliği envanterine kazandırdık. 

Odağımızda insan ve toplum sağlığı var. Dün olduğu gibi bugün de mesleğimizin ve ülkemizin geleceği için çal

Yapılan konuşmanı ardından birlikte hatıra resmi çektirildi

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi