19. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında, “En iyi restore edilen ev” plaketi almaya hak kazanan Asmazlar Bağevi Konağına törenle çakıldı.

Bağlar Değirmenbaşı mevkiinde bulunan Asmazlar Bağevi, kalınlığı 90-100 cm’ yi bulan taş duvarlar ve ahşap direkler üzerine kurulmuş üç katlı yapısıyla yaklaşık on yıl önce restore edilerek turizme kazandırılan ve Safranbolu Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında, “En iyi restore edilen ev” seçilen Asmazlar Bağevi Konağı plaket çakma törenine; Vali Kemal Çeber, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Fatih Ürkmezer, Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, misafirler sanatçılar, konak sahibi Sabiha Yongacı ve davetliler katıldı.

Plaket çakma töreninde konuşan Vali Kemal Çeber, “Ben Safranbolu’yu hiçbir zaman klasik bir şehir, il, ilçe gezer gibi gezmiyorum. Baktığım her duvarda, bastığım her taşta çok derin bir tarih olduğunu bilerek, o dönemin insanlarının burayı, bu kenti ilmek ilmek dokuyarak bizler için bıraktığını düşünerek geziyorum. Herkesin de öyle davranması, düşünmesini istiyorum. Bizlere düşen vahşi kapitalizmden, para hırsından kendimizi arındırarak, bizlere emanet edilmiş bu konaklara mümkün olduğunca iyi bakarak bizden sonraki nesillere en iyi halde buraları teslim etmektir. Bugün yaşadığımız sıkıntıların çoğu vakti zamanında böyle davranmamaktan kaynaklıdır. Koruma bilinci artıyor, koruma hissi ila hareket eden idarecilerin sayısı artıyor ve inşallah bundan sonra çok daha güzel olacak. Bir vatandaş olarak bunu ümit ediyorum, bu kentin Valisi olarak da bunun için gayret ediyorum. Konaklar ve restorasyon meselesini çok önemsiyorum ve emeği geçen başta Sabiha Hanım ve Sadullah Bey olmak üzere onları çok tebrik ediyorum. Safranbolu’da yaklaşık 2 bine yakın tescilli binamız var bu konaklara sahip çıktığımız gibi bu konakları onaracak Kamil Usta gibi ustalarımıza da sahip çıkmamız lazım Allah onlarında eksikliğini vermesin. Restorasyon işinin klasik bir mimarlık ve mühendislik olmadığını ben burada daha da detaylı öğrendim. Bu restorasyon işini yaparken mimarlık, mühendislik bilgisinin, tekniğinin içine duyguları, sanat tarihini katmak lazım, Kamil usta gibi büyük değerleri bulmak lazım onun için hep beraber sahip çıkalım, bizden sonraki nesillere de en güzel şekilde ulaştıralım. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

Konuşmaların ardından 19. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali “En iyi restore edilen ev” plaketini çakan Vali Kemal Çeber ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra konağı gezerek konak sahibi Sabiha Yongacı’dan bilgiler aldı.

Editör: Haber Merkezi