Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş,  “TÜFE endeksi zam sistemi emeklileri koruyan bir sistem olmaktan uzaklaşmıştır. Bu nedenle de değiştirilmeli ve yerine emekliyi koruyucu yeni bir sistem getirilmelidir” dedi.

Hüseyin Memiş yaptığı açıklamada, Zorunlu harcamaların karşılanamaz hale geldiğini ve son 4 ayda elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile birlikte gıda maddelerinde görülen yüksek artışlar aile bütçelerine önemli bir yük getirdiğini belirterek şunları söyledi:

HESAPLAMA YANLIŞ..

“Zorunlu harcamalar karşılanamıyor. Son 4 ayda elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar ile birlikte gıda maddelerinde görülen yüksek artışlar aile bütçelerine önemli bir yük getirmiştir. Emekli aylıkları yetersiz kalmıştır. Emeklilerin harcamalarındaki fiyat artışları ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan artışlar arasında büyük bir fark bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon hesabında 407 madde kapsamı alınmakta, 12 ana grup ve 43 alt grup üzerinden aylık TÜFE artışları açıklanmaktadır. Ana grupları içerisinde en ağırlıklı gruplar olan gıda harcamalarının yüzde 23 ile sınırlı kalması enflasyonu aşağıya çeken bir hesaplama olarak değerlendirildiğinden bu hesaplama yöntemi çalışanlar ve emeklileri koruyan bir sistem olarak görülmemektedir.

ÜCRETLİLER GEÇİNME ENDEKSİ OLUŞTURULMALIDIR

Türkiye İstatistik Kurumu hesaplarına göre Mart Eylül 2018 döneminde TÜFE artışı yüzde 17.3 olarak görülmüştür ki iki aynı dönemdeki tüketici fiyat endeksinde madde sepeti ve ortalama fiyatlar da patates %48, kuru soğan da 16.2, çayda 165, kömürde yüzde 32, doğalgaz-elektrikle yüzde 29.5 artış gözlenmiştir. Genel enflasyon ve emeklilerin harcamalarını temel alan maddelerde artış farkı küçük olduğundan TÜFE endeksi zam sistemi emeklileri koruyan bir sistem olmaktan uzaklaşmıştır. Bu nedenle de değiştirilmeli ve yerine emekliyi koruyucu yeni bir sistem getirilmelidir. Avrupa Birliği ülkelerinde ücretlere geçinme endeksi uygulanmakta çalışanları ve emeklileri temsil eden maddeler esas alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Ücretliler geçinme endeksi oluşturulması için Türkiye istatistik Kurumu'nun bu yönde bir çalışma yapması gerekiyor.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi