Türk Eğitim Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Şahin Ören, "TYT, AYT ve YDT'de taban puanlarının düşürülmesiyle birlikte artık fakülteler boş kalmayacak" dedi 


YKS'de çok sayıda adayın baraj altında kalması nedeniyle baraj puanları düşürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan; baraj puanını TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağını açıkladı. Türk Eğitim sen Zonguldak Şubesi Başkanı Şahin Ören, TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170'e düşürülmesini değerlendirdi.

Puanların düşünmesi artık fakültelerin boş kalmayacağını belirten Türk Eğitim Sen başkanı Şahin Ören, "Alınan bu kararla birlikte geçmişte kayıplarının telafisi anlamında ben olumlu bir adım olarak görüyorum. Bu kararla birlikte artık fakültemiz boş kalmayacak" dedi.

Bu kararın eğitim-öğretim hayatımıza, üniversitelere öğrencilere hayırlar getirmesini temenni ettiğini belirten Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören şunları söyledi: "Pandemi eğitime çok ciddi bir darbe vurdu yaklaşık bir milyona yakın kişi taban puanları aşağısında kaldı. Bu da tabi gençlerimiz açısından ve toplumun geleceği açısından çok ciddi bir problem ortaya koyduç MHP lideri Devlet Bahçeli bu bir teklif sundu taban puanları düşünelim gençlerimiz mağdur olmasın diye. Sayın cumhurbaşkanının da onayları ile beraber bir açıklama ayt'de puanları 140'a, tyt ve yabancı dil puanları da 180'den 170'e düşürüldü.  Şimdi bu  olaylar nasıl gelişiyordu, çocuklar önce yüksek puan alanlar  tercihlerini yapıyordu ve bu tercihler 20'sinde bitiyor ve o tercihlerden sonra işte Eylülün ilk haftası kayıt yapılıyor. Bazı kadrolar boş kalıyordu, fakültedeki kontenjanlar boş kalıyordu ve artı ek yerleştirme daha yapıyordu .
Taban puanı 140 olanlar AYT puanı düşük olanlar önlisans, programı 2 yıllık programları yerleştirilecekler, taban puanı sözel sayısal hangi tonlarda 170 tabanı olan 170 ile 180 arasında olanlar da 4 yıl olanlarda fakültelere başvurabilecekler. Şimdi buradan baktığımızda hiç bir adaletsizlik yok.
Normal puanı alanlar yerleşecekler yerleşemeyince ek yerleştirmeye bir daha başvuracaklar, dolayısıyla hakkını alıyor.  Üçüncü Yerleştirmeye de isterse taban puanı yüksek olanlar yine başvurabilecek.Ayrıca buraya taban puan 180 nin altında olan çocuklarımıza başvurabilecekler, dolayısıyla yıllarca fakülteleriöiz boş kalıyordu, öğrencilerimiz umutsuzluğa sevk ediliyordu. Bir de buna özellikle son 1.5 -2 yıldır pandeminin getirdiği eğitimle ilgili sorunları da ortaya koyarsak bence bu dönem bu doğru olmuştur, bir yara sarılmıştır. Onun için Sayın Devlet Bahçeli ve Sayın Cumhurbaşkanına bu anlamda ben eğitim çalışanları adına, öğrencilerimiz adına ve bir Veli olarak da aynı zamanda teşekkür ediyorum.
Burada dediğiniz gibi hiç kimsenin bir kaybı Yok burada çocuklarımıza yapacaklar Eylülün ilk haftasında kayıtlar olur ikinci haftasında ek yerleştirmeler olur demek ki ekim'e kadar çocuklarımız. Ve Ekim dolayı da bu puanı 140 olanlar 2 yıllıklara meslek yüksek okullarına 170 ve yukarısında olanlarda 4 yıllıklara başvurabilecekler Hayırlı olsun diliyorum. En azından geçmişte kayıplarının telafisi anlamında Ben olumlu bir adım olarak görüyorum ve bu kararın eğitim-öğretim hayatımıza üniversitelerimizde ve sevgili öğrencilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum."
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi