Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş , taban emekli aylığının Asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini belirtti.
Emekli aylıklarında ki hesaplamaların değiştirilmesi çağrısında bulunan Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Memiş,  şunları ifade etti.
"Çalışma hayatının sonunda elde edilen ve kutsal bir hak olan emeklinin korunması ve eşitliğin geliştirilmesi sosyal devlet olmanın bir yükümlülüğü olarak görülmelidir.
Anayasamızda emeklilik ve sağlık gibi temel insan hakları güvence altına alınmasına rağmen Sosyal Güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler emekli aylığına hak kazanma koşulları ve aylıkların hesaplanmasında dönemsel eşitsizliklere neden olmuştur.
Emekli aylığına hak kazanma koşullarında ve aylıkların hesaplanmasında bir bütünlüğün kurulamaması nedeniyle emekli aylıkları farklılaşmıştır.
Emekli olan tarihe bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme sayıları eşit olan sigortalılara eşit aylık bağlanması temel ilke olmalıdır.
Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalıdır.
Taban emekli aylığı hesaplanması sistemi yeniden belirlenmelidir.  Nisan 2020 itibariyle 1500 liraya yükselen yükseltilen en az emekli aylığı uygulaması olumlu bir gelişme olmakla beraber yeterli düzenleme olmamıştır. Burada yapılan iyileştirme önemli olmakla birlikte emekli zamlarında belirlenen taban aylıklarının üzerinde yapılması sağlanmalıdır. Taban emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine getirilmeli, emeklilerden katkı payları kaldırılmalıdır. Emekli ikramiyelerinde en az 500 TL zam yapılmalıdır"
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi