Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerektiğini ifade etti.

Hükümetin emekli aylıklarında oluşan kayıplara çözüm olarak en az emekli aylığı ödemesi uygulanmasını getirdiğini Ancak bunu da yetersiz olduğunu ifade eden Hüseyin Memiş şunları söyledi:

"2000 öncesi dönemde yürürlükte olan 506 sayılı Sosyal sigortalar kanunu'nun 96.maddesinde yüzde 70 olan asgari aylık bağlama oranının 1 Ocak 2000 itibariyle %35'e düşürülmesi taban emekli aylıkları küçülten ve giderek önemsiz değiştiren bir ödemeye dönüşmüştür.

5510 sayılı kanun ile yüzde 35 taban aylık bağlanma oranı korunmuş ve prim kazançlarının güncelleştirilmesinde değerlendirilen katsayılardan olan milli gelir artışının yüzde 100'ünün yüzde 30 olarak değiştirilmesi emekli aylıklarında ciddi kayıplara neden olmuştur

2017 yılı öncesinde emekli aylıklarının yapılan seyyanen artışlar som 4 yılda bağlanan emekli aylıklarına yansıtılmadığından emekli aylıkları 1000 liranın altında kalmıştır.

Hükümet emekli aylıklarında oluşan kayıplara çözüm olarak en az emekli aylığı ödemesi uygulanmasını getirmiş, Şubat 2019 tarihinde en aylık ödemesi 1000 TL, Nisan 2020 tarihinden itibaren ise 1300 TL olarak belirlenmiştir.

Bu iyileştirmeler olumlu bir adım olmakla birlikte esas olan kalıcı asgari emekli aylığı hesaplanmalı ve asgari ücretin altında kalmamalıdır.

Asgari emekli aylığı hesaplamasın da aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak değiştirilmelidir.(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi