Zonguldak Kömür Jeoparkı lansman toplantısıın da konuşan Vali Mustafa Tutulmaz "Son dönemdeki Ege ve Akdeniz'deki yangınların etkisi ile ile belki de ilimizin cazibe Merkezi olma yönünü belki de daha fazla artacaktır."dedi .

Zonguldak Jeolojik mirasının turizm amaçlı kullanılmasına yönelik bir proje olan Zonguldak Kömür Jeoparkı Lansman toplantısı Vali Tutulmaz'ın katılımayla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nda (BAKKA) yapıldı.
Toplantıya Vali Mustafa tutulmaz, BAKKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, kaymakamlar, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Rektör Mustafa Çufalı ile çok sayıda davetli topluluğu katıldı.

Toplantının ilk olarak BAKKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu'nun açılış konuşması ile başladı.

Altunsu,"Marka şehir kavramı son yıllarda önem kazanan bir konudur ve kalkınma kalkınma kavramı da bunun da önemli bir bileşenidir. Son yıllarda artan bir şekilde şehirler marka haline gelerek ziyaretçilerini ve gelirlerini arttırmak için yoğun bir çaba içerisine girmiştir. Baştan şehir marka ve imajın geliştirilmesi yabancı yatırımları şehri çekilmesi turizm gelirlerinin arttırılması amacıyla kentlerimiz tarafından çeşitli projeler ve faaliyetler yürütülmektedir. Marka şehir olmak kentin potansiyelin dışarıya aktarmak ve bunu tanıtmak ile ilgilidir. Kentin tanınması turizm hareketlerini geliştirecek ve turizm gelirlerini arttıracaktır. Kuvvetli görünen bir marka turizmde emoji kuvvetlendirecek tir şehri tanınırlığı ve bilinirliği sempatisini daha da arttıracaktır. Marka şehir olmak tek bir proje ile gerçekleştirilebilecek bir durum değildir. Üzüm pazarlamasına olduğu gibi şehir pazarlamasında da öncelikli olan pazarlamaya konu olan kentin yaşam kalitesinin yüksek ve yenilikçi olması"şeklinde konuştu


VALİ TUTULMAZ; MARKALAŞMAK ÇOK ÖNEMLİ..

Vali Mustafa Tutulmaz da; "Ankara'ya bu kadar yakın olmamıza rağmen ,turizmden fayda edemiyoruz. İnsanlar farklılık arıyor. İlimizin bu zenginliğinin farkındayız.Potansiyelimizin farkında değiliz. İl olarak bunun farkında olmalıyız.Daha önceki valilerimizin çabalarıyla biz bugün jeoparktan konuşabiliyoruz.Yeşil rota ve turizme kazandırmaktan bahsedebiliyoruz.Kamu olarak sahip çıkmalıyız. Kırsal kalkınmaya, yerel kalkınmaya halkımızın da duyarlı olması lazım. Kamu bunu bir yere kadar getirir." diye konuştu.

ZONGULDAK'IN MARKA DEĞERİ YÜKSEK. EGE VE AKDENİZ'DEKİ YANGINLAR BELKİ DE ZONGULDAĞIN TURİZM CAZİBESİNİ NE ARTTIRMA YÖNÜNDE OLUMLU YANSIYABİLİR..


Zonguldak'ın marka değerinin yüksek olduğunu ifade eden Vali Mustafa Tutulmaz konuşmasında şunları ifade etti;

"İlimiz adına gerçekten güzel bir başlangıç değil güzel bir başlangıcın şahitliğin hep beraber yapıyoruz aslında. İlimizin marka değerini arttırmak gayreti içerisindeyiz. Zaten bir şekilde herkesin markası var hediyenin bir markası var ancak bu marka değerini artırmaktır önemli olan bu marka değerini arttıracak unsurlardan birisi de işte bugünkü başlattığımız veya başlatıyor olduğumuz jeopark ile ilgili süreçtir. Şimdi turizm eskiden sadece deniz ve güneş turizmi olarak algıladı biraz da Kültür turizmi olarak algılanır da bunun dışındaki alanlar biraz marjinal turizm alanları ile ancak son zamanlarda alternatif turizmin birçok yönü turizmin ilgi alanını daha fazla ilgi çekmeye başladı işte doğa turizmi bunun en önemli ayağı bizim bugünkü ceo Park alanımız biraz da bununla doğrudan ilgilidir. İşte bir diğer alanda gastronomi ile ilgili ön plana çıkmaya başladı. Yani açıkça insanlar farklı yaşamaya başladı farkları istemeye. İnsanlar hep aynı yerden artık doyum ulaşmaya başladı hep aynı yere gitmek istemiyoruz farklı yerler görmek ve ziyaret etmek istiyor. Bu yönüyle aslında baktığımızı ilimiz çok fakir bir adam bugüne kadar turizm amaçlı buraya gelen kişi sayısı neredeyse ya yok ya da çok az. Dışarıdan Zonguldak'ta cazip hale getirecek bugüne kadar öngördüğümüz kültür ve deniz turizmi ile ilgili anda çok fazla payı olmadığını maalesef görür ama bir taraftan da bakıyor gerçekten gelinmeyen bu bölge bakir bir ara. Doğa turizmi alanında bakir kültürel ve endüstriyel miras alında bakir, hele hele şu son dönemdeki Ege ve akdeniz'deki yangınların etkisi ile ile belki de ilimizin cazibe Merkezi olma yönü daha fazla artacaktır. İnsanlar Anadolu'da çoğu kişi Karadeniz turuna katılmaktan büyük bir haz alıyor Bu kesin. Ama onların Karadeniz turunda kastı genelde Giresun ve öbür tarafı yani Doğu Karadeniz bölgesidir bizim Batı karadeniz'i de aslında aynı değerler var o bölgede giderlerin benzerleri burada da var belki farklılıklar da var ancak büyükşehirlere bu kadar yakın İstanbul'a marmara'daki büyükşehirlerde Ankara'ya yakın bir yılım olmamıza rağmen Batı Karadeniz Bölgesi tabii ki sadece Zonguldak Bartın Karabük Kastamonu Bolu daha iyidir yeterince gerçekten bu zenginliğini iyi tanı tam adı. Bu zenginliği bizim öncelikle test etmesi gerekiyor tanıtmamız gerekiyor ve bu zenginliklerimizi şu anda biz farkındayız.
Eskiden Zonguldak kömür ile bağlantılı olarak zenginlik yaşadı. Ekonomik anlamda refah yaşadığı bu bölge ve burası göç alan yerler konumundaydı. Ve Zonguldak 60'lı 70'li 80'li yıllarda Gözde bir şehirdi bu şehrin devam edebilmesi için işte o marka değerinin yani kömürün devam etmesi lazım ama edemedi niye küreselleşmenin etkisi ile daha ucuz kömür gelmeye başladı enerji Altan atıkları ortaya çıkmaya başladı eskiden tek kömür vardı Şu anda kömüre alternatif en az 5-6 ayrı enerji kaynağı oluştu şu anda kömür onlardan sadece bir oldu hatta bazı zamanda kullanılmaması gerektiği söylenerek ilerleyen bir enerji kaynağı. O zaman bize düşen şimdi kömürü endüstri mirası olarak kullanarak doğal güzelliklerimizi kazanımlarımızı daha ileriye götürüp bunu markalaştırma nın tanıtmanın Temelli olacak bir aşamaya getirmemiz lazım ilimizin kalkınmasını Temelli olacak bir aşamaya gelinmesi gerekiyor. İşte bu değerlerin için hep beraber bugüne kadar iyi çalıştık"

SUNUM YAPILDI
Toplantı daha sonra jeopark kömür projesi ile ilgili uzmanlar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi