*** Ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesine ilişkin karara, ilgili mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin ardından, Zonguldak Fırıncılar Odası’nın yeniden Birlik Başkanlığına başvurduğu öğrenildi.

Maliyet artışları nedeniyle ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan ilimizdeki fırın işletmecileri, ilgili makamlarca bilirkişi tayin edilerek, maliyet artışlarının ekmek üretimine etkisinin tespit edilmesini talep ediyor.

*** Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığı’nca, Fırıncılar Odası’nın yeni talebinin ardından Ticaret Bakanlığı’nın görüşünü almak üzere yazı gönderildiği ve yazının cevabının beklendiği belirtiliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın, ekmek gramaj ve fiyatlarının belirlenmesinde bir kilogram ekmek fiyatının tavan fiyatına ilişkin tavsiye kararı bulunuyor. 

*** Fırın işletmecileri bakanlığın tavan fiyat hakkındaki yazısının yasa, yönetmelik ve genelge hükmünde olmadığını, sadece “tavsiye” niteliğinde olduğunu belirtiyor. 

Son bir yılda un, maya , kira, elektrik, doğalgaz, yakıt, nakliye ve personel giderlerindeki yüksek artışlar nedeniyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 civarında arttığını ifade eden fırın işletmecileri, üreticilerin ve vatandaşların mağdur olmayacağı şekilde, maliyet uzmanlarının da görüşü alınarak Ramazan ayından önce ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

*** Öte yandan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin, Ticaret Bakanlığı’nın cevap yazısının gelmesinin ardından, Fırıncılar Odası’nın yeni talebini değerlendirebileceği bildiriliyor.

( HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi