TÜED Başkanlar kurulu sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye Emekliler Derneği  Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş ,Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar kurulu sonuç bildirgesini açıklayarak "Emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artışında eşitliğin olmaması , sosyal güvenliğin evrensel ilkeleriyle çelişmektedir" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi yayınlandı. Türkiye Emekliler Derneği  Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, Şube Başkanlarımız tarafından yapılan değerlendirmelerde; emeklilerimizin öncelikli taleplerine çözüm bulunması istendiğini söyledi. 

Hüseyin Memiş, özellikle, emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artışında eşitliğin olmamasının, sosyal güvenliğin evrensel ilkeleriyle çeliştiğine yer verilen Başkanlar Kurulu Bildirisinde, alınan kararları şu şekilde açıkladı:

1. 2019 Temmuz ayında , SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan %5,01 zam ile memur emeklilerine yapılan %6,01 artış, mutfak harcamalarının iki günlük giderini karşılamaktan uzak kalmıştır. Haziran ayının son haftasında ve Temmuz ayında; elektriğe, çaya,şekere ve bir çok maddeye yapılan %15 zamlar, emekli aylıklarına yapılan artışın üç katıdır. böyle bir artış sistemiyle emeklilerimizin aylıkları küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için ‘seyyanen zam’ yapılamalı, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir.

2. Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranı, evrensel normlarına göre belirlenmelidir.

3. 2000 sonrasında emekli olanların intibakları yapılarak 5510 sayılı Kanunla emekli aylıklarında ki ciddi kayıplar yaşanan mağduriyetler giderilmelidir.

4. İlaç, sağlıkta en temel ihtiyaçtır.Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ,ilaç listelerini sürekli değiştirmekte ve bir çok ilacın bedelinin karşılanmaması ,sağlık sorunu haline dönüşmektedir.

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN KISTLAMALAR VE TASARRUFLAR KALDIRILMALIDIR.

Devletin güvencesinde olan sağlık hizmetleri,ticari bir anlayışla yürütülmemelidir.

5. Emekliler sağlıkta her türlü katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

6. Emekliler ,vergi mağduru olmuştur. Emeklilerimizin harcamalarda alınan %8-18 arasında değişen ÖTV ve KDV ödemeleri karşısında %4-5 arasında uygulanan ek ödeme oranları yetersiz kaldığından,en az %8-9 oranlarında yükseltilmelidir.

7. Dini bayramlar öncesinde ödenmekte olan 1000 lira ikramiyelerin alım gücündeki kayıplar dikkate alınmalı ve yıllık tüfe artışına göre arttırılmalıdır.

8. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ konutlarından faydalanma oranı %25’ten ,%50’ye çıkarılmalıdır.

9. Alt grupta aylık alan emeklilere; kira ve yakacak yardımı almaları hükümetten talebimizdir.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi