Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin Erişilebilirlik, Rapor Yönetmeliği, Katılım Payları ve Engelli İstihdamı konularında sorunlarının çözüm beklediğini söyledi:
10-16 Mayıs Engeliler Haftası nedeniyle açıklama yapan Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin ayrıca Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'a engellilere yönelik hizmetlerinden dolayı teşekkür etti
Şirin, Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan'ın destekleriyle 20 yıllık özlemleri olan yeni Dernek binasına kavuştuklarını söyledi. Hayırseverlerin de vatandaşlarımızın destekleri ile yaptıklarını belirten Hüseyin Şirin, "Belediye Başkanımız Alan Belediye binasına asansör sistemi kurarak binaya erişilebilirlik noktasında gereğini yaptı. Eski kızlar plajı olan alana Engelsiz Yaşam Merkezi yapıyor. Engelliler için şehir merkezine akülü sandalye şarj istasyonu kurdu ve Engelliler için çalışmalara değerli Başkanımızla istişare yaparak devam ediyor" dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak şubesi yönetim kurulu olarak bu yılda Covid- 19 salgını nedeniyle etkinliklerimizi yapamadıklarını ve engellilerin ömürlerini dört duvar arasında sürdürmek zorunda oldukları ifade eden Hüseyin Şirin şunları söyledi:

ÜLKEMİZDE 2005 YILINDA ENGELLİLER YASASININ ÇIKMASI CAMİAMIZ İÇİN BÜYÜK BİR DEVRİM OLMUŞTUR

"Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak şubesi yönetim kurulu olarak bu yılda Covit- 19 salgını nedeniyle etkinliklerimizi yapamıyoruz. İnsanlar Pandemi döneminde 17 gün Zor şartlarda evde kalarak psikolojik bunalıma girerken bir çok engelli kardeşimizin ömürlerini dört duvar arasında sürdürmek zorunda oldukları gerçeğini de bilmemiz gerektiğini belirtiyoruz.. Haftamız engellilerin ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekmek, çözüm yollarının gündeme getirilerek irdelenmesi farkındalık oluşturulması açısından önemlidir. Her zaman belirttiğimiz gibi Ülkemizde 2005 yılında Engelliler yasasının çıkması camiamız için büyük bir devrim olmuştur. Bu yasanın uygulanmasında yaşanan eksikliklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Daha önce evlerinde saklanan ağır Engelliler ailelerine sağlanan bakım maaşı sayesinde gül yüzüne çıkarıldı bizler yapılan tüm iyi hizmetler için Sayın cumhur başkanımız nezdinde Ak parti hükümetlerine Camiamız adına teşekkür ediyoruz. 

Erişilebilirlik, Rapor Yönetmeliği, Katılım Payları ve Engelli İstihdamı konularında telepleri olduklarını belirten Sakatlar derneği başkanı Hüseyin Şirin şunları ifade etti:
Engelliler Haftası dolayısıyla sorunlarımızı da kamuoyuna ve yetkililere seslenmek istiyoruz.  Ana sorunlarımız şunlardır. 
1-ERİŞİLEBİLİRLİK: Mimari engeller, toplu taşıma araçları, hizmete erişmek. Başkasının yardımı olmadan herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz. Bunda hakkımız olduğuna inanıyoruz. Yasa 16 yıl önce çıkarıldı ancak sürekli ötelendiği için uygulanmıyor. 
2- RAPOR YÖNETMELİĞİ: Yönetmelikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok engellinin rapor dereceleri düştüğü için emeklilikleri dahi iptal edilen engelli maaşı kesilerek zor durumda kalan engellilerimiz vardır. 
3- KATILIM PAYLARI: Engellilerin hayatını kolaylaştıran ortez-protez, tekerlekli sandalye işitme cihazı, hasta alt bezi gibi. Sosyal güvencesi olan Engelliler bu malzemeleri alırken ödedikleri bedel % 50'nin üzerindedir. 
4-ENGELLİ İSTİHDAMI: Kamudaki engelli açıkları alımlar olmasına rağmen büyük ölçüde boştur.Bu sıkıntılarımızın giderilmesini ivedilikle talep ediyoruz. Sevgi her engeli aşmıyor kimse engelliyi sevmek zorunda değil ancak haklarını vermek zorundadır. 
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi