Dünya Sepsis Günü Nedeniyle   Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD)  arasında düzenlenen  protokol kapsamında Atatürk Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda  Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Hilal Ayoğlu ve Dr.Öğr.Üyesi Özcan Pişkin tarafından sağlık çalışanlarına yönelik “ Sepsis Farkındalık, Tanı  Tedavi “ konulu eğitim düzenlendi. 

    

         Atatürk Devlet Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Bilal Cin, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Hasan Tosun, Başhekim Yardımcısı Dr. Gürkan Kertiş , Doktorlar ve her kademede görev yapan sağlık personelleri katıldı.  Düzenlenen eğitime konuşmacı olarak katılan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hilal Ayoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi. “ Sepsisin, Vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablo olduğunu belirtti. Sepsis hastane ölümlerinin bir numaralı nedeni olup, en sık karşılaşılan, halk tarafından en az bilinen ve maliyetlerin çok yüksek olduğu bir tablodur. Antibiyotik kullanımının artışı ile antibiyotiklere direnç gelişiminin çok yüksek olduğu belirtirken antibiyotik kullanımı konusunda uygulama-kısıtlama politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Sepsis konusunda eğitimin artırılması, sepsis tanı ve tedavisinde ulusal protokoller geliştirilmesi, halkın farkındalığının artırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir “ dedi.  Öğretim Üyesi Dr. Özcan pişkin ise yapmış olduğu konuşmada şöyle dedi. “  Sepsis tanısında hızlı davranılması gerektiğini, hastalara ilk bir saat içersinde acil resusitatif sıvı tedavisi uygulanmasını, acilen tanı için kültür alınmasını takiben mikrorganizmalarla savaşa geçilmesi gerektiğini, dolaşımın düzeltilmesi için destek tedavilerinin uygulanmasının Sepsis tedavisinde şart olduğunu “ vurguladı.

      Öte yandan  Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hilal Ayoğlu ve Dr.Öğretim Üyesi Özcan pişkin  İİimiz genelinde önümüzdeki haftalarda  da bu eğitimler tüm hastanelerde  gerçekleştireceklerini belirterek İl Sağlık Müdürlüğü'ne de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz  dediler. 

Editör: Haber Merkezi