Hükümetin, kamu işçisine önerdiği ilk 6 ay yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5+enflasyon farkı ile düşük ücretlilere seyyanen zam teklifine madencinin gösterdiği tepki sürüyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu ile şubeler yöneticileri, 12 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek toplu iş sözleşmesi ile ilgili bilgi verdi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hükümetin kamu işçilerine zam teklifini kabul etmediklerini belirterek, “Biz emeğimizin hakkını istiyoruz. Biz büyük bir aileyiz, mücadeleyi birlik ve beraberlik içinde sürdüreceğiz” dedi.

Ziyarete Genel Başkan Hakan Yeşil ile birlikte GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri katıldı.

 “HÜKÜMETİN ÜCRET TEKLİFİNİN KABUL EDİLEBİLİR BİR TARAFI YOK”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, madencilere hitaben şunları söyledi; “Yılbaşında kaybettiğimiz çok değerli yöneticimiz Hüseyin Kolçak’ı, vefat eden tüm yöneticilerimizi ve maden şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Bildiğiniz gibi toplu iş sözleşmesi dönemindeyiz. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz devam ediyor. Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Yasal süreç devam ediyor. Arabulucu sürecimiz bitti, 60 günlük grev sürecimiz yasal olarak başladı.

Bizim Hükümete sunduğumuz 17 maddelik bir teklifimiz vardı. 5 Temmuz itibariyle enflasyon rakamları açıklandı. Hükümetin bize verdiği zam teklifini hepiniz biliyorsunuz. İlk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5, artı enflasyon farkı teklif edildi. 17 maddelik taslağımızın sadece 1 maddesinin yarısı tartışıldı.

KOMİK RAKAMLAR TEKLİF EDİLDİ

Düşük ücretlerle çalışan yerüstü çalışanlarımıza sözde maddi anlamda bir rakam verildi. Çok komik rakamlar. Bunun asla kabul edilebilir bir tarafı yok.

Biz büyük bir aileyiz,  mücadeleyi birlik ve beraberlik içinde sürdüreceğiz.

Toplu iş sözleşmesinde sizler adına yaptığımız tekliflerde öncelik düşük ücretli arkadaşlarımızın ücretlerinin düzeltilmesi ve yeraltında çalışan arkadaşlarımız arasında dengeyi sağlamaktı.

Hükümetin düşük ücretli arkadaşlarımız için verdiği teklif ile TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmadığı için ücretlerimizin tekrar değerlendirilmesi doğrultusunda Hükümete tekliflerimizi sunduk.

Görüşmelerin bayramdan sonra devam edeceği ve rakamlar üzerinde çalışmalar yapılacağı yönünde bize bilgi verildi.

Böyle rakamların bize dayatılmasını asla kabul etmiyoruz. Biz emeğimizin hakkını istiyoruz. İşçi ve emekçilerin insanca yaşayabilir düzeyde ücretlerinin düzeltilmesini istiyoruz.

Önümüzde Kurban Bayramı var. Hepinizin Kurban Bayramını kutluyorum”.

GMİS Heyeti, TTK Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz ile ocak şeflerini de ziyaret ederek süreç hakkında bilgi verdi.

Editör: Haber Merkezi