Erişebilirliği uzatılacak olmasına engelliler tepki gösterdi


Anadolu Engelliler Birliği Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Fehim Dinç, engellilerin erişebilirliğinin pandemi dolayısıyla 3 yıl daha uzatılması konusundaki torba yasaya tepki gösterdi.

Erişilebilirliğin uzatılmaması için Türkiye Büyük millet Meclisi'nde dosya sunacaklarını belirten film dinç şunları söyledi:. 

"Anadolu Engelliler Birliği Genel Merkezi ve Genel Başkanımız Sayın Burhan Gümrükçü tarafından hazırlanan engellilerin erişebilirliğinin pandemi dolayısıyla 3 yıl daha uzatılması konusundaki torba yasaya karşı çıkıyoruz ve bu konuyla alakalı dosyamızı TBMM'ye sunuyoruz. Engellilerimiz zaten erişebilirlik konusunda birçok sıkıntılar yaşamaktadır.  Konuyla alakalı kurulan komisyonlar ve verilen cezalar hiç caydırıcı değildir  Engellilerin erişebilirliği konusunda birçok kurum ve yer düzeltilmesi uyarısıyla görmezden gelinmiştir. 2015 yılında bütün kurumların ve mekandan erişebilirliğinin tamamlanması kanunu olarak yasa haline getirildiği bu durumu uzata uzata bu zamana kadar ertelenmiştir. Bundan sonra bu konunun tekrar uzatılmasını istemek engellilerin için çok büyük bir infial ve engellileri küçük düşürücü bir duruma düşürmektedir. Bu durumun engellenmesi için elimizden gelen her imkanı kullanacağız. Bu konuyla alakalı TBMM'ye sunduğumuz itiraz aşağıdadır.

"KAMUOYUNA DUYURULUR

   
Torba Yasadaki Engelliler ile İlgili Değişiklik Hakkında Sayı: 5378 Torba Yasanın 16. maddesi ile 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun Geçici 3. Maddesinde düzenlenen erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülüklerin Covid 19 salgını sebebiyle yerine getirilememesi nedeniyle, ilk kez denetlenerek eksikliği tespit edilenler ile daha önce süre verilenlere, yükümlülüklerinin maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilmesine imkân tanınması amaçlanmaktadır.Değişiklik Teklifi:Madde 16-1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun Geçici 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan "üç yılı" ibaresi "altı yılı" şeklinde değiştirilmiştir.TBMM Başkanlığı'na sunulan Torba Yasa teklifine göre, erişilebilirlik bir kez daha öteleniyor. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanunu, kamu kurumlarına erişilebilirlik şartlarını yerine getirmesi için 7 yıl süre tanımış; ancak bu süre sona erdiğinde defalarca uzatılmıştı. Meclise sunulan Torba Yasa teklifine 6 somut olarak göstermişken ve Cumhurbaşkanlığı tarafından erişilebilirliğin gündeme alınması için teşviklerde bulunulurken, erişilebilirlik kriterlerini karşılamayan kurumlara ek süre verilmesi, anlaşılır ve kabul edilir bir durum değildir. Şayet bu teklif yasalaşırsa; sokakta rahat yürüyebilmek için üç yıl daha bekleyeceğiz. Toplu taşıma araçları üç yıl daha erişilebilir olmayacak. Bina içinde asansör ve rampa gibi düzenlemelerin yerine getirilmesi talebimiz üç yıl sonraya ertelenecek. Özetle, erişilebilirlik üç yıl daha ötelenecek!Bizler, "erişilebilirliğin sağlanabilmesi için yapılacak yükümlülüklerin Covid 19 salgını sebebiyle yerine getirilememesi nedeniyle, ilk kez denetlenerek eksikliği olduğu tespit edilenler ile daha önce süre verilenlere, yükümlülüklerinin maliyet ve niteliğine göre ilave süre verilebilmesine imkân tanınması amacıyla yapılmak istenen değişikliği kabul etmiyoruz. Bizler, Covid 19 salgınının bir mazeret olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bizler, erişilebilirlik hakkımızı kullanmak için üç yıl daha beklemek istemiyoruz. Bu nedenle, erişilebilirliği öteleyen ve kurumların yükümlülüklerini savsaklamalarına yol açacak bu düzenlemenin önüne geçilmesi hususunda;Bilgilerinizi ve gereğini saygılarımızla ve önemle arz ve talep ederiz."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi