Zonguldak’ta lise ve ortaokul öğrencilerinin yaptığı robot yarışması düzenlendi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Zonguldak’ta Erdemir Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘’Kurtuluşa Gidişin Dijital Ayak İzi” isimli çizgi izleyen robot yarışması düzenlendi.

Yarışmaya merkezde bulunan 11 okul 49 öğrenci ile birlikte 17 ekip katıldı. Öğrenciler yaptıkları robotlar ile birbirleri ile yarıştı. 

Okul bahçesinde 19 Mayıs Gençlik Hafası kapsamında okul öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. 

Erdemir Anadolu Lisesi Okul Müdürü Engin Mutlu, yarışma ile ilgili açıklama yaparak şunları söyledi;

“19 Mayıs 1919 tarihi vatanımızın, bayrağımızın, halkımızın ve egemenliğimizin işgalci güçlere karşı kurtarılması ve korunması için atılmış eşsiz değerde büyük bir adımdır. Bu kurtuluş ve varoluş sürecine önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk, ona destek veren tüm silah arkadaşları ile maddi ve manevi destek veren bütün bir millet bizden bu şanlı destana sahip çıkmamızı, unutmamamızı ve sonsuza dek varlığını devam ettirmesini sağlamamızı beklemektedirler.

Onlara karşı hissettiğimiz bu vefa, şükran ve minnettarlık duygusunu bir yandan 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinliklerini kapsamında, şenlik ve kutlama boyutuyla yaşatmak diğer yandan da Aziz Vatanımıza sahip çıkmamızın bir göstergesi olarak; öğrenen, bilen, üreten ve dünya genelinde inisiyatif alarak katma değer oluşturmak istedik.

Türkiye Haritası şeklinde hazırlanan yarışma pistinde yarışmacılar İstanbul’dan çıkarak Samsun’a ulaşmaları planlanmıştır. Bu fikir ışığında Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan başlattığı Anadolu Direnişinin ilk durağı Samsun’a yaptığı yolculukta yaktığı istiklal ışığına, Cumhuriyetimizin güvencesi gençlerimiz tarafından da çağdaş medeniyetler seviyesinde sahip çıkılması ve bu ilerleyişin devam ettirilmesi amacıyla “Kurtuluşa Gidişin Dijital Ayak İzi” isimli çizgi izleyen robot yarışması yapılmasına karar verilmiştir. Takip eden yıllarda Gençlik Haftası dönemlerinde geleneksel hale getirilerek, İstiklal Harbi’nin süreci işlenecektir. Söz konusu çalışmanın okulumuz TKY ekibinin organizatörlüğünde, Bülent Ecevit Üniversitesi Mekanik Mekatronik Sistemler Topluluğu (Robot Ekibi) üyeleri ile Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik-Elektronik alanı öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan Teknik Danışman ve Hakem Heyeti idaresinde Zonguldak İli ve ilçelerinde bulunan tüm ortaöğretim kurumlarının katılımı ile yapılması planlanmıştır. 

Zonguldak’ta ilk robot yarışmasını düzenleyen okul olarak adımız yazdırmış olmamız da ayrıca gurur vericidir. İlk kez düzenlenen bir yarışma olmasına rağmen 11 okul; 17 ekip, 17 öğretmen ve 49 öğrenci ile katılmaktadır. 

Projemizde; Türk gençliğinde milli şuur, vatan sevgisi, kardeşlik duygularının canlı tutulması; gençlerimizin bilimsel çalışmalar içinde bulunmaları, güncel gelişmeleri takip etmenin önemini anlamaları; öğrencilerimizin yapıp kodladıkları çizgi izleyen robotlar ile yapılması konseptini içeren ve öğrencilerimizde robotik kodlama becerisi farkındalığı oluşturmak hedeflenmiştir.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi